Ο πόλεμος με την Κίνα «δεν είναι επιλογή» λέει η Ταϊβάν, ωστόσο ενισχύει την άμυνά της

Η πρόεδρος Τσάι Ινγκ-γουέν επανέλαβε πως είναι πρόθυμη για συνομιλίες με το Πεκίνο.
Ann Wang via Reuters

Ο πόλεμος μεταξύ της Ταϊβάν και της Κίνας «σίγουρα δεν είναι επιλογή» είπε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ταϊβάν, Τσάι Ινγκ-γουέν, επαναλαμβάνοντας πως είναι πρόθυμη να μιλήσει με το Πεκίνο, ενώ δεσμεύτηκε να ενισχύσει την άμυνα του νησιού, μεταξύ άλλων και με πυραύλους ακριβείας.

Η Κίνα απέρριψε ξανά τη νέα της πρόταση, λέγοντας πως το νησί είναι τμήμα της επικράτειάς της.

Η δημοκρατική Ταϊβάν, την οποία διεκδικεί η Κίνα, δέχεται αυξημένη στρατιωτική και πολιτική πίεση από το Πεκίνο, ειδικά μετά από κινεζικά γυμνάσια στις αρχές Αυγούστου στον απόηχο επίσκεψης της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Οποιαδήποτε σύγκρουση για την Ταϊβάν θα μπορούσε να εμπλέξει τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και ενδεχομένως μεγάλο μέρος του κόσμου, καθώς και να τσακίσει την παγκόσμια οικονομία, ειδικά δεδομένης της κυρίαρχης θέσης της Ταϊβάν ως κατασκευάστριας ημιαγωγών που χρησιμοποιούνται στα πάντα, από smartphones και tablets μέχρι μαχητικά αεροσκάφη.

Η Τσάι, στην ομιλία της για την ημέρα του έθνους έξω από το προεδρικό γραφείο, είπε πως είναι «λυπηρό» που η Κίνα έχει κλιμακώσει τον εκφοβισμό της και απειλεί τη ασφάλεια και τη σταθερότητα Στενά της Ταϊβάν και την περιοχή γενικότερα.

Η Κίνα δεν θα έπρεπε να θεωρεί ότι υπάρχει χώρος συμβιβασμού στη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στην ελευθερία και δημοκρατία, είπε.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω στις αρχές του Κρεμλίνου πως η ένοπλη αναμέτρηση βεβαίως δεν είναι επιλογή για τις δύο πλευρές μας. Μόνο με σεβασμό στη δέσμευση του λαού της Ταϊβάν στην κυριαρχία μας, τη δημοκρατία μας και την ελευθερία μας μπορεί να υπάρξει βάση για επανέναρξη εποικοδομητικών αλληλεπιδράσεων ανά τα Στενά της Ταϊβάν».

Μιλώντας στο Πεκίνο, η Μάι Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, είπε ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της Κίνας, «δεν έχει πρόεδρο και δεν είναι ανεξάρτητη χώρα».

«Η ρίζα των υπαρχουσών εντάσεων στα Στενά της Ταϊβάν έγκειται στην πεισματική επιμονή των αρχών του Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος όσον αφορά στην ανεξαρτησία και την απόσχιση της Ταϊβάν...είμαστε πρόθυμοι να δημιουργήσουμε ευρύ χώρο για ειρηνική επανένωση, με ποτέ δεν θα αφήσουμε περιθώριο για δραστηριότητες περί ανεξαρτησίας και απόσχισης.

Η Τσάι έχει καταστήσει την ενίσχυση της άμυνας της Ταϊβάν ακρογωνιαίο λίθο της κυβερνητικής πολιτικής, ώστε να μπορεί να παρουσιάσει αξιόπιστη αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην Κίνα, η οποία διεξάγει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των εικών της ενόπλων δυνάμεων.

Η Ταϊβάν αυξάνει τη μαζική παραγωγή πυραύλων ακριβείας και ναυτικών σκαφών υψηλών επιδόσεων και επιδιώκει την απόκτηση μικρών, εξαιρετικά ευέλικτων όπλων που θα διασφαλίσουν ότι η Ταϊβάν είναι έτοιμη να απαντήσει σε «εξωτερικές στρατιωτικές απειλές» πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή