ΚΟΙΝΩΝΙΑ
13/01/2022 19:56 EET

Ο πρώτος 17χρονος που πήρε προσωρινή άδεια οδήγησης ΙΧ

Παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή η πρακτική εξέταση.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Η καινοτομία που εισήγαγε ο νέος νόμος για την οδική ασφάλεια, ήταν να μπορεί να αποκτήσει προσωρινή άδεια οδήγησης έφηβος, ηλικίας 17 ετών, δηλαδή έναν χρόνο πριν αποκτήσει το δικαίωμα έκδοσης άδειας οδήγησης ΙΧ.

Σήμερα, παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, του υφυπουργού Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου αλλά και του περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε η πρακτική εξέταση του πρώτου 17χρονου υποψηφίου, του Πέρρου Βικέλη, ο οποίος συνοδευόταν από τη μητέρα του, Άννα Κολλιαράκη.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Ο νεαρός οδηγός δεν χρειάστηκε να δώσει θεωρητικές εξετάσεις, διότι ήδη κατέχει δίπλωμα μοτοποδηλάτου 50 κ.εκ.

Μάλιστα, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών του έδωσε το σήμα «Σ» που θα πρέπει, βάσει του νέου νόμου, να τοποθετείται στο όχημα, το οποίο θα οδηγεί με υποχρεωτική παρουσία συνοδού. 

Πλέον, η προσωρινή άδεια οδήγησης εκδίδεται ηλεκτρονικά μέσα σε μια ημέρα και ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση της ηλικίας των 18 ετών του οδηγού, οπότε και θα αποκτήσει το κανονικό δίπλωμα. 

Σύμφωνα με τον νόμο «Οδηγώντας με Ασφάλεια», ο συνοδηγός του 17χρονου θα πρέπει να είναι άνω των 25 ετών και κάτοχος διπλώματος οδήγησης, τουλάχιστον επί  5 χρόνια, ενώ οι 17χρονοι επιτρέπεται να οδηγούν μόνο εντός της Περιφέρειας όπου κατοικούν και το όχημα να φέρει το ειδικό σήμα «Σ».