ΔΙΕΘΝΕΣ
09/06/2018 12:29 EEST | Updated 09/06/2018 13:44 EEST

Ο Ροχανί «καλεί» Ρωσία για την αποχώρηση των ΗΠΑ από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

POOL New / Reuters

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε σήμερα ότι θέλει κι άλλες συνομιλίες με τη Ρωσία για την «παράνομη», όπως την αποκάλεσε, αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα πως η Ουάσινγκτον αποχωρεί απ′ αυτό που αποκάλεσε «φρικτή μονόπλευρη συμφωνία» και πως θα επιβάλει εκ νέου αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις στο Ιράν.

Ο Ροχανί, μιλώντας στη σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), ενός συνασπισμού ασφαλείας υπό την Κίνα και τη Ρωσία, που διεξάγεται στο λιμάνι του Τσινγκντάο, δήλωσε πως ο ρόλος της Ρωσίας στην εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας υπήρξε «σημαντικός και εποικοδομητικός».

 Η Μόσχα υποστηρίζει τις επιδιώξεις της Τεχεράνης για την πλήρη ένταξη του Ιράν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

Η Ρωσία θα υποστηρίξει τις επιδιώξεις του Ιράν, προκειμένου η Τεχεράνη να αναπτύξει ένα ουσιαστικό πλαίσιο σχέσεων με τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Το Ιράν έχει καθεστώς παρατηρητή στον αναφερόμενο οργανισμό.

«Το Ιράν συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης για πολύ καιρό. Είμαστε ενήμεροι για την επιθυμία σας να συνεργαστείτε πλήρως. Γνωρίζετε την θέση της Ρωσίας. Θα υποστηρίξουμε την επιθυμία σας», δήλωσε ο Πούτιν σε συνάντηση που είχε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί, στο Κινγκντάο της Κίνας, όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη του αναφερόμενου οργανισμού.

(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)