Ο Σολτς ζητά την αλληλεγύη της Ευρώπης για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση

Με τον κίνδυνο να ξεσπάσει κοινωνική αναταραχή στη Γερμανία λόγω ενεργειακού κόστους, ο Σολτς εμφανίστηκε καθησυχαστικός
picture alliance via Getty Images

Σε βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί, εξελίσσεται η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία με τον Όλαφ Σολτς να υπόσχεται όλο και περισσότερα οικονομικά μέτρα, για να αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια των πολιτών.

Οι πρόσφατες γενναίες φορολογικές ελαφρύνσεις και ένα επιπλέον πακέτο 10 δισ ευρώ, είναι τα ισχυρά του όπλα απέναντι στον πληθωρισμό και τις τιμές στην ενέργεια που ροκανίζουν το μισθό των Γερμανών.

Σήμερα, μιλώντας στην καθιερωμένη καλοκαιρινή συνέντευξη Τύπου, μια παράδοση που καθιέρωσε η Ανγκελα Μέρκελ, ο Σόλτς ζήτησε από τους πολίτες της χώρας του «να βασίζονται σε εμάς γνωρίζοντας ότι δεν θα τους εγκαταλείψουμε».

Σύμφωνα με το Euractive, ο Γερμανός καγκελάριος υπογράμμισε ακόμη ότι «η ενεργειακή μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι κορυφαία προτεραιότητα και οτι η Γερμανία, δεν θα επιβραδύνει τις προσπάθειές της ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί από τα ορυκτά καύσιμα».

Πόσο κοντά είναι μια κοινωνική αναταραχή

Η κυβέρνηση του έχει εισαγάγει μια ενεργειακή εισφορά για να μειώσει την πίεση για τις εταιρείες που λυγίζουν κάτω από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και το συνδυάζει με μέτρα ανακούφισης για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τους μισθωτούς.

Το μεγάλο ερώτημα όμως για τον Σολτς είναι για πόσο ακόμη θα μπορεί να διατηρεί ήρεμους τους Γερμανούς πριν ξεσπάσει μια μεγάλης κλίμακας κοινωνική αναταραχή. Απαντώντας σήμερα στο ερώτημα αυτό είπε:

«Όχι, δεν νομίζω ότι θα δούμε αναταραχή σε αυτή τη χώρα με αυτή τη μορφή, με το σκεπτικό ότι η Γερμανία είναι ένα κράτος πρόνοιας… Αυτό το κράτος πρόνοιας πρέπει να τεθεί σε ισχύ. Δεν θα αφήσουμε κανέναν μόνο του».

Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Όμως εκτός από την στήριξη των Γερμανών, ο Σολτς ζήτησε και την αλληλεγγύη της Ευρώπης λέγοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να χειριστεί αυτές τις δύσκολες στιγμές με αλληλεγγύη, αυτό είναι κάτι στο οποίο δεσμεύομαι ρητά».

«Πιστεύω ότι, ως η μεγαλύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη οικονομία και τον μεγαλύτερο πληθυσμό στο κέντρο της Ευρώπης, έχουμε ένα ειδικό καθήκον».

Ο Σολτς ωστόσο προσέχει τα λόγια του όταν αναφέρεται στις Βρυξέλλες καθώς είναι πλέον ορατό οτι τη μεγαλύτερη αλληλεγγύη θα την χρειαστεί η Γερμανία με το Euractive να σχολιάζει οτι «δεν μπορεί να παίξει παιχνίδια εναντίον των Βρυξελλών για να ικανοποιήσει τα αυτιά των Γερμανών».

Συνεργάτες πέρα από το G7

Αυτό όμως που σκοπεύει να στηρίξει, είναι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου σε συνεργασία και με τους G7 ακόμη και τους G20.

Όσο για το ενδεχόμενο επίσκεψης του στην Κίνα, ενώ υπάρχουν συνομιλίες, δήλωσε ότι δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία.

Τόνισε δε τη σημασία των γερμανικών εταιρειών οι οποίες θα πρέπει να μην εξαρτώνται υπερβολικά από την Κίνα και να βασίζονται σε διαφορετικές αλυσίδες εφοδιασμού.

Δημοφιλή