Ο θρυλικός «Μπακαλόγατος» γίνεται μουσική κωμωδία, με Γιάννη Ζουγανέλη, Γιώργο Αρμένη

«Η κωμική Νεοελληνική ηθογραφία μιας βασανισμένης και ελπίζουσας εποχής, νοσταλγική και διαποτισμένη από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο ενός χαρακτήρα».
Φωτογραφίες Γιώργος Καλφαμανώλης

Η σπαρταριστή κωμωδία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, «Της κακομοίρας», περισσότερο γνωστή ως «Ο μπακαλόγατος» (1963), σε σκηνοθεσία Ντίνου Κατσουρίδη, που βασίστηκε στο ομώνυμο θεατρικό έργο των Χρήστου και Γιώργου Γιαννακόπουλου, με τον Ζήκο-Κώστα Χατζηχρήστο, στον καλύτερο ίσως ρόλο της καριέρας του, έχει γράψει ιστορία.

Ο Γιώργος Βάλαρης παρουσιάζει στο θέατρο Πειραιώς 131 το αγαπημένο έργο ως μουσική κωμωδία, με τον Γιάννη Ζουγανέλη στον ρόλο του Ζήκου και τον Γιώργο Αρμένη στον ρόλο του μπακάλη. Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείωμα του «ουσιαστικά πρόκειται για μία σπουδαία κωμική Νεοελληνική ηθογραφία μιας βασανισμένης και ελπίζουσας εποχής, νοσταλγική και διαποτισμένη από το εκρηκτικό ταμπεραμέντο ενός χαρακτήρα που κάλλιστα ταυτίζεται με τον κάθε Νεοέλληνα «καταφερτζή» που προσπαθεί να επιβιώσει και να ξεχωρίσει με όπλο την εξυπνάδα και τη τσαχπινιά, μη διστάζοντας να διεκδικήσει το όνειρο στον έρωτα και σε μια καλύτερη ζωή».

Ο Γιάννης Ζουγανέλης στον ρόλο του Ζήκου
Ο Γιάννης Ζουγανέλης στον ρόλο του Ζήκου
Φωτογραφίες Γιώργος Καλφαμανώλης

Η ιστορία είναι γνωστή: Ο Ζήκος είναι ένας δαιμόνιος και εύθυμος επαρχιώτης από το Καρπενήσι που δουλεύει υπάλληλος στο μπακάλικο του Παντελή. Είναι ερωτευμένος με την όμορφη νεαρή Φιφίκα, η οποία προσποιείται ότι ανταποκρίνεται στα αισθήματά του, ενώ στην πραγματικότητα αγαπάει τον Κιτσάρα. Ο Παντελής -αν και τα παραέχει τα χρονάκια του-, θέλει για λογαριασμό του τη νεαρή φίλη της Φιφίκας, Λίτσα. Ο Ζήκος διαρκώς τον κοροϊδεύει για την επιλογή του, αλλά αυτός δεν το βάζει κάτω και μαζί με την κυρά Δέσποινα την προξενήτρα, κανονίζει τους αρραβώνες σε συνεννόηση με τον πατέρα της Λίτσας ερήμην της ίδιας και αποφασίζουν να το ανακοινώσουν την ημέρα των γενεθλίων της. Η Λίτσα μόλις το μαθαίνει ταράζεται, κλείνεται στο δωμάτιό της και προσπαθεί να κλεφτεί με τον αγαπημένο της Αργύρη. Όμως το σχέδιό τους γίνεται αντιληπτό την τελευταία στιγμή από την κυρά-Δέσποινα και καταλήγουν όλοι στο σπίτι της Λίτσας για να τους «τσακώσουν». Τότε, ο πατέρας της Λίτσας, ο κυρ-Μανώλης, δέχεται να την παντρέψει με τον Αργύρη, ενώ και ο Κιτσάρας, μη χάνοντας την ευκαιρία της παρουσίας του πατέρα της Φιφίκας, ζητά και παίρνει το χέρι της με επιτυχία. Στο τέλος και ο Ζήκος αλλά και ο κυρ Παντελής μένουν μόνοι και η ζωή συνεχίζεται.

Ταυτότητα παράστασης

Διασκευή-σκηνοθεσία-μουσική επιμέλεια: Γιώργος Βάλαρης

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Κοστούμια: Μαρία Κοντοδήμα

Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας

Χορογραφία: Μάρκος Γιακουμόγλου

Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνος Φρίγγας

Φωτογραφίες: Γιώργος Καλφαμανώλης

Παίζουν: Γιάννης Ζουγανέλης, Θανάσης Βισκαδουράκης, Ευτυχία Φαναριώτη, Κατερίνα Τσάβαλου, Ασπασία Κοκόση, Αιμίλιος Ράφτης, ο Σταμάτης Τζελέπης και ο Πέτρος Ξεκούκης.

Στο ρόλο του Παντελή ο Γιώργος Αρμένης.

Παίζουν οι μουσικοί: Αλέξανδρος Ζουγανέλης, Θαλής Τριανταφύλλου

Info

Πρεμιέρα Πέμπτη 13 Οκτωβρίου

Ημέρες & ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη και Κυριακή 20:00

Πέμπτη και Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 και 21:00

Τιμές εισιτηρίων: Τετ- Πέμ- Παρ-Κυρ:Γενική Είσοδος:20€

Σάββατο βράδυ: Γενική Είσοδος:22€

Σάββατο απόγευμα: Γενική Είσοδος:18€

VIP (1η σειρά) όλες τις ημέρες:25€

Φοιτητικό-Ανέργων-Αμεα (χωρίς κινητικά προβλήματα):15€

Εισιτήρια: viva.gr, στο τηλεφωνικό κέντρο των Αθηναϊκών Θεάτρων 211.1000.365 και στο Θέατρο Αλίκη, Αμερικής 10, Aθήνα, 2103210021.

Θέατρο Πειραιώς 131, Γκάζι – Αθήνα, Τηλέφωνο : 210-3450922

Διάρκεια παράστασης 120’ με διάλειμμα

Για ομαδικές κρατήσεις κ. Κώστας Μπάλτας 211- 1026277, 6972-217952

Δημοφιλή