ΔΙΕΘΝΕΣ
15/01/2020 20:42 EET | Updated 15/01/2020 20:55 EET

Υπεγράφη η αρχική εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας

Για «ιστορικό βήμα» έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος - «Συμφωνία καλή για ολόκληρο τον κόσμο» την χαρακτήρισε ο Κινέζος πρόεδρος.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε την Τετάρτη την αρχική εμπορική συμφωνία με την Κίνα, η οποία περιλαμβάνει δεσμεύσεις από το Πεκίνο να υπερδιπλασιάσει τις αγορές του από Αμερικανούς αγρότες κατά το πρώτο έτος.

Η συμφωνία των 86 σελίδων έρχεται μετά από σχεδόν δύο χρόνια έντονων διαπραγματεύσεων και έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Οι φορολογούμενοι των ΗΠΑ έχουν δαπανήσει περίπου 28 δισεκατομμύρια δολάρια για τη διάσωση των αγροτών, συμπεριλαμβανομένων των πληρωμών σε εμπορικές ομάδες και των αγορών από τράπεζες τροφίμων.

ASSOCIATED PRESS

Η παύση του εμπορικού πολέμου δίνει στο Τραμπ την δυνατότητα να προσφέρει κάτι χειροπιαστό στους αγρότες, έναν κρίσιμο παράγοντα για τη μάχη της κάλπης, ενόψει των εκλογών του 2020.

«Η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί ένα ιστορικό βήμα, ένα βήμα που δεν είχαμε κάνει ποτέ με την Κίνα, για μια δίκαιη και αμοιβαία εμπορική συμφωνία» μεταξύ των δύο πλευρών», είπε ο Τραμπ κατά την άφιξή του στην Ανατολική Αίθουσα του Λευκού Οίκου, μαζί με τον Λιου Χε, για την τελετή της υπογραφής.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε επίσης ότι σκοπεύει να επισκεφθεί σύντομα την Κίνα.

ASSOCIATED PRESS

Σε επιστολή του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπινγκ δήλωσε ότι η συμφωνία είναι ένα σημάδι ότι οι δύο χώρες μπορούν να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου.

Η επιστολή, την οποία ο αντιπρόεδρος της Κίνας και ο κορυφαίος διαπραγματευτής Λιου διάβασε δυνατά κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, σηματοδότησε έναν αισιόδοξο τόνο για το μέλλον των σχέσεων Ουάσινγκτον-Πεκίνου. Η συμφωνία, γράφει η Σι, ήταν «καλή για την Κίνα, τις ΗΠΑ και ολόκληρο τον κόσμο».

Ο Τραμπ, ωστόσο, πριν υπογράψει το κείμενο, προειδοποίησε ότι οι τιμωρητικοί δασμοί που έχουν επιβληθεί στο Πεκίνο εδώ και περίπου δύο χρόνια, θα παραμείνουν σε ισχύ μέχρι να ολοκληρωθεί και η δεύτερη φάση της συμφωνίας.

«Διατηρούμε τους (τελωνειακούς) δασμούς, αλλά θα δεχόμουν να τους καταργήσω εάν καταφέρουμε να ολοκληρώσουμε τη Φάση 2», είπε ο Τραμπ, υπογραμμίζοντας: «Θα τους διατηρήσω, γιατί διαφορετικά δεν θα έχουμε κανένα χαρτί στα χέρια μας για να διαπραγματευτούμε».

Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Κίνα έχει υποσχεθεί να αγοράσει γεωργικά προϊόντα αξίας 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ το πρώτο έτος ένα, και στη συνέχεια 19,5 δις τον δεύτερο χρόνο. Οι δεσμεύσεις αυτές ανέρχονται σε περίπου 24 δισεκατομμύρια δολάρια, ίσες με τις αγροτικές αγορές που έκανε η Κίνα το 2017, πριν ξεκινήσει ο εμπορικός πόλεμος.

Οι δεσμεύσεις για αγορά περισσότερων αγροτικών προϊόντων αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου πακέτου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων που περιλαμβάνει τα μεταποιημένα αγαθά και τις εξαγωγές ενέργειας. Η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ 30 ημέρες μετά την υπογραφή.

Πηγή: CNN