Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης θεωρεί ακατάλληλη την υποψηφιότητας της αδερφής του για πρωθυπουργό

Οι εκλογές της Ταϊλάνδης θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου
Reuters

Ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης Vajiralongkorn χαρακτηρίζει ως ”ακατάλληλη” την απόφαση της αδερφή του να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός στις εκλογές του Μαρτίου.

Η πριγκίπισσα Ubolratana Rajakanya είναι 67 ετών και είναι η μεγαλύτερη αδερφή του βασιλιά. Θα κατέβει στις εκλογές του Μαρτίου με το πολιτικό κόμμα Raksa Chart , συμμαχώντας με τον λαϊκιστή πρώην πρωθυπουργό Thaksin Shinawatra, ο οποίος και απομακρύνθηκε από την εξουσία βίαια από το στρατό, στο πραξικόπημα του 2005.

Μια τέτοια κίνηση πρόκειται να σπάσει την παράδοση της βασιλικής οικογένειας της χώρας που μέχρι τώρα απέχει από την πολιτική σκηνή.

Οι εκλογές της Ταϊλάνδης θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου. Θεωρούνται σημαντικές, καθώς είναι η πρώτη ευκαιρία για την Ταϊλάνδη να μεταβεί σε δημοκρατικό πολίτευμα μετά από πέντε χρόνια υπό τη στρατιωτική κυριαρχία.

Σε μια δήλωση του παλατιού, ο βασιλιάς είπε: ”Η συμμετοχή μέλους της βασιλικής οικογένειας στην πολιτική, με οποιονδήποτε τρόπο, είναι μια πράξη που έρχεται σε αντίθεση με τις παραδόσεις, τα έθιμα και τον πολιτισμό της χώρας, και ως εκ τούτου θεωρείται εξαιρετικά ακατάλληλη. ”

Λίγες ώρες νωρίτερα, η πριγκίπισσα Ubolratana υπεράσπισε την απόφασή της να τρέξει για το αξίωμα, λέγοντας στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης ότι αποτελεί πρωταρχικό δικαίωμα του πολίτη να δεχτεί την απόφαση.

Πηγή: BBC