ΟΗΕ: «Βαμπιρική» υπερκατανάλωση νερού από την ανθρωπότητα, φόβος επικείμενης παγκόσμιας κρίσης

«Βαδίζουμε τυφλά σε επικίνδυνο μονοπάτι. Η ζωή της ανθρωπότητας αποστραγγίζεται» αναφέρει η έκθεση. Σήμερα στη Νέα Υόρκη η μεγαλύτερη Σύνοδος Κορυφής για το Νερό από το 1977.
GERMI KYNA / 500px via Getty Images

Έκθεση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προειδοποιεί για μια επικείμενη παγκόσμια κρίση νερού και τον ”άμεσο κίνδυνο” ελλείψεων λόγω της υπερκατανάλωσης και της κλιματικής αλλαγής.

Ο κόσμος ”βαδίζει τυφλά ένα επικίνδυνο μονοπάτι” λόγω της ”βαμπιρικής υπερκατανάλωσης και υπερανάπτυξης”, αναφέρει η έκθεση.

Η δημοσίευσή της ήρθε λίγες ώρες πριν την έναρξη της πρώτης μεγάλης Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Νερό από το 1977 (και ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού) με χιλιάδες συνέδρους να παρίστανται στις εργασίες στην Νέα Υόρκη.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τόνισε ότι το νερό, η ”ζωή της ανθρωπότητας”, αποστραγγίζεται από τη ”μη βιώσιμη χρήση του, τη ρύπανση και την ανεξέλεγκτη υπερθέρμανση του πλανήτη”.

Η έκθεση, που δημοσιεύτηκε από τον ΟΗΕ και την Unesco, προειδοποιεί ότι ”η λειψυδρία γίνεται ενδημικό φαινόμενο” λόγω της υπερκατανάλωσης και της ρύπανσης, ενώ η υπερθέρμανση του πλανήτη θα αυξήσει την εποχιακή έλλειψη νερού τόσο σε περιοχές με άφθονες ποσότητες όσο και σε αυτές όπου τα αποθέματα εξαντλούνται.

Ο Ρίτσαρντ Κόννορ, επικεφαλής της ομάδας που συνέταξε την έκθεση είπε ότι ότι περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ”αυτή τη στιγμή ζει σε περιοχές με υψηλό ή κρίσιμο υδατικό στρες”.

″Στην έκθεσή μας, αναφέρομε ότι έως και 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν υπό συνθήκες υδατικού στρες τουλάχιστον ένα μήνα το χρόνο” λέει στο BBC.

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για το κλίμα, που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την ομάδα εμπειρογνωμόνων IPCC, ”περίπου ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός αντιμετωπίζει επί του παρόντος σοβαρή λειψυδρία για τουλάχιστον μία περίοδο του έτους”.

Ο Κόννορ σχολίασε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι ”οι αβεβαιότητες αυξάνονται” όσον αφορά την παγκόσμια παροχή νερού.

″Αν δεν αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, σίγουρα θα υπάρξει παγκόσμια κρίση”.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Ούσα Ράο Μονάρι ο οποίος είναι ο επίσημος οικοδεσπότης της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Νερό, δήλωσε στο BBC ότι οι πόροι θα πρέπει να τυγχάνουν πιο προσεκτικής διαχείρισης στο μέλλον.

″Υπάρχει αρκετό νερό στον πλανήτη, αν το διαχειριστούμε πιο αποτελεσματικά από ό,τι το διαχειριστήκαμε τις τελευταίες δεκαετίες”, είπε.

Πηγή: BBC

Δημοφιλή