ΔΙΕΘΝΕΣ
16/01/2020 16:36 EET | Updated 16/01/2020 16:39 EET

Ουκρανία: Ερευνα για τα περί «παρακολούθησης» της πρέσβειρας των ΗΠΑ από «συμμάχους» του Τραμπ

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες στο έδαφός της» τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

ASSOCIATED PRESS

Η αστυνομία στην Ουκρανία ξεκίνησε ποινική έρευνα για το κατά πόσον οι σύμμαχοι του προέδρου Τραμπ είχαν θέσει υπό παρακολούθηση την πρέσβη των ΗΠΑ στο Κίεβο, ανακοίνωσε την Πέμπτη η ουκρανική κυβέρνηση.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων αποκάλυψαν την Τρίτη - λίγο πριν από την έναρξη της δίκης του Τραμπ στη Γερουσία - στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι παρακολουθούσαν την Μαρί Γιοβάνοβιτς.

Η Βουλή έδωσε στη δημοσιότητα γραπτά μηνύματα από και προς τον Λεβ Πάρνας - συνεργάτη του προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι - ο οποίος συμμετείχε στην προσπάθεια άσκησης πιέσεων προς την ουκρανική κυβέρνηση ώστε να διερευνήσει τον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν των ΗΠΑ, ο οποίος θεωρείται νούμερο ένα πολιτικός αντίπαλος του Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, οι σύμμαχοι του Τραμπ επιχείρησαν να απομακρύνουν την Γιοβάνοβιτς από τη θέση της και τελικά τα κατάφεραν.

Τον περασμένο Μάρτιο, μια ανταλλαγή μηνυμάτων μεταξύ του Πάρνας και ενός άλλου ατόμου, του Ρόμπερτ Χάιντ, έδειξε ότι ο τελευταίος ήταν σε επαφή με ανθρώπους που παρακολουθούσαν την Γιοβάνοβιτς.

«Είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν, αν συμφωνήσουμε σε μια τιμή», έγραφε σε ένα μήνυμα ο Χάιντ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησε σε σειρά ερωτήσεων σχετικά με τα γραπτά μηνύματα, την παρακολούθηση της Γιοβανόβιτς ή τη γνώση του υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, σχετικά με το ζήτημα και τον ρόλο του στην απομάκρυνσή της.

«Η Ουκρανία δεν μπορεί να αγνοήσει τέτοιες παράνομες δραστηριότητες στο έδαφός της», ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας σε δήλωση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. «Μετά την ανάλυση των δημοσιευθέντων στοιχείων, η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας εκίνησε ποινική διαδικασία. Στόχος μας είναι να διερευνήσουμε εάν υπήρξαν παραβιάσεις των ουκρανικών και διεθνών νόμων», πρόσθεσε το υπουργείο. 

Πηγή: New York Times