Ουκρανία: Φιλορώσος δήμαρχος πόλης κοντά σε πυρηνικό εργοστάσιο τραυματίστηκε από έκρηξη

Η πόλη Ενερχοντάρ βρίσκεται στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης.
Handout . via Reuters

Ο διορισμένος από τη Ρωσία επικεφαλής της κατεχόμενης ουκρανικής πόλης δίπλα στο μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης τραυματίστηκε σε έκρηξη την Κυριακή, ανέφεραν Ουκρανoί αξιωματούχος και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων.

Ο Αντρέι Σεβτσούκ, ο οποίος διορίστηκε δήμαρχος του Ενερχοντάρ μετά την κατάληψη της πόλης από τον ρωσικό στρατό, βρίσκεται στην εντατική μετά την επίθεση, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο πηγή από τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

«Έχουμε ακριβή επιβεβαίωση ότι κατά τη διάρκεια της έκρηξης ο αυτοαποκαλούμενος επικεφαλής της ”λαϊκής διοίκησης” Σεβτσούκ και οι σωματοφύλακές του τραυματίστηκαν», είπε ο Ντμίτρο Ορλόφ, τον οποίο η Ουκρανία αναγνωρίζει ως τον εκλεγμένο δήμαρχο της πόλης σε ανάρτηση στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Το Eνερχοντάρ είναι μια πόλη με προπολεμικό πληθυσμό άνω των 50.000 κατοίκων. Πολλοί κάτοικοι εργάζονται στους δύο σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται δίπλα στην πόλη, ένας από τους οποίους είναι ο πυρηνικός σταθμός της Zαπορίζια, ο μεγαλύτερος πυρηνικός σταθμός στην Ευρώπη. Η Ουκρανία έχει προηγουμένως διαμαρτυρηθεί ότι η κατάληψη του εργοστασίου από τη Ρωσία αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής καταστροφής.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την επίθεση.

via Associated Press

Παρατείνεται ο στρατιωτικός νόμος για άλλους 3 μήνες

Το ουκρανικό κοινοβούλιο παρέτεινε τον στρατιωτικό νόμο και την επιστράτευση για άλλους τρεις μήνες, μέχρι τις 23 Αυγούστου, όπως ανακοίνωσαν την Κυριακή οι βουλευτές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επέβαλε για πρώτη φορά το μέτρο αυτό στις 24 Φεβρουαρίου, λίγες ώρες μετά την ρωσική εισβολή.

Ο στρατιωτικός νόμος δίνει διευρυμένα δικαιώματα στον στρατό και περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες όπως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι.

Οι άνδρες ηλικίας 18 ως 60 ετών που έχουν καλή φυσική κατάσταση απαγορεύεται να φύγουν από την χώρα και καλούνται να συμμετέχουν στις μάχες εναντίον των Ρώσων.

Πολλοί βουλευτές επιβεβαίωσαν σήμερα μέσω του Telegram ότι η παράταση του στρατιωτικού νόμου, την οποία είχε προτείνει ο Ζελένσκι πρόσφατα, εγκρίθηκε για μέχρι τις 23 Αυγούστου.

Μια ημέρα μετά, στις 24 Αυγούστου, η Ουκρανία γιορτάζει κατά παράδοση την Ημέρα της Ανεξαρτησίας της.

Ο Πολωνός πρόεδρος Aντρέι Ντούντα αγκαλιάζει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Zελένσκι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στο Κίεβο της Ουκρανίας, 22 Μαΐου 2022. REUTERS/Stringer
Ο Πολωνός πρόεδρος Aντρέι Ντούντα αγκαλιάζει τον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Zελένσκι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του ουκρανικού κοινοβουλίου, καθώς η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία συνεχίζεται, στο Κίεβο της Ουκρανίας, 22 Μαΐου 2022. REUTERS/Stringer
Stringer . via Reuters

Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της, είπε σήμερα ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα στους βουλευτές στο Κίεβο καθώς έγινε ο πρώτος ηγέτης ξένης χώρας που εκφωνεί ομιλία με φυσική παρουσία στο ουκρανικό κοινοβούλιο από τις 24 Φεβρουαρίου που έγινε η ρωσική εισβολή.

Το Κίεβο έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνάψει ειρηνευτική συμφωνία που θα περιελάμβανε την παραχώρηση εδαφών και έχει απορρίψει τις εκκλήσεις για μια συμφωνία εκεχειρίας που θα προέβλεπε την παραμονή των ρωσικών δυνάμεων σε εδάφη που έχει καταλάβει η Μόσχα με το αιτιολογικό ότι κάτι τέτοιο θα της έδινε απλώς χρόνο για να ανασυντάξει τις δυνάμεις της.

″Εχουν εμφανιστεί ανησυχητικές φωνές που λένε ότι η Ουκρανία πρέπει να υποχωρήσει στα αιτήματα του Πούτιν. Μόνο η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει για το μέλλον της...τίποτα για εσάς χωρίς εσάς”, σημείωσε ο πολωνός πρόεδρος καταχειροκροτούμενος.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να απαιτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από το ουκρανικό έδαφος, είπε.

″Αν η Ουκρανία θυσιάζεται για...οικονομικούς λόγους ή για πολιτικές φιλοδοξίες―ακόμη και ένα εκατοστό του εδάφους της―θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα, όχι μόνο για το ουκρανικό έθνος, αλλά και για ολόκληρο τον δυτικό κόσμο”, τόνισε ο πολωνός πρόεδρος.

Ο Ντούντα πραγματοποιεί εκστρατεία προκειμένου να αποδοθεί στην Ουκρανία καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ταχύτερο δυνατό.

″Δεν θα ησυχάσχω μέχρι να γίνει η Ουκρανία μέλος της ΕΕ”, κατέληξε ο Ντούντα.

Ο Πολωνός πρόεδρος είχε επισκεφθεί το Κίεβο μετά το ξέσπασμα του πολέμου τον Απρίλιο και είχε συναντηθεί εκεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μετά την επιστροφή του, ο Ντούντα κατηγόρησε τη Ρωσία ότι έχει εξαπολύσει ”ολοκληρωτικό πόλεμο” στην Ουκρανία.

Είχε επισκεφθεί τη χώρα μαζί με τους προέδρους της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

Πηγή: Reuters, AΠΕ-ΜΠΕ