Ο Πούτιν προσαρτά oυκρανικά εδάφη, οι Αμερικανοί εγκαταλείπουν τη Ρωσία

Ραγδαίες εξελίξεις στον ουκρανικό μέτωπο, μετά τα παράνομα «δημοψηφίσματα» σε κατεχόμενες περιοχές.
|
Sputnik Photo Agency via Reuters

Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα εξέδωσε προειδοποίηση ασφαλείας, με την οποία προτρέπει τους Αμερικανούς πολίτες να εγκαταλείψουν αμέσως τη Ρωσία όσο υπάρχουν ακόμη επιλογές για αναχώρηση από τη χώρα.

Ο συναγερμός έρχεται την ώρα που πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ετοιμάζεται να κηρύξει την προσάρτηση των περιοχών της Ουκρανίας στις οποίες έγιναν τα παράνομα «δημοψηφίσματα».

«Η Ρωσία μπορεί να αρνηθεί να αναγνωρίσει την αμερικανική υπηκοότητα των ατόμων με διπλή υπηκοότητα, να τους αρνηθεί την πρόσβαση στην προξενική βοήθεια των ΗΠΑ, να εμποδίσει την αναχώρησή τους από τη Ρωσία και να τους στρατολογήσει για στρατιωτική θητεία», ανέφερε η προειδοποίηση. Και πρόσθεσε: «Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν Αμερικανούς πολίτες που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις».

Η πρεσβεία έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στη Ρωσία και να αναχωρήσουν αμέσως από τη χώρα εάν βρίσκονται εκεί.

Irakli Gedenidze via Reuters

Η προειδοποίηση της πρεσβείας προέτρεψε τους πολίτες των ΗΠΑ «να αποφεύγουν όλες τις πολιτικές ή κοινωνικές διαμαρτυρίες και να μην φωτογραφίζουν το προσωπικό ασφαλείας σε αυτές τις εκδηλώσεις», σημειώνοντας ότι «το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και η ελευθερία της έκφρασης δεν είναι εγγυημένα στη Ρωσία».

Η προειδοποίηση ανέφερε ότι η πρεσβεία «έχει σοβαρούς περιορισμούς στην δυνατότητά της να βοηθά τους πολίτες των ΗΠΑ και οι συνθήκες, συμπεριλαμβανομένων των επιλογών μεταφοράς, μπορεί ξαφνικά να γίνουν ακόμη πιο περιορισμένες».

Την ίδια ώρα, η Μόσχα εμφανίζεται έτοιμη να προσαρτήσει ένα τμήμα της Ουκρανίας, δημοσιοποιώντας αυτό που αποκάλεσε «αποτελέσματα» των «δημοψηφισμάτων» σε τέσσερις μερικώς κατεχόμενες επαρχίες με το ερώτημα της ένταξης στη Ρωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα ληφθούν σύντομα μέτρα για να ικανοποιηθούν οι φιλοδοξίες των τεσσάρων κατεχόμενων ουκρανικών περιοχών να γίνουν μέρος της Ρωσίας. «Στο εγγύς μέλλον, ένα κρίσιμο στάδιο διαφαίνεται στις κοινές μας ενέργειες για την εκπλήρωση των προσδοκιών των κατοίκων (των τεσσάρων περιοχών) να είναι μαζί με τη Ρωσία», ανέφερε το υπουργείο. Η ανακοίνωση υπογραμμίζει επίσης ότι τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ, το Λουχάνσκ, τη Χερσώνα και τη Ζαπορίζια διεξήχθησαν σε συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο.

Στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, έχει στηθεί μια κερκίδα με γιγαντιαίες οθόνες και διαφημιστικές πινακίδες που αναγράφουν «Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια, Χερσώνα - Ρωσία!».

Evgenia Novozhenina via Reuters

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να διακηρύξει την προσάρτηση των περιοχών αυτών σε μια ομιλία του μέσα στις επόμενες μέρες, μια εβδομάδα από τότε που ενέκρινε τα δημοψηφίσματα, διέταξε στρατιωτική επιστράτευση και απείλησε να υπερασπιστεί τη Ρωσία με πυρηνικά όπλα εάν χρειαστεί.

Οι διοικήσεις των τεσσάρων ουκρανικών επαρχιών που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία ζήτησαν επίσημα από τον Πούτιν να τις ενσωματώσει στη Ρωσία, κάτι που οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποκάλεσαν τυπικό.

«Τα αποτελέσματα είναι ξεκάθαρα. Καλώς ήλθατε στην πατρίδα, στη Ρωσία!», δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, πρώην πρόεδρος που υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, στο Telegram, μετά τη δημοσίευση των υποτιθέμενων αποτελεσμάτων.

Stringer . via Reuters

Οι αρχές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία ισχυρίζονται ότι διεξήγαγαν τα δημοψηφίσματα σε διάστημα πέντε ημερών σε έδαφος που αποτελεί περίπου το 15% της Ουκρανίας.

Κάτοικοι που διέφυγαν σε εδάφη που ελέγχονται από την Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες είπαν ότι οι άνθρωποι αναγκάζονταν να συμπληρώνουν τα ψηφοδέλτια στο δρόμο από περιπλανώμενους αξιωματούχους υπό την απειλή όπλου.

Αξιωματούχοι που έχουν εγκατασταθεί από τη Ρωσία καταγράφηκαν να γυρνούν με κάλπες από σπίτι σε σπίτι μαζί με ένοπλους άνδρες.

Η Ρωσία λέει ότι η ψηφοφορία ήταν εθελοντική και η συμμετοχή ήταν υψηλή.

«Αυτή η φάρσα στα κατεχόμενα δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως απομίμηση δημοψηφίσματος», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Anadolu Agency via Getty Images

Το σχέδιο προσάρτησης της Ρωσίας επιταχύνθηκε καθώς η διαρροή αερίου σε υποθαλάσσιους ρωσικούς αγωγούς έφθασε στη Βαλτική Θάλασσα, μετά από ύποπτες εκρήξεις. Ο αγωγός Nord Stream 1, κάποτε η κύρια οδός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία, είχε ήδη κλείσει αλλά τώρα δεν μπορεί εύκολα να ανοίξει ξανά.

Το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνουν λόγο για δολιοφθορά και προειδοποίησαν για την ανάγκη προστασίας των υποδομών ζωτικής σημασίας, αν και οι αξιωματούχοι δεν κατηγόρησαν τη Μόσχα ευθέως. Το Κρεμλίνο είπε ότι οποιαδήποτε θεωρία θα μπορούσε να στρέψει το δάχτυλο στη Ρωσία για την ανατίναξη των δικών της αγωγών θα ήταν «ανόητη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζουν έναν νέο γύρο κυρώσεων για να τιμωρήσουν τη Ρωσία για την επικείμενη προσάρτηση καθώς και ένα πακέτο όπλων αξίας 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία.

Η Κρατική Δούμα, πάντως, ανακοίνωσε ότι θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 3 Οκτωβρίου, στην οποία θα συζητηθούν τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και κατά πάσα πιθανότητα θα αποφασισθεί η ενσωμάτωση τους στην Ρωσία. Την έκτακτη συνεδρίαση της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βιτσισλάβ Βολόντιν. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα στις 14:00.

Alexey Pavlishak via Reuters

Η προσάρτηση είναι μέρος μιας τεράστιας στρατηγικής κλιμάκωσης που ανακοίνωσε ο Πούτιν την περασμένη εβδομάδα, μαζί με την ταχεία κλήση εκατοντάδων χιλιάδων Ρώσων ανδρών να πολεμήσουν. Παράλληλα, έκανε μια νέα προειδοποίηση για τα πυρηνικά όπλα, η οποία είπε «δεν ήταν μπλόφα».

Η σχεδιαζόμενη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία έχει απορριφθεί παγκοσμίως, ακόμη και από παραδοσιακούς συμμάχους της Μόσχας όπως η Σερβία και το Καζακστάν, που λένε ότι δεν θα την αναγνωρίσουν.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος προσφέρει τις υπηρεσίες του ως διαμεσολαβητής, είπε στον Ζελένσκι τηλεφωνικά ότι τα «μονομερή» δημοψηφίσματα θα δυσκόλευαν την αναβίωση των «ετοιμοθάνατων» διπλωματικών προσπαθειών.

(με πληροφορίες από CNN, Reuters)

Πήγαινε στην αρχική σελίδα