Ουκρανία: Οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν προετοιμασμένες, θα υπεραπιστούν το Χάρκοβο

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια νέα ρωσική επίθεση στην οποία μετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, κοντά στο Χάρκοβο.
via Associated Press

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με μια νέα ρωσική επίθεση στην οποία μετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, κοντά στο Χάρκοβο (βορειοανατολικά), ωστόσο ο επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας δηλώνει πεπεισμένος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα μπορέσουν να υπερασπιστούν την πόλη, τη δεύτερη σε μέγεθος στη χώρα.

«Περίπου 50.000 (Ρώσοι στρατιώτες) βρίσκονταν στα σύνορα. Τώρα, είναι περισσότεροι από 30.000 που επιτίθενται» στην περιοχή από την Παρασκευή, είπε ο Ολεξάντρ Λιτβινένκο σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο. Διαβεβαίωσε ότι, προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πόλη του Χαρκόβου, που απέχει περίπου 30 χιλιόμετρα από τη ζώνη των συγκρούσεων. Πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, τον Φεβρουάριο του 2022, στην πόλη ζούσαν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι.

«Οι ρωσικές ενέργειες συνεχίζονται στη μεθοριακή ζώνη. Μπορούμε να πούμε ότι δεν βλέπουμε απειλή επίθεσης εναντίον της πόλης του Χαρκόβου», πρόσθεσε ο Λιτβινένκο.

Η ρωσική επίθεση στην περιοχή ήταν «αναμενόμενη» καθώς οι υπηρεσίες ασφαλείας παρείχαν εγκαίρως πληροφορίες και οι Ουκρανοί στρατιώτες «ήταν έτοιμοι», εξήγησε ο Λιτβινένκο, την ώρα που μέσα ενημέρωσης και Ουκρανοί στρατιωτικοί μπλόγκερ αναρωτιούνται πώς έγινε τόσο εύκολα.

Ο Λιτβινένκο, που θεωρείται ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Ρωσία αφού σπούδασε σε σχολή της KGB κατά τη σοβιετική εποχή, εκτίμησε επίσης ότι η αιφνιδιαστική αντικατάσταση του υπουργού Άμυνας αντικατοπτρίζει την πρόθεση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να προετοιμαστεί για έναν «μακρύ» πόλεμο εναντίον των Δυτικών. «Αυτό υπονοεί ότι ο Πούτιν σχεδιάζει έναν πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έναν πόλεμο όχι μόνο εναντίον της Ουκρανίας αλλά εναντίον της Δύσης στο σύνολό της, έναν πόλεμο εναντίον του ΝΑΤΟ», υποστήριξε.

Ο Σεργκέι Σοϊγκού, που ήταν υπουργός Άμυνας από το 2012, αντικαταστάθηκε από τον οικονομολόγο Αντρέι Μπελοούσοφ. Ο νέος υπουργός είναι «έμπειρος διαχειριστής, ικανός να διασφαλίσει έναν μακροχρόνιο πόλεμο φθοράς» και «να περιορίσει την παραδοσιακή κλοπή του ρωσικού Θησαυροφυλακίου και την κλοπή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις», είπε ο Λιτβινένκο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ / AFP

Δημοφιλή