Oι 3 τύποι άσκησης που χρειάζεται το σώμα μας σε εβδομαδιαία βάση

Με στόχο την ευεξία αλλά... και την παραλία!
Zorica Nastasic via Getty Images

Είναι γεγονός: Το περπάτημα θεωρείται μια εξαιρετική μορφή άσκησης, προσβάσιμη σε πολλούς ανθρώπους. Και δίκαια, αφού 2.000 βήματα την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί στους τομείς της υγείας και της φυσικής κατάστασης υποστηρίζουν ότι ενώ το περπάτημα είναι σίγουρα καλό για την υγεία μας, δεν αποτελεί «υψηλής ποιότητας άσκηση». Σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Μελίσα Μπόιντ, πιστοποιημένη personal trainer, με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Προκειμένου να κατανοήσουμε γιατί ένας απλός περίπατος δεν θα μας βοηθήσει να χτίσουμε μύες και αντοχή, η Μπόιντ συζητά μαζί μας τους τρεις τύπους κίνησης που είναι ευεργετικοί για τη γενική μας ευεξία, αλλά και για τις εμφανίσεις μας στην παραλία, για όσους μας απασχολεί το ζήτημα.

1. Το περπάτημα, λίγο τέντωμα και μερικές κάμψεις είναι το πρώτο και κύριο

Η καθιστική ζωή δεν βοηθά στη σωστή στάση του σώματος και την καύση θερμίδων. Έτσι, έχει σημασία με κάθε ευκαιρία να περπατάμε και αν κάνουμε δουλειά γραφείου, κάθε μία ώρα να σηκωνόμαστε και να κάνουμε μια πεντάλεπτη βόλτα.

Επίσης, είναι πολύτιμο να περπατάμε για τη δουλειά εφόσον είναι κοντά στο σπίτι και να κάνουμε τα ψώνια μας και πάλι με τα πόδια. Iδίως αν το επιτρέπει ο καιρός και το βάρος των αγορών μας.

2. Δεύτερη έρχεται η αθλητική κίνηση

Στην οποία μπορούμε να επιδιδόμαστε μερικές φορές την εβδομάδα, αφενός για να βελτιώσουμε τη φυσική μας κατάσταση και αφετέρου για να εξασκηθούμε σε κάποιο άθλημα.

Ακόμη, το να εξοικειωνόμαστε με ένα σύνολο νέων κανόνων, όπως το απαιτεί το κάθε σπορ, βοηθά και τη γνωστική διαύγεια και μας κρατά σε εγρήγορση.

3. Τρίτη είναι η «κοινωνική» κίνηση

Που επιλέγουμε για τη διασκέδαση ή την κοινωνικοποίησή μας, όπως ο χορός ή το βόλεϊ στο πάρκο και την παραλία. Η άσκηση με φίλους και η δημιουργία δεσμών με αφορμή ένα παιχνίδι ή ένα στυλ χορού ευεργετεί τόσο τη σωματική, όσο και την ψυχική μας ευεξία.

«Το σώμα μας χρειάζεται να κινείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Το περπάτημα είναι υπέροχο, αλλά είναι μόνο μια, μονής κατεύθυνσης μορφή κίνησης και το σώμα μας χρειάζεται περισσότερα για να παραμένει λειτουργικό», εξηγεί ο δρ Καρλ Κιρίνο, χειρουργός αθλητικής ιατρικής στην HSS Orthopedics στο Κονέκτικατ.

«Οι άνθρωποι χρησιμοποιούμε τους μύες και τους τένοντες στο σώμα μας για να για να κάνουμε κάμψη, περιστροφή, κάθισμα, σήκωμα και ένα σωρό κινήσεις που απαιτούνται στην καθημερινή μας ζωή. Επομένως, πρέπει να δουλέψουμε μύες και τένοντες, ώστε να ανταποκρίνονται στις πολλές και διαφορετικές ανάγκες», προσθέτει ο Κιρίνο. Η γιόγκα και το πιλάτες είναι δύο δραστηριότητες πολύ αποτελεσματικές από αυτή την άποψη.

Ξεκινάμε αργά και χτίζουμε αντοχή σιγά-σιγά

Η επανεξέταση των τύπων άσκησης που χρειάζεται το σώμα μας, δεν χρειάζεται να πάρει τη μορφή μιας αυστηρής υποχρέωσης. Οι τύποι άσκησης θα ενσωματωθούν στην ημέρα μας σιγά-σιγά, με μερικά δεκάλεπτα, εικοσάλεπτα ή μισάωρα την ημέρα.

Είναι επίσης χρήσιμη η δημιουργία ενός σχεδίου άσκησης, που να μην απαιτεί ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Καλύτερα να ξεκινήσουμε βήμα-βήμα με νέες, μικρές τροποποιήσεις στο πλάνο της κίνησής μας. Και σταδιακά, όσο πιο δυνατοί γινόμαστε, τόσο περισσότερο θα θέλουμε να κινούμαστε. Η κίνηση εμπνέει την κίνηση.

(Mε πληροφορίες από CNN).