Οι χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας

Ως το 2100. Και ποιες από αυτές βρίσκονται στην Ευρώπη.
The Washington Post via Getty Images

Tουλάχιστον 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα ζουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας -έτσι όπως αυτή είναι διαμορφωμένη σήμερα- μέχρι το 2100, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Eπιπλέον 160 εκατομμύρια θα επηρεαστούν από τις ετήσιες πλημμύρες οι οποίες με τη σειρά τους επηρεάζουν συνεχώς τα επίπεδα των ωκεανών που κινούνται ανοδικά.

Οι αριθμοί είναι πολύ υψηλότεροι από εκείνους που δημοσιεύθηκαν σε προηγούμενες μελέτες οι οποίες χρησιμοποιούσαν διαφορετικά μοντέλα για την έρευνά τους και υπολόγιζαν πως πολύ λιγότεροι άνθρωποι θα επηρεάζονταν από τις δυσάρεστες συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος.

Από τα 200 εκατομμύρια που θα βιώσουν τις επιπτώσεις από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, οι ερευνητές εκτιμούν πως το 70% περίπου θα ζει μόνο σε οκτώ χώρες της Ασίας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι -περίπου 43 εκατομμύρια ή περίπου το 20% από αυτούς- θα μένουν στην Κίνα. Πλήγμα θα υποστούν επίσης η Ινδία και το Μπαγκλαντές ενώ ακολουθούν το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Ταϊλάνδη, οι Φιλιππίνες και η Ιαπωνία.

Από την Ευρώπη, πιο πολύ θα επηρεαστεί η Ολλανδία. Ειδικότερα, ως το 2100, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια πολίτες θα ζουν κάτω από τη στάθμη της θάλασσας. Ωστόσο η χώρα έχει ένα από τα πιο αποτελεσματικά δίκτυα ελέγχου πλημμυρών στον κόσμο που αναμένεται να κρατήσει πολλούς από αυτούς ασφαλείς, κάτι το οποίο δεν ελήφθη υπόψιν για την διεξαγωγή της έρευνας.

Άλλα κράτη της Ευρώπης τα οποία πρόκειται να απειλήσει η άνοδος της στάθμης της θάλασσας είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (1,5 εκατομμύριο άνθρωποι), η Γερμανία (1 εκατομμύριο άνθρωποι), η Τουρκία, η Γαλλία και η Ιταλία (500.000 άτομα σε κίνδυνο).

H μελέτη μεταξύ άλλων μιλά για αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου παγκοσμίως μέσα στα επόμενα χρόνια.

statista

(Με πληροφορίες από statista)

Δημοφιλή