Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία

«Σκοπός μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια που απολάμβανε η Ρωσία ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη».
Maxim Shemetov via REUTERS

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις στη Ρωσία, με στόχο δεκάδες ρωσικές αμυντικές εταιρείες, εκατοντάδες μέλη του κοινοβουλίου της και τον διευθύνοντα σύμβουλο της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, καθώς η Ουάσιγκτον εντείνει την πίεση στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ εξέδωσε επίσης οδηγίες στον ιστότοπό του προειδοποιώντας ότι οι συναλλαγές με χρυσό που σχετίζονται με τη Ρωσία ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ, μια κίνηση που στοχεύει να εμποδίσει τη Ρωσία να αποφύγει τις ήδη υπάρχουσες κυρώσεις.

«Σκοπός μας εδώ είναι να αφαιρέσουμε μεθοδικά τα οφέλη και τα προνόμια που απολάμβανε κάποτε η Ρωσία ως συμμετέχουσα στη διεθνή οικονομική τάξη», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Μεταξύ των νέων στόχων κυρώσεων είναι περισσότερες από 40 αμυντικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων της κρατικής Tactical Missiles Corp και 28 εταιρειών με τις οποίες συνδέεται, καθώς και ο γενικός διευθυντής της, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ο όμιλος ετερογενών δραστηριοτήτων, τον οποίο η Βρετανία έχει ήδη πλήξει με κυρώσεις, παράγει ναυτικά συστήματα και όπλα που χρησιμοποιεί η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Kh-31, ενός αερομεταφερόμενου πυραύλου υψηλής ταχύτητας που έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς στην επίθεση της Μόσχας.

Άλλες εταιρείες στη νέα λίστα περιλαμβάνουν κατασκευαστές πυρομαχικών για τον ρωσικό στρατό, πολιτικών και στρατιωτικών ελικοπτέρων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι αρχικά είχαν σχεδιαστεί για επιτήρηση, αλλά έχουν «ανασχεδιαστεί» και έχουν χρησιμοποιηθεί για να επιτεθούν στις ουκρανικές δυνάμεις.

Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις σε 328 μέλη της Δούμας, του ρωσικού κοινοβουλίου και στον Χέρμαν Γκρεφ, τον επικεφαλής του μεγαλύτερου δανειστή της Ρωσίας, της Sberbank, ο οποίος σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών ήταν στενός συνεργάτης του Πούτιν.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι η ενέργεια της Πέμπτης στόχευε επίσης σε 17 μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Sovcombank και τον Γκενάντι Τιμτσένκο, μακροχρόνιο σύμμαχο του Πούτιν, τις εταιρείες και τα μέλη της οικογένειάς του.

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποίησαν τον Πούτιν ότι θα αντιμετωπίσουν γρήγορες και σοβαρές συνέπειες εάν εισβάλει στην Ουκρανία και έχουν ανταποκριθεί σε αυτήν την απειλή. Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι η χώρα αντιμετωπίζει τιμωρητικό πληθωρισμό και οικονομικό πόνο που θα την ωθήσει έξω από τις 20 κορυφαίες οικονομίες του κόσμου.

«Η Ρωσία θα αντιμετωπίσει σύντομα μια οξεία έλλειψη ιδεών, ταλέντου και τεχνολογίας για να ανταγωνιστεί στον 21ο αιώνα και ο Πούτιν θα απομείνει με μια στρατηγική αποτυχία δικής του ευθύνης», είπε ο αξιωματούχος.

Δημοφιλή