ΔΙΕΘΝΕΣ
07/05/2021 14:12 EEST | Updated 07/05/2021 14:15 EEST

Οι επιστήμονες προειδοποιούν για νέα «εξαιρετικά μεταδοτική» ινδική μετάλλαξη του κορονοϊού

Τι γνωρίζουμε για την παραλλαγή Β.1.617.2.

Antonio Masiello via Getty Images

Βρετανοί αξιωματούχοι θα μπορούσαν να κηρύξουν ένα από τα νέα στελέχη κορονοϊούπου βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ινδία ως «ανησυχητική μετάλλαξη» καθώς οι επιστήμονες βλέπουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική έκδοση του ιού.

Οι επιστήμονες λένε ότι η παραλλαγή που είναι γνωστή ως Β.1.617.2, χαρακτηρίζεται ως «παραλλαγή ανησυχίας», προσθέτοντας ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 500 κρούσματα της μετάλλαξης μόνο στη Βρετανία, από 202 την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Διευθυντής του Wellcome Sanger Institute COVID-19 Genomics Initiative, Τζεφ Μπάρετ, δήλωσε ότι υψηλός αριθμός κρουσμάτων Β.1.617.2 στη Βρετανία και σε όλο τον κόσμο «είναι συνεπές με το γεγονός ότι αυτή είναι πιο μεταδοτική από τις παλαιότερες εκδόσεις του ιού».

Antonio Masiello via Getty Images

«Είναι πιθανώς τόσο μεταδοτική όσο η παραλλαγή B.117 Κεντ που είναι πολύ διαδεδομένη στο Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο Μπάρετ στο ραδιόφωνο του BBC, αναφερόμενος στο στέλεχος που βρέθηκε στη νοτιοανατολική Αγγλία, το οποίο τροφοδότησε το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη Βρετανία.

Η αρχική παραλλαγή της Ινδίας, B.1.617, εντοπίστηκε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο, αλλά η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας (PHE) έχει κατηγοριοποιήσει τρεις διαφορετικούς υποτύπους, όλοι με ελαφρώς διαφορετικές μεταλλάξεις. 

Αλλες παραλλαγές που προκαλούν ανησυχίες είναι οι παραλλαγές που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά στο Κεντ της νοτιοανατολική Αγγλίας καθώς και της Νότια Αφρικής αλλά και της Βραζιλίας.

Σύμφωνα με τον Μπάρετ, ωστόσο, υπάρχουν καθησυχαστικά στοιχεία από πραγματικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων σε αυτές τις μεταλλάξεις.

«Αυτό δείχνει μια σχετικά θετική εικόνα ότι τα εμβόλια θα συνεχίσουν να έχουν αποτελεσματικότητα», είπε.

«Προφανώς λοιπόν για νέες παραλλαγές όπως αυτή, πρέπει να κάνουμε πρόσθετα πειράματα», κατέληξε.