Οι καλύτερες συμβουλές για υγιεινή παιδική διατροφή

«Τα μωρά πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με το φαγητό, πράγμα που σημαίνει να το πιάνουν στα χέρια τους και να λερώνονται».
Kristyna Davidova via Getty Images

Ενώ οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα τρώγαμε απευθείας από το βάζο με τις παιδικές τροφές με πολύ λίγη φασαρία ή προσπάθεια, σήμερα τα μωρά έχουν έναν εντυπωσιακό αριθμό επιλογών για το πρώτο τους συμπαγές γεύμα.

Οι παιδικές τροφές είναι μια μεγάλη αγορά που αναπτύσσεται διαρκώς, αναφέρουν οι αναλυτές. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη από την Allied Market Research, το μέγεθος της παγκόσμιας αγοράς παιδικών τροφών αποτιμήθηκε σε 67,3 δισεκατομμύρια δολάρια (61.2 δισ. ευρώ) το 2019 και προβλέπεται να φτάσει τα 96,3 δισεκατομμύρια δολάρια (88 δισ. ευρώ) έως το 2027.

Εάν το μωρό μας πλησιάζει τους 6 μήνες, πιθανότατα να έχουμε ήδη σκεφτεί το πρώτο τους γεύμα με στερεά τροφή. Μιλήσαμε με ειδικούς σε θέματα διατροφής και ιατρικής για να πάρουμε τις καλύτερες συμβουλές για μια υγιεινή παιδική διατροφή.

#1: Προσθέτουμε την στερεά τροφή στο μενού στους 6 μήνες

Ανεξάρτητα από το πώς εισάγουμε την στερεά τροφή στο μενού, πρέπει να ξεκινήσουμε από την ηλικία των 6 μηνών.

«Από διατροφική άποψη, όλες οι ανάγκες των μωρών μπορούν να καλυφθούν τους πρώτους έξι μήνες με μητρικό γάλα και/ή φόρμουλα», λέει η διατροφολόγος Κέισι Μπαρνς από το Mama Knows Nutrition. «Στους 6 μήνες, λόγω της ταχείας ανάπτυξης τους τα μωρά χρειάζονται περισσότερες θερμίδες και θρεπτικά συστατικά που δεν μπορούν να λάβουν μόνο από το μητρικό γάλα».

Η προσθήκη στερεάς τροφής συνοδεύεται από γενικά οφέλη για τον εγκέφαλο και τον οργανισμό. «Εκτός από το ότι παρέχει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, βοηθά τα μωρά να βελτιώσουν την απτική τους αντίληψη - ικανότητα αλλά και το έντερο να απορροφήσει την διατροφή που χρειάζονται για να αναπτυχθούν», δήλωσε η Μόλι Μπέιτμαν, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Nemours Children’s. Ενώ η παιδίατρος για επειγόντα περιστατικά, Ντίνα Κούλικ, είπε ότι «η εισαγωγή τροφής σε αυτήν την ηλικία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τροφικών αλλεργιών».

#2: Τα συσκευασμένα προϊόντα δεν είναι ντροπή

Οι παιδικές τροφές δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες ή ακριβές για να τις ετοιμάσουμε. Είναι εύκολο να κάνουμε πουρέ από ό,τι μαγειρεύουμε εκείνη τη μέρα για να δοκιμάσει το μωρό μας. Αλλά μερικοί γονείς προτιμούν τα συσκευασμένα τρόφιμα, τουλάχιστον κάποιες φορές.

«Οι συσκευασμένες παιδικές τροφές είναι ένας βολικός, προσιτός και ασφαλής τρόπος εισαγωγής μιας ποικιλίας θρεπτικών συστατικών σε ένα αναπτυσσόμενο βρέφος», λέει η Μόλι Μπέιτμαν. «Κατασκευάζονται μέσα σε ασφαλή για τρόφιμα περιβάλλοντα και μπορούν να παραμείνουν στο ράφι για μεγάλο χρονικό διάστημα.

«Είναι μια επιλογή που λειτουργεί πολύ καλά για πολλές οικογένειες ή όταν πρέπει να φάμε εκτός σπιτιού», λέει η Κέισι Μπαρνς. «Πολλές μητέρες νιώθουν ενοχές να δώσουν τροφή που είναι συσκευασμένη, αλλά αν μας βοηθάει να ταΐσουμε το μωρό μας, δεν υπάρχει ίχνος ντροπής. Τα μωρά εξακολουθούν να απολαμβάνουν μια υγιεινή διατροφή ακόμα κι αν δεν είναι σπιτική».

#3: Δεν ταΐζουμε απευθείας από την συσκευασία

Η εύρεση μιας μάρκας που λειτουργεί τόσο για το μωρό μας όσο και για εμάς απαιτεί προσοχή γύρω από τα συστατικά, την προετοιμασία και την συσκευασία. Ενώ τα σακουλάκια βρίθουν στον τομέα των παιδικών τροφών, οι ειδικοί προειδοποιούν να μην ταΐζουμε απευθείας το φαγητό.

.
Plume Creative via Getty Images
.

«Δεν ταΐζουμε απευθείας από το σακουλάκι», υπογραμμίζει η διαιτολόγος Σάρα Άλμοντ Μπουσέλ. «Τα μωρά πρέπει να βλέπουν το φαγητό τους για να μάθουν για το φαγητό και αν δεν το βλέπουν, θα μπορούσαν να χάσουν ένα από τα ζωτικά 32 αισθητήρια βήματα που απαιτούνται για να μάθουν να τρώνε. Ομοίως, πρέπει να μπορούν να αλληλεπιδρούν με το φαγητό, πράγμα που σημαίνει να το πιάνουν στα χέρια τους και να λερώνονται».

#4: Βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αναζητήσουμε

Οι ειδικοί πρότειναν ότι η αναζήτηση για την παρουσία συστατικών όπως ο σίδηρος, το λίπος, λιπαρά οξέα και οι φυτικές ίνες αποτελούν μια καλή αφετηρία κατά την ανάγνωση της ετικέτας.

«Οι παιδικές τροφές συχνά έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο, αλλά είναι ένα κρίσιμο θρεπτικό συστατικό, επειδή, στους 6 μήνες, τα αποθέματα με τα οποία γεννήθηκαν έχουν εξαντληθεί», λέει η Σάρα Άλμοντ Μπουσέλ.

Το θέμα, όπως μας εξηγεί, είναι ότι τα τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι ακριβά συστατικά. «Οι κατασκευαστές τείνουν να περιλαμβάνουν το νόμιμο ελάχιστο ποσοστό, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να συμβάλλει στην ενίσχυση σιδήρου του μωρού», είπε, σημειώνοντας ότι καλές πηγές σιδήρου είναι το κρέας, ειδικά το κόκκινο κρέας, το σκούρο κρέας πουλερικών, τα αυγά, τα λιπαρά ψάρια και οι φακές.

Ένα άλλο σημαντικό συστατικό είναι το λίπος. «Η βρεφική τροφή χωρίς λιπαρά δεν θα είναι τόσο ικανοποιητική και το λίπος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος», λέει η Κέισι Μπαρνς.

«Καλό είναι να έχουμε πάντα λίπος σε κάθε γεύμα, ακόμα κι αν είναι απλώς ένα κουταλάκι του γλυκού λάδι αβοκάντο ή ελαιόλαδο ανακατωμένο σε πουρέ, φυστικοβούτυρο ή άλλο βούτυρο ξηρών καρπών ανακατεμένο ή ακόμα και ψιλοαλεσμένους ξηρούς καρπούς».

Πρέπει επίσης να σερβίρουμε τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά οξέα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, μας συμβουλεύει η Κέισι Μπαρνς.

«Το ωμέγα-3 λιπαρό οξύ είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Δοκιμάζουμε λάδι από φύκια ή λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και οι σαρδέλες».

#5: Επιλέγουμε μια καλή ποικιλία γεύσεων, με σειρά από πικρή έως γλυκιά

«Όσο μεγαλύτερη η ποικιλία σε γεύσεις, υφές και μυρωδιές, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες τα μωρά να συνεχίσουν να τρώνε μεγαλύτερη γκάμα τροφών καθώς μεγαλώνουν ενώ γίνονται λιγότερο δύσκολα στο φαγητό», υποστηρίζει η διατροφολόγος Τζένιφερ Άντερσον, από το Kids Eat in Color.

«Αντί να εστιάζουμε στο τι τρώει το μωρό μας κάθε μέρα, είναι προτιμότερο να κοιτάμε τι τρώει κατά τη διάρκεια μιας εβδομάδας. Εάν έχουμε ποικιλία φαγητών από όλες τις ομάδες τροφίμων στα γεύματα και αφήνουμε το παιδί να αποφασίσει πόσο θα φάει, είναι πολύ πιθανό να πάρει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται».

Μια άλλη πρόταση είναι να σερβίρουμε κάθε γεύμα με μια συγκεκριμένη σειρά, από τα πιο πικρά στα πιο γλυκά φαγητά.

«Τα μωρά προτιμούν τις γλυκές τροφές, επομένως είναι πιο πιθανό να απορρίψουν τις πικρές ή τις ξινές γεύσεις, εκτός αν έχουν μάθει να τους αρέσουν», λέει η Σάρα Άλμοντ Μπουσέλ. Μας συστήνει να δίνουμε περισσότερα πικρά λαχανικά όπως μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, πατάτα, κουνουπίδι ή πράσινα φασόλια πριν έρθει η ώρα να δώσουμε πιο γλυκά φρούτα ή λαχανικά όπως καρότο, κολοκύθα ή γλυκοπατάτα.

#6: Πότε βάζουμε τέλος στην αλεσμένη τροφή

«Είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά να μάθουν την ποικιλία των υφών από την πρώτη στιγμή. Θέλουμε η μετάβαση στις πολτοποιημένες τροφές και σε αυτές που μπορούν να πιάσουν με τα χέρια τους εντός εβδομάδων από την έναρξη των στερεών, γιατί τα μωρά είναι προετοιμασμένα για μάθηση και θα δεχτούν με ευχαρίστηση την πρόκληση σε αυτή την ηλικία», λέει η διαιτολόγος Νατάλια Στασένκο.

Με την Ντίνα Κούλικ να προσθέτει ότι, «Μετά την ηλικία των 6 μηνών, συνιστώ τα μωρά να αρχίσουν να τρώνε τα ίδια τρόφιμα με τους γονείς τους. Μπορούν να προστεθούν βότανα, μπαχαρικά και αλάτι στο γεύμα, υλικά που θα απολάμβανε και ο γονιός».