Οι καπνιστές έχουν έως 80% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν με κορονοϊό

Και είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν αν νοσήσουν.
Pacific Press via Getty Images

Οι καπνιστές έχουν 60%-80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο με κορονοϊό και επίσης πιο πιθανό να πεθάνουν από τη νόσο, δείχνουν νέα δεδομένα.

Μια μελέτη, η οποία συγκέντρωσε γενετικά δεδομένα για το κάπνισμα και την Covid-19, έρχεται σε αντίθεση με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αρχή της πανδημίας και υποδήλωνε ότι το κάπνισμα μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον ιό. Αυτή η διαπίστωση αργότερα αναιρέθηκε, καθώς διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι από τους συγγραφείς της μελέτης είχαν οικονομικούς δεσμούς με τη βιομηχανία καπνού.

Αλλες μελέτες σχετικά με το αν το κάπνισμα εν τέλει σχετίζεται με μεγαλύτερη πιθανότητα πιο σοβαρής λοίμωξης από Covid-19 έχουν παράγει ασυνεπή αποτελέσματα.

Ενα πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες από αυτές ήταν μελέτες παρατήρησης, καθιστώντας δύσκολο να διαπιστωθεί εάν το κάπνισμα είναι η αιτία αυξημένου κινδύνου ή αν κάτι άλλο φταίει, όπως το γεγονός ότι οι καπνιστές είναι πιθανότερο να προέρχονται από χαμηλότερο κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο.

Ο Δρ. Ασλεϊ Κλιφτ από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν αρχεία παθολογίας, αποτελέσματα από τεστ Covid-19, δεδομένα εισαγωγής στο νοσοκομείο και πιστοποιητικά θανάτου για τον εντοπισμό συσχετίσεων μεταξύ καπνίσματος και σοβαρότητας Covid-19 από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2020 σε 421.469 άτομα, για τα οποία είχε γίνει προηγουμένως ανάλυση της γενετική τους σύνθεσης.

Σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν καπνίσει ποτέ, οι καπνιστές είχαν έως και 80% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο και σημαντικά πιο πολλές πιθανότητες να πεθάνουν από Covid-19 εάν μολυνθούν.

«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν έντονα ότι το κάπνισμα σχετίζεται με τον κίνδυνο να πάθει κανείς σοβαρή Covid. Οπως το κάπνισμα επηρεάζει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαφόρων ειδών καρκίνων και όλες εκείνες τις άλλες παθήσεις που γνωρίζουμε ότι συνδέονται με το κάπνισμα, φαίνεται ότι το ίδιο ισχύει και για την Covid» τόνισε ο Κλίφτ.

(με πληροφορίες από Guardian)

Δημοφιλή