Οι «μικρομεσαίες» ποδοσφαιρικές ομάδες της Ευρώπης απέκτησαν τον δικό τους φορέα με τις ευλογίες του Μ. Σχοινά

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (UEC) λέει ότι στοχεύει να εκπροσωπήσει τους ποδοσφαιρικούς συλλόγους σ' ένα άθλημα που κυριαρχείται από μια πλούσια ελίτ.
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσιάσης της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων στις Βρυξέλλες
O αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσιάσης της Ενωσης Ευρωπαϊκών Συλλόγων στις Βρυξέλλες
twitter/Union of European Clubs

Ένας νέος φορέας που στοχεύει να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών ποδοσφαιρικών συλλόγων εκτός της παγκόσμιας ελίτ παρουσιάστηκε επίσημα τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες, επιδιώκοντας μεγαλύτερη κατανομή κεφαλαίων σε μικρότερους συλλόγους.

Η Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (UEC) τονίζει ότι περίπου 1.400 επαγγελματικοί σύλλογοι δεν λαμβάνουν μέρος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και δεν έχουν φωνή στις αποφάσεις που λαμβάνει η Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών (UEFA).

Κατά την παρουσιάστη της UEC στις Βρυξέλλες, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι 40 συλλόγων από 25 χώρες, μεταξύ των οποίων η Άστον Βίλα και η Μπράιτον & Χόουβ Άλμπιον της Αγγλίας, η Σεβίλλη και η Βαλένθια της Ισπανίας και η Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ της Γερμανίας, όπως και ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Η UEC δημιουργήθηκε με σκοπό να καλύψει το κενό που αρκετοί σύλλογοι θεωρούν ότι υπάρχει στο Ευρωπαϊκό Ποδόσφαιρο από τις “μεσαίες” και “μικρές” ομάδες, οι οποίες δεν έχουν λόγο και συμμετοχή στην ECA (Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συλλόγων) η οποία είναι η μοναδική μέχρι τώρα ομοσπονδία που αναγνωρίζει η UEFA.

Σύμφωνα με τους ιδρυτές της UEC, ο στόχος της δεν είναι να ανταγωνιστεί ή να εκτοπίσει την ECΑ, αλλά να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των ομάδων που δεν είναι μέλη της ECA και μέχρι τώρα δεν είχαν “φωνή”.

«Δεν το βλέπω αυτό ως πρόβλημα ή ότι συμβάλλει στον κατακερματισμό [του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου]. Είναι μέρος του ίδιου οικοσυστήματος, του ίδιου γαλαξία. Είναι κάτι θετικό», είπε ο κ. Σχοινάς.

«Είναι λογικό σε αυτό το ευρωπαϊκό μοντέλο αθλητισμού οι σύλλογοι, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, να αποτελούν μέρος του ευρύτερου οικοσυστήματος. Αυτός είναι ένας ακόμη πλανήτης που έρχεται σε έναν γαλαξία που πρέπει να λειτουργεί αρμονικά», πρόσθεσε, αφού ολοκλήρωσε την εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση της UEC.

Η UEC θα δεχτεί αιτήσεις συμμετοχής από επαγγελματικούς συλλόγους που παίζουν στις δύο πρώτες κατηγορίες των εθνικών πρωταθλημάτων, θεωρώντας 200 μέλη ως ένα «λογικό στόχο» μέχρι το τέλος του έτους. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Η ECA εκπροσωπεί περισσότερους από 200 συλλόγους σε όλη την ήπειρο, αν και κυριαρχείται από τις μεγάλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων από τις 12 που αρχικά συμμετείχαν σε μια προγραμματισμένη αποσχισθείσα Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ.

Η πρόσβαση στην ιδιότητα μέλους της ECA με πλήρη δικαιώματα ψήφου παρέχεται για συλλόγους που παίζουν τακτικά σε διοργανώσεις της UEFA η οποία επί του παρόντος καταβάλει περίπου 2,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε συνολικό χρηματικό έπαθλο κάθε σεζόν στις 96 ομάδες που συμμετέχουν.

«Αισθανόμαστε ότι δεν εκπροσωπούμαστε πουθενά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο», δήλωσε ο συνιδιοκτήτης της Κρίσταλ Πάλας, Στιβ Πάρις, ομιλητής στην εκδήλωση των Βρυξελλών.

Ο Χαβιέρ Τέμπας, πρόεδρος της ισπανικής La Liga, που υποστηρίζει το εγχείρημα της UEC, είπε ότι η ECA εκπροσωπεί μονάχα την ελίτ.

Η Καταρίνα Πιτζέτλοβιτς, αξιωματούχος του νέου ομίλου, είπε ότι η UEC στοχεύει να αλλάξει μια νοοτροπία σύμφωνα με την οποία οι μικρομεσαίοι σύλλογοι « απλά πρέπει να δέχονται τα ψίχουλα που αφήνει πίσω της η ελίτ… αρκεί να τους κρατά υπάκουους».

Άλλοι ομιλητές στην εκδήλωση ήταν ο Aλεξ Mούζιο, πρόεδρος της βελγικής Ουνιόν Σεν-Ζιλουάζ, η οποία έφτασε στα προημιτελικά του Europa League δύο σεζόν μετά την άνοδό της απ′ τη δεύτερη κατηγορία του Βελγίου.

«Φοβάμαι ότι γινόμαστε κάτι σαν εξαίρεση, κάτι σπάνιο. Οι μεγάλοι σύλλογοι γίνονται μεγαλύτεροι και οι μικροί σύλλογοι μικραίνουν».

Η UEC είπε ότι η συμμετοχές στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις θα πρέπει να παραμείνουν με βάση τα αποτελέσματα των εγχώριων πρωταθλημάτων, με μια πιο ισορροπημένη κατανομή εσόδων. Οι υποστηρικτές της αμφισβητούν επίσης την πρακτική της UEFA να δίνει μεγαλύτερα χρηματικά έπαθλα σε συλλόγους που τα πήγαν καλύτερα στο παρελθόν από ό,τι σε νεοφερμένες ομάδες με ισότιμες επιδόσεις στις διοργανώσεις της.

Με πληροφορίες από Al-Jazeera

Δημοφιλή