ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2020 12:10 EEST | Updated 20/05/2020 12:13 EEST

Οι πιγκουίνοι της Ανταρκτικής απελευθερώνουν αέριο γέλιου με τα κόπρανά τους

Γιατί αυτό είναι ανησυχητικό για το κλίμα.

BenGoode via Getty Images

Μπορεί αρκετοί να το χρησιμοποιούν για ψυχαγωγικούς σκοπούς, ωστόσο το αέριο γέλιου, ή αλλιώς υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) βρίσκεται και στα ζώα. Για την ακρίβεια, στα κόπρανα των πιγκουίνων της Ανταρκτικής. Αυτό έδειξε έρευνα που έγινε για να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις της δραστηριότητας μιας αποικίας του βασιλικού πιγκουίνου στις ροές αερίων του θερμοκηπίου στο έδαφος στη Νότια Γεωργία - ένα νησί βόρεια της Ανταρκτικής.

Όπως αποδείχθηκε, μια μεγάλη ποσότητα υποξείδιου του αζώτου, αποδεσμεύεται με τα κόπρανα των βασιλικών πιγκουίνων.

«Είναι πραγματικά δυνατό», λέει ο Μπο Έλμπερλινγκ, επικεφαλής της μελέτης. Όπως σημείωσε, δεν είναι ασήμαντη η ποσότητα, μάλλον το αντίθετο. Ένας από τους ερευνητές «ξέφυγε εντελώς», ενώ «μύριζε στο γκουανό (σ.σ. τα κόπρανα του πιγκουίνου) για αρκετές ώρες», είπε ο Έλμπερλινγκ.

Πώς παράγεται το νιτρώδες οξείδιο

Όταν αυτά τα κόπρανα, που δημιουργούνται από μια διατροφή ψαριών και καλαμαριών, απελευθερώνονται στο έδαφος, μαζί με αυτά απελευθερώνεται και άζωτο. Τα βακτήρια του εδάφους στη συνέχεια μετατρέπουν το άζωτο σε υποξείδιο του αζώτου - ένα αέριο θερμοκηπίου γνωστό συνήθως ως αέριο γέλιου.

«Είναι ξεκάθαρο σε εμάς ότι τα επίπεδα του νιτρώδες οξειδίου είναι πολύ υψηλά σε περιοχές όπου υπάρχουν πιγκουίνοι - και ως εκ τούτου τα κόπρανά τους - και αντίστροφα, χαμηλότερα επίπεδα σε μέρη όπου δεν υπάρχουν πιγκουίνοι», δήλωσε ο Έλμπερλινγκ.

Αυτά τα ευρήματα εγείρουν ανησυχίες για το κλίμα.

Από μόνα τους, αυτά τα περιττώματα και οι εκπομπές τους δεν αρκούν για να επηρεάσουν το κλίμα της γης, λέει. Όμως, η έρευνα δείχνει πώς οι πιγκουίνοι επηρεάζουν το περιβάλλον τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουν οι αποικίες.

Μια μελλοντική ανάπτυξη των πιγκουίνων σε πρόσφατα διαθέσιμες πολικές παράκτιες περιοχές χωρίς πάγο μπορεί επομένως να αυξήσει σημαντικά τοπικά τα αέρια θερμοκηπίου, αναφέρει η μελέτη.

Τι είναι το αέριο γέλιου

Το υποξείδιο του αζώτου (Ν2Ο, Πρωτοξείδιο του αζώτου, Νιτρώδες οξείδιο) το οποίο αναφέρεται και ως «αέριο γέλιου» ή «ιλαρυντικό αέριο» (laughing gas, Hippy Crack), είναι ένα άχρωμο, άφλεκτο και σταθερό αέριο με μια πολύ ελαφριά γλυκιά οσμή και γεύση.

Οι προβλεπόμενες χρήσεις του είναι ενδεικτικά:

  • Ως αναισθητικό και αναλγητικό.
  • Ως πρόσθετο τροφίμων (Ε942).
  • Ως οξειδωτικό: για την αύξηση της ισχύος της μηχανής αγωνιστικών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, αναμιγνυόμενο με το εισαγόμενο στη μηχανή καύσιμο

Οι ευφορικές ιδιότητες του υποξειδίου του αζώτου, έχουν οδηγήσει από πολύ νωρίς στη χρήση του για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Το αέριο διοχετεύεται σε μπαλόνια, από όπου και εισπνέεται από τον χρήστη. Υπό το πρόσχημα της πώλησης ανταλλακτικών φυσίγγων για συστήματα διανομής κρέμας σαντιγί, διακινούνται στο εμπόριο ανταλλακτικά- φύσιγγες για χρήστες υποξειδίου του αζώτου για σκοπούς διασκέδασης.

Το υποξείδιο του αζώτου είναι ασφυξιογόνο αέριο, καθώς εκτοπίζει το οξυγόνο στην περίπτωση διαρροής του σε κλειστούς χώρους.

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, η εισπνοή του αερίου γέλιου ενδέχεται να προκαλέσει διαταραχή της αρτηριακής πίεσης, ζάλη, κεφαλαλγία, ναυτία και έμετο, καθώς και ανεξέλεγκτη συμπεριφορά που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ίδιου του χρήστη.

Πηγή: CNN