«Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» στο Πλανητάριο

Ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ προβάλλεται στο Ίδρυμα Ευγενίδου.

Χρησιμοποιώντας τα πιο σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, βραβευμένοι παραγωγοί, του BBC Earth και της OceanX Media, ταξίδεψαν σε όλους τους ωκεανούς της Γης, από τις ακτές έως τα σκοτεινά βάθη τους και δημιούργησαν ένα

συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή στο υγρό στοιχείο.

Πόσα στα αλήθεια γνωρίζουμε για τους ωκεανούς που περιβάλλουν και καλύπτουν τα τρία τέταρτα του πλανήτη μας; Τι είδους και τι μορφές ζωής φιλοξενούν οι άβυσσοι των ωκεανών, εκεί όπου το φως του Ήλιου δεν φτάνει;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα όπως και σε πολλά άλλα που συνδέονται με τη θάλασσα και τις μορφές ζωής που φιλοξενεί, έρχεται να δώσει η παραγωγή με τίτλο: «Ωκεανοί: Ο Γαλάζιος Πλανήτης μας» που προβάλλεται από τις 27 Φεβρουαρίου 2019, στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη ταινία, που μέσα στα 950 τμ. του θόλου του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, μας παρασύρει σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στους ωκεανούς και στις αβύσσους, εκεί όπου μέχρι τώρα ήταν αδύνατον να φτάσει ο άνθρωπος.

Κάθε σκηνή χρειάστηκε αμέτρητες ώρες γυρισμάτων -και υπομονής- τόσο στην επιφάνεια της θάλασσας, όσο και κάτω από αυτήν, αφού στόχος των δημιουργών ήταν να μας δώσουν την εικόνα του θαυμαστού και άγνωστου κόσμου που κρύβεται στα βάθη των ωκεανών. Χάρη στις τελευταίες εξελίξεις στην επιστήμη της Ωκεανογραφίας και της τεχνολογίας, μπορούμε πλέον να καταδυθούμε ακόμη βαθύτερα και να φτάσουμε σε σημεία των ωκεανών που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε πριν από λίγα χρόνια. Την ίδια ώρα οι σύγχρονες ψηφιακές τεχνολογίες μάς παρέχουν πλέον την δυνατότητα ενός ιδιαίτερα εντυπωσιακού αποτελέσματος, τόσο σε επίπεδο περιεχομένου, όσο και σε επίπεδο εικόνας, αλλά και ήχου.

Κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας ταινίας θόλου, ο διευθυντής του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου Δρ. Μάνος Κιτσώνας μεταξύ άλλων τόνισε: «Η πολύτιμη εμπειρία των παραγωγών του BBC Earth και η κορυφαία ποιότητα των ταινιών μεγάλης επιφάνειας συναντιώνται στον τεράστιο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου. Με την εκφραστική φωνή της Κατερίνας Λέχου στην ελληνική αφήγηση, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μαγευτικό εκπαιδευτικό ταξίδι στον «Γαλάζιο Πλανήτη μας».

Ο Δρ. Γιάννης Ίσσαρης, Μεταδιδακτορικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αναφερόμενος στο περιεχόμενο της νέας ταινίας ανέφερε: «Σε ένα ταξίδι από τις τροπικές περιοχές του πλανήτη προς τους πόλους, το ντοκιμαντέρ μάς παρουσιάζει καθημερινές ιστορίες και λεπτομέρειες από τις ζωές των κατοίκων της θάλασσας που δεν έχουμε ξαναδεί.

Χρησιμοποιώντας νέες τεχνολογίες κατάδυσης και κινηματογράφησης, αναδεικνύονται κλασικά θέματα της θαλάσσιας οικολογίας, όπως τα τροφικά πλέγματα και οι σχέσεις ανταγωνισμού και αμοιβαιότητας μεταξύ των θαλάσσιων οργανισμών, αλλά και νέα θέματα που δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στη μεγάλη οθόνη, όπως οι διαφυγές ρευστών από τα βάθη των ωκεανών και η χρήση του ήχου για την επικοινωνία των ψαριών. Με τις ανθρωπογενείς πιέσεις στον πλανήτη μας ολοένα να αυξάνονται, η υπενθύμιση της ομορφιάς, της αξίας και της ευθραυστότητας της ζωής στη θάλασσα δεν ήταν ποτέ τόσο επιτακτική και επίκαιρη».

Η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου, αφηγήτρια της νέας ταινίας, αναφέρθηκε στην ανθρώπινη προσέγγιση που κλήθηκε να επικοινωνήσει μέσα από τo ντοκιμαντέρ. «Δυστυχώς, ζούμε έξω από τη φύση μας και πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε ξανά σε σχέση με θέση μας. Δεν είμαστε μόνοι μας. Δεν είμαστε μονάδα. Αποτελούμε ένα κομμάτι της αλυσίδας. Το ξεχνάμε αυτό γιατί δυστυχώς δεν ζούμε στη φύση. Ζούμε σε αυτές τις άθλιες πόλεις. Και το ντοκιμαντέρ έρχεται να μας θυμίσει ακριβώς αυτό».

Τη μουσική της ταινίας, έγραψε ο βραβευμένος με Όσκαρ Hans Zimmer σε συνεργασία με τους Radiohead.

Πληροφορίες

Τίτλος: ΩΚΕΑΝΟΙ: Ο ΓΑΛΑΖΙΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΜΑΣ

Παραγωγή: BBC Earth – Ocean X Media 2018

Αφήγηση: Κατερίνα Λέχου (ελληνικά), Κέιτ Γουίνσλεντ (αγγλικά)

Προβολή: ΝΕΟ ΨΗΦΙΑΚΟ ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ – ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ

Έναρξη προβολών: ΤΕΤΑΡΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2019

Κρατήσεις: www.eef.edu.gr

Δημοφιλή