ΔΙΕΘΝΕΣ
23/07/2021 14:05 EEST | Updated 23/07/2021 14:40 EEST

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η νεαρότερη αθλήτρια είναι μόλις 12 ετών

Ενα παιδί-θαύμα από την αιματοβαμμένη Συρία ονειρεύεται να κατακτήσει ολυμπιακό μετάλλιο.

Διεθνής Ομοσπονδία Πινγκ Πονγκ

Σε όλη την ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, υπήρξαν πολλά παραδείγματα εξαιρετικά ταλαντούχων νέων που είχαν τεράστιο αντίκτυπο στην παγκόσμια αθλητική σκηνή.

Η τάση αυτή συνεχίζεται και στους Αγώνες του Τόκιο με τη συμμετοχή της Χέντα Ζάζα, μιας 12χρονης αθλήτριας του πινγκ πονγκ που ετοιμάζεται να κάνει το ντεμπούτο της στην σπουδαία διοργάνωση.

Το παιδί-θαύμα από τη Συρία εξασφάλισε την πρόκρισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο του 2020, κερδίζοντας τη 42χρονη Μαριάνα Σαχάκιαν από το Λίβανο στα προκριματικά της Ασίας.

Διεθνής Ομοσπονδία Πινγκ Πονγκ

Είναι η πρώτη παίκτρια πινγκ πονγκ στη Συρία που κερδίζει όλους τους εθνικούς τίτλους σε όλα τα επίπεδα.

«Είναι ένα δώρο για τη χώρα μου, τους γονείς μου και όλους τους φίλους μου», είπε η ίδια για τη συμμετοχή της στους Αγώνες του Τόκιο.

Oπως συνέβη με τα περισσότερα παιδιά στη Συρίας, μεγάλο μέρος της παιδικής ηλικίας της σημαδεύτηκε από τον εμφύλιο πόλεμο, και παρόλο που είχε βρει τον αθλητισμό ως «απόδραση», ο πόλεμος ήταν πάντα παρών.

Οι συνεχείς διακοπές ρεύματος προκάλεσαν την αναβολή ορισμένων προπονήσεων της. Αλλά τα όποια προβλήματα δεν μείωσαν την ασταμάτητη επιθυμία της να κερδίσει ένα ολυμπιακό μετάλλιο.

Ο αθλητισμός είναι στο αίμα της

Η Ζάζα είναι το μικρότερο από τα πέντε παιδιά της οικογένειας. Ο πατέρας της είναι πρώην ποδοσφαιριστής και πλέον δάσκαλος γυμναστικής.

«Ο αθλητισμός είναι στο αίμα μου», έχει δηλώσει η 12χρονη.

«Η οικογένειά μου μου έδωσε τεράστια υποστήριξη από τις πρώτες μέρες μου και, ως νεότερη, με φροντίζουν πολύ», εξηγεί.

Παρά τον πρωταθλητισμό, δεν έχει παραμελήσει τις σπουδές της. Αγαπά τα μαθηματικά και είναι αυτοαποκαλούμενη οπαδός του Χάρι Πότερ. Προς το παρόν, πάντως, φιλοδοξεί να κάνει «θόρυβο» αυτό το καλοκαίρι στο Τόκιο.

(με πληροφορίες από Marca, BBC)