Ώρα την ώρα πιο σκληρά μέτρα για την παραλλαγή Όμικρον - Κλείνει τα σύνορα για όλους το Ισραήλ

Μετά τα νέα μέτρα στη Βρετανία για εισερχόμενους πολίτες σήμερα ανακοινώνονται και νέα για το εσωτερικό.
Ronen Zvulun via Reuters

Το Ισραήλ, έγινε η πρώτη χώρα που αποφάσισε να ”κλείσει” τα σύνορά της σε όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες άλλων χωρών για 14 ημέρες σε μια προσπάθεια να ”οχυρωθεί” κατά της νέας παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού που ανησυχεί τους επιστήμονες.

Οι ισραηλινοί πολίτες που θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και αυτοί που είναι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός Μπένετ.

Στο Ισραήλ έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα -που δεν είναι γνωστό εάν ήταν εμβολιασμένο- και εξετάζονται ακόμη επτά ύποπτα.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο βρετανός πρωθυπουργός, Μπορις Τζόνσον είχε ανακοινώσει πως όλοι οι εισερχόμενοι στη χώρα, ανεξαρτήτως προέλευσης, θα τίθεται προληπτικά σε αυτο-απομόνωση και θα πρέπει να υποβάλλονται σε μοριακό τεστ έως το τέλος της δεύτερης ημέρας. Εάν είναι αρνητικό θα είναι ελεύθεροι να κινηθούν διαφορετικά θα παραμένουν σε καραντίνα.

Και οι δύο χώρες έχουν καταγράψει κρούσματα της νέας παραλλαγής, με πρώτο το Ισραήλ και χθες τη Βρετανία-όπου υπάρχει ανησυχία πως τα κρούσματα είναι περισσότερα από τα δύο μέχρι τώρα επιβεβαιωμένα- ενώ κρούσματα έχουν αναφέρει ακόμη η Γερμανία, η Τσεχία, η Ιταλία, η Αυστραλία, το Βέλγιο και το Χονγκ Κονγκ ενώ ύποπτα κρούσματα διερευνώνται σε Αυστρία και Ολλανδία. Οι περισσότερες δε χώρες έχουν επιβάλλει τα τελευταία 24ωρα απαγόρευση πτήσεων από αφρικανικές χώρες όπου έχει εντοπιστεί η παραλλαγή Όμικρον και περιορισμούς στους ταξιδιώτες.

Όσο δε η λίστα των χωρών όπου εντοπίζονται κρούσματα μεγαλώνει, δεν αποκλείεται τα μέτρα και οι περιορισμοί να γίνουν ακόμη πιο αυστηροί όπως στην περίπτωση του Ισραήλ και της Βρετανίας.

Αν και οι επιδημιολόγοι λένε πως ίσως είναι μάλλον αργά για να ανακοπεί η εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον μέσω των ταξιδιωτικών περιορισμών και άλλες χώρες χώρες - όπως οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, ο Καναδάς, τα κράτη της ΕΕ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ταϊλάνδη- έχουν ανακοινώσει ταξιδιωτικές απαγορεύσεις ή περιορισμούς για τα κράτη της νότιας Αφρικής.

Σημειώνεται πως σήμερα στο Λονδίνο αναμένεται να γίνουν νέες ανακοινώσεις μέτρων από το Υπ.Υγείας ενώ ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ διεμήνυσε ότι θα επανενεργοποιηθεί η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους –συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Σιν Μπετ.

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι μέσα στις επόμενες 14 ημέρες θα είναι διαθέσιμα περισσότερα στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικά είναι έναντι της παραλλαγής Όμικρον τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της COVID-19.

Όσο για την τεχνολογία παρακολούθησης, που έχει χρησιμοποιηθεί κατά διαστήματα για την ανάσχεση της πανδημίας από τον Μάρτιο του 2020, αυτό που επιτρέπει είναι να εντοπίζεται κάθε τοποθεσία όπου κινήθηκε ο κάτοχός του τηλεφώνου, ώστε να γίνεται ιχνηλάτηση των επαφών. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ περιόρισε νωρίτερα φέτος το εύρος χρήσης της, έπειτα από προσφυγές οργανώσεων υπεράσπισης αστικών και ατομικών δικαιωμάτων.

Ο εντοπισμός κρουσμάτων του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορονοϊού σε διάφορες χώρες έχει πυροδοτήσει παγκόσμια ανησυχία και την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, επιδημιολόγοι τονίζουν πως τα μέτρα παίρνονται μάλλον αργά για να αποτραπεί η εξάπλωση του Όμικρον σε διεθνές επίπεδο.

Πηγές: Reuteres, BBC