Πακιστάν: Βιαστής αφέθηκε ελεύθερος μετά από «συμφωνία» να παντρευτεί το θύμα του

Η άτυχη γυναίκα γέννησε ένα παιδί, ως αποτέλεσμα του βιασμού.
Pacific Press via Getty Images

Δικαστήριο στο Πακιστάν άφησε ελεύθερο τη Δευτέρα έναν καταδικασθέντα βιαστή αφού «συμφωνήθηκε» ότι θα παντρευόταν το θύμα του, είπε ο δικηγόρος του, εξοργίζοντας ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων που λένε ότι η απόφαση κινδυνεύει να «νομιμοποιήσει» τη σεξουαλική βία στη χώρα.

Ο 23χρονος καταδικάστηκε τον περασμένο Μάιο για τον βιασμό μιας κωφής γυναίκας, 36 ετών, το 2020, σε ισόβια κάθειρξη και πρόστιμο 100.000 ρουπιών (περίπου 415 ευρώ). Η γυναίκα αργότερα γέννησε ένα παιδί ως αποτέλεσμα του βιασμού.

Τη Δευτέρα, το Ανώτατο Δικαστήριο αθώωσε τον δράστη αφού παντρεύτηκε το θύμα νωρίτερα τον Δεκέμβριο μετά από εξωδικαστικό συμβιβασμό που έγινε από έναν τοπικό συμβούλιο ηλικιωμένων ανδρών που λαμβάνει αποφάσεις βάσει του νόμου της Σαρία.

Η Σαρία - επίσης γνωστή ως ισλαμικός νόμος - είναι μια ερμηνεία των ιερών κειμένων και των παραδόσεων της πίστης που ποικίλλει πολύ στον μουσουλμανικό κόσμο.

Το Σουάτ, όπου εκτυλίψθηκε το περιστατικό, είναι μια κυρίως αγροτική και συντηρητική συνοικία, όπου εξακολουθούν να επικρατούν βαθιά ριζωμένες, συχνά βάναυσες πατριαρχικές και μισογυνιστικές συμπεριφορές. Το 2012, η ακτιβίστρια και βραβευμένη με Νόμπελ Μαλάλα Γιουσαφζάι πυροβολήθηκε στο κεφάλι από Πακιστανούς Ταλιμπάν στο Σουάτ επειδή αψήφησε τις εντολές τους και πήγε στο σχολείο.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Πακιστάν (HRCP) χαρακτήρισε την ετυμηγορία του δικαστηρίου «κατάφωρη παραβίαση του νόμου» και «λάθος της δικαιοσύνης».

Το 2021, περισσότερες από 5.200 γυναίκες κατήγγειλαν βιασμό στο Πακιστάν, σύμφωνα με έκθεση του HRCP, αλλά οι ακτιβιστές λένε ότι ο αριθμός θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς το έγκλημα συχνά δεν καταγγέλλεται λόγω φόβου. Στο Πακιστάν, το φαινόμενο επιδεινώνεται ακόμη περισσότερο λόγω της διαφθοράς στα δικαστήρια και στην αστυνομία, λένε οι ειδικοί.

Σύμφωνα με την Legal Aid Society, μια μη κυβερνητική οργάνωση που παρέχει νομική βοήθεια σε μη προνομιούχα άτομα, περίπου το 60% των θυμάτων βιασμού αποσύρουν τις αξιώσεις τους, κυρίως λόγω αδυναμίας να τα βάλουμ με το βαριά ελαττωματικό σύστημα δικαιοσύνης της χώρας.

Τον Δεκέμβριο του 2020, το Πακιστάν σκλήρυνε τους νόμους του για τον βιασμό, με τη δημιουργία ειδικών δικαστηρίων ώστε να δικάζουν τέτοιες υποθέσεις εντός τεσσάρων μηνών και να διενεργούν ιατρικές εξετάσεις σε γυναίκες εντός έξι ωρών από την υποβολή καταγγελίας.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές επιμένουν ότι το Πακιστάν συνεχίζει να αποτυγχάνει στην προστασία των γυναικών του και πως δεν έχει νόμο σε εθνικό επίπεδο που να ποινικοποιεί την ενδοοικογενειακή βία.

Τον Φεβρουάριο, ο αδερφός της δολοφονημένης σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Qandeel Baloch, αφέθηκε ελεύθερος από εφετείο, τρία χρόνια αφότου καταδικάστηκε για τη δολοφονία της επειδή «επέφερε ατιμία» στην οικογένεια.

Οι λεγόμενες «δολοφονίες τιμής» στο Πακιστάν συνήθως περιλαμβάνουν τη δολοφονία μιας γυναίκας από συγγενή που πιστεύει ότι έχει φέρει ντροπή στην οικογένεια. Την εποχή της δολοφονίας του Baloch, ο πακιστανικός νόμος επέτρεπε στην οικογένεια του θύματος να συγχωρήσει έναν καταδικασθέντα δολοφόνο.

(με πληροφορίες από CNN)

Δημοφιλή