Πάνω από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Περισσότερα από 450 καταστραμμένα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας. Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει μόνο στρατιωτικούς στόχους.
MAHMUD HAMS via Getty Images
MAHMUD HAMS via Getty Images

Περισσότεροι από 52.000 Παλαιστίνιοι έχουν εκτοπιστεί εξαιτίας των ισραηλινών αεροπορικών βομβαρδισμών, οι οποίοι έχουν καταστρέψει ολοσχερώς ή μερικώς σχεδόν 450 κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε την Τρίτη το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Σε μια ξεχωριστή ανακοίνωση για τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα «Διεθνής Αμνηστία» ανακοίνωσε ότι οι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε κτίρια κατοικιών πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι πλήττει μόνο νόμιμους στρατιωτικούς στόχους και ότι κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει τις ανθρώπινες απώλειες.

Περίπου 47.000 από τους εκτοπισμένους έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο Γενς Λέρκε, ένας εκπρόσωπος του OCHA στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, 132 κτίρια έχουν καταστραφεί και 316 έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ανάμεσά τους έξι νοσοκομεία και 9 κέντρα πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης καθώς και ένα εργοστάσιο αφαλάτωσης, επηρέαζοντας την πρόσβαση σε πόσιμο νερό για περίπου 250.000 ανθρώπους.

Ο OCHA χαιρέτισε το γεγονός ότι το Ισραήλ άνοιξε ανθρωπιστικό διάδρομο σε συνοριακό πέρασμα, αλλά ζήτησε να ανοίξει και άλλος.

Οπως είπε ο Λέρκε, τα Ηνωμένα Εθνη και οι ανθρωπιστικές οργανώσεις εταίροι τους παρέχουν τρόφιμα και άλλη βοήθεια στις οικογένειες εκτοπισμένων όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες.

Υπάρχει τεράστια έλλειψη σε ιατρικές προμήθειες, κίνδυνος για ασθένειες από το ακατάλληλο νερό και για εξάπλωση του κορονοϊού επειδή οι εκτοπισμένοι συρρέουν στα σχολεία, είπε η Μάργκαρετ Χάρις, μια εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Διεθνής Αμνηστία, που εδρεύει στο Λονδίνο, ζήτησε την διεξαγωγή έρευνας για τις αεροπορικές επιδρομές σε κτίρια κατοικιών στη Γάζα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επιδείξει μια σοκαριστική αδιαφορία για τις ζωές των παλαιστινίων αμάχων πραγματοποιώντας έναν αριθμό αεροπορικών επιδρομών με στόχο κτίρια κατοικιών σε κάποιες περιπτώσεις σκοτώνοντας ολόκληρες οικογένειες―ανάμεσά τους και παιδιά- και προκαλώντας αναίτια καταστροφή σε περιουσίες αμάχων με επιθέσεις που πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε η Αμνηστία.

Το Ισραήλ λέει ότι πλήττει μόνο στόχους που θεωρεί στρατιωτικούς και που χρησιμοποιούνται από ενόπλους και ότι τακτικά εκδίδει προηγουμένως προειδοποιήσεις για την εκκένωση κτιρίων που θεωρεί νόμιμους στόχους στο πλαίσιο των ευρύτερων προσπαθειών του να αποφύγει θύματα μεταξύ των αμάχων.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία την περασμένη εβδομάδα κάλεσε και τις δύο πλευρές να μην παραβιάζουν το ανθρωπιστικό δίκαιο, ανακοίνωσε ότι έχει καταγράψει τέσσερις αιματηρές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε κατοικημένα κτίρια χωρίς προειδοποίηση και κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να το ερευνήσει.

Διευκρινίζει ότι οι ισραηλινές επιδρομές στις 11 Μαϊου κατέστρεψαν δύο κτίρια κατοικιών που ανήκουν στις οικογένειες Αμπού αλ-Ουφ και αλ-Κόλακ σκοτώνοντας 30 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 11 ήταν παιδιά. Μια μητέρα και τα τρία παιδιά της σκοτώθηκαν στις 14 Μαϊου όταν το τριώροφο κτίριο κατοικιών της οικογένειας αλ-Άταρ επλήγη, σημειώνει η ΜΚΟ.

Επίσης, η ΜΚΟ καταγγέλλει ότι το σπίτι του Ναντέρ Μαχμούντ Μοχάμεντ Αλ-Θομ, όπου μένει με άλλους οκτώ ανθρώπους, επλήγη χωρίς προειδοποίηση στις 15 Μαϊου.

Η Αίγυπτος δίνει 500 εκατ. δολάρια για την ανοικοδόμηση της Γάζας

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αποφάσισε τη διάθεση 500 εκατομμυρίων δολαρίων ως μέρος της αιγυπτιακής πρωτοβουλίας για την ανοικοδόμηση της Λωρίδας της Γάζας.

Την απόφασή του αυτή παρουσίασε ο Αιγύπτιος ηγέτης κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνόδου κορυφής στο Παρίσι με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμμανουέλ Μακρόν, και τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου της αιγυπτιακής προεδρίας, Πρέσβη Μπάσαμ Ράντι, εξειδικευμένες αιγυπτιακές εταιρείες θα συμμετάσχουν στη διαδικασία ανοικοδόμησης.

Αλλοι δύο νεκροί στο Ισραήλ από ρουκέτες

Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν την ίδια ώρα στο Ισραήλ από πλήγματα ρουκετών που εκτοξεύθηκαν από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία, ο συνολικός απολογισμός της οποίας κάνει λόγο για 12 νεκρούς στο Ισραήλ από την αρχή των εχθροπραξιών.

«Ενα μέρος όπου ζουν ξένοι εργάτες επλήγη από ρουκέτα», ανέφερε η αστυνομία σε ανακοίνωση που εξέδωσε. «Υπάρχουν δύο νεκροί, ένας τραυματίας σε σοβαρή κατάσταση, ένας που φέρει μέτρια τραύματα και τρεις των οποίων τα τραύματα είναι ελαφρά».

Το κτίριο που επλήγη βρίσκεται στην περιοχή Εσκόλ, κοντά στη Γάζα. Επειτα από μια παύση μερικών ωρών, παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας άρχισαν και πάλι σήμερα το μεσημέρι να εκτοξεύουν ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ.

Το Ισραήλ συνέχισε επίσης τις επιθέσεις του πλήττοντας στόχους της Χαμάς. Εξάλλου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν το πρωί πως κατέρριψαν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πλησίασε τα σύνορα του Ισραήλ με την Ιορδανία, χωρίς πάντως να διευκρινίσουν από πού προερχόταν το αεροσκάφος.

Εκκληση Παλαιστινίων στον ΟΗΕ για «ανθρωπιστική βοήθεια» στη Γάζα

Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ, δήλωσε ότι ζήτησε από τα Ηνωμένα Έθνη να «απευθύνουν επείγουσα έκκληση για άμεση χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό λαό στη Λωρίδα της Γάζας».

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να ζούμε κάτω από αυτό το επιθετικό καθεστώς απαρτχάιντ. Αυτή η κατοχή πρέπει να τελειώσει. Χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία του κράτους μας με πρωτεύουσα του την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου μπορούμε να ζούμε με αξιοπρέπεια και ελευθερία», υπογράμμισε σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ ο διπλωμάτης.

Ανοιχτό για λίγες μόνο ώρες το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ προς την Λωρίδα της Γάζας, έκλεισε ξανά από το Ισραήλ έπειτα από την εκτόξευση οβίδων, με αποτέλεσμα να διακοπεί η είσοδος φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια προερχόμενη από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τρόφιμα, φάρμακα και βενζίνη προς τον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.

Το Ισραήλ δικαιολόγησε το κλείσιμο του περάσματος επικαλούμενο ζητήματα ασφάλειας, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας πραγματοποιούσε μια κεκλεισμένων των θυρών έκτακτη συνεδρίαση για τις εχθροπραξίες Ισραηλινών-Παλαιστινίων - την τέταρτη συνεδρίαση τις τελευταίες οκτώ ημέρες - ο Μανσούρ χαρακτήρισε «επαίσχυντο» το γεγονός ότι το Συμβούλιο δεν έχει ακόμη εκφράσει «μια ενιαία θέση ζητώντας τον τερματισμό αυτής της επίθεσης» που διαπράττει, σύμφωνα με τον ίδιο, το Ισραήλ.

«Είμαστε απογοητευμένοι που το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπορεί να τοποθετηθεί για τη σοβαρή και ανησυχητική κατάσταση στο πεδίο», δήλωσε επίσης ο πρέσβης της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Σοφιάν Μιμούνι, πρόεδρος της αραβικής ομάδας κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, κατά τη διάρκεια της ίδιας συνέντευξης Τύπου.

Τις τελευταίες οκτώ ημέρες, οι ΗΠΑ έχουν απορρίψει τρεις προτεινόμενες δηλώσεις που συνέταξαν η Κίνα, η Νορβηγία και η Τυνησία, με την Ουάσινγκτον να τις κρίνει «αντιπαραγωγικές» στις παρασκηνιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης των οποίων ηγείται.

Μπλίνκεν: «Οι ΗΠΑ ασκούν εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία»

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, έδωσε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσινγκτον δεν θέτει εμπόδια στις διπλωματικές προσπάθειες στον ΟΗΕ σχετικά με την παλαιστινοϊσραηλινή κρίση, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί για την υποστήριξη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που ζητεί την παύση των εχθροπραξιών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας συνέρχεται για τέταρτη φορά επειγόντως σήμερα, Τρίτη, ενώ η Ουάσινγκτον έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής την υιοθέτηση τέτοιας απόφασης και το Πεκίνο κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι αντιτίθενται σε μία κοινή θέση.

Ομως και οι διπλωμάτες των συμμάχων των ΗΠΑ επικρίνουν την αμερικανική στάση και ζητούν από την Ουάσινγκτον να απευθύνει και από την πλευρά της έκκληση για την κατάπαυση των εχθροπραξιών , την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε για την επιστροφή της Αμερικής στην διεθνή σκηνή και την πολυμερή συνεργασία έπειτα από την θητεία Τραμπ.

«Δεν θέτουμε εμπόδια στην διπλωματία, το αντίθετο, καταβάλλουμε αδιάκοπες προσπάθειες, απάντησε ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών όταν ερωτήθηκε για τις επικρίσεις αυτές κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Ισλανδία και επανέλαβε ότι η χώρα του ασκεί εντατική, αλλά διακριτική, διπλωματία.

Ωστόσο επανέλαβε ότι κάθε ενέργεια ή κάθε δήλωση θα πρέπει να προωθεί τον στόχο του τερματισμού της βίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας δεν πληρούν αυτήν την προϋπόθεση, ενώ υπενθύμισε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν τάχθηκε χθες για πρώτη φορά υπέρ μιας κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Στόχος μας παραμένει να βάλουμε τέλος το συντομότερο δυνατόν στον σημερινό κύκλο βίας», διαβεβαίωσε ο Αντονι Μπλίνκεν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έλαβε τις περαιτέρω πληροφορίες που είχε ζητήσει από το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό του κτιρίου που στέγαζε τα τοπικά γραφεία των Associated Press και Al Jazeera στην Γάζα, όμως εξήγησε ότι δεν θέλει να σχολιάσει το θέμα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Δημοφιλή