ΔΙΕΘΝΕΣ
20/05/2019 18:25 EEST | Updated 20/05/2019 18:58 EEST

Πάνοπλο το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln στην είσοδο των στενών του Ορμούζ

Εύθραυστες ισορροπίες με «βαρόμετρο» το υπερόπλο του αμερικανικού στόλου

ASSOCIATED PRESS
USS Abraham Lincoln. 19 Μαϊου 2019, σε απόσταση βολής από τα στενά του Ορμούζ.

Eχοντας λάβει εντολή από τον Λευκό Οίκο να πλεύσει στον Περσικό Κόλπο, το αεροπλανοφόρο USS Abraham Lincoln εξελίσσεται σε ένα τεράστιο βαρόμετρο -  100.000 τόνων - της έντασης μεταξύ του Ιράν και των ΗΠΑ.

Μέχρι στιγμής, το Lincoln και τα συνοδευτικά του πλοία δεν έχουν εισέλθει στον κόλπο μέσω των στενών του Ορμούζ. Το αεροπλανοφόρο έχει βιντεοσκοπηθεί, ωστόσο, από το Πολεμικό Ναυτικό των Η.Π.Α. (Παρασκευή 17 Μαϊου), ενώ πραγματοποιούσε ασκήσεις μαζί με άλλα αμερικανικά πολεμικά πλοία στην Αραβική Θάλασσα, σε απόσταση 1.000 χιλιόμετρων από τον Περσικό...

Ενώ οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ δεν εξηγούν δημοσίως την καθυστέρηση, αυτή αποδίδεται σε μία πιθανή προσπάθεια να ηρεμήσουν τα νεύρα πριν τα πλοία περάσουν από τα στενά του Ορμούζ - μια στενή πλωτή οδό όπου το Ιράν συχνά παρακολουθεί τα αμερικανικά σκάφη.

Handout . / Reuters
USS Abraham Lincoln. 19 Μαϊου 2019, σε απόσταση βολής από τα στενά του Ορμούζ.

Τον Δεκέμβριο, περίπου 30 σκάφη των Ιρανών φρουρών της επανάστασης ακολούθησαν το αεροπλανοφόρο USS John C. Stennis και την δύναμη υποστήριξής του, ενώ δημοσιογράφοι του Associated Press παρακολουθούσαν από κοντά. Από ένα μικρό σκάφος απογειώθηκε ένα drone που φαινόταν να μοιάζει με αυτά που διακινούνται ελεύθερα στα εμπορικά καταστήματα(!) με στόχο να βιντεοσκοπήσει τα πλοία των ΗΠΑ.

Άλλα διερχόμενα πλοία έχουν δει τους Ιρανικούς πυραύλους να εκτοξεύονται μακριά από αμερικανικά πολεμικά πλοία ή να δοκιμάζουν τα πυροβόλα τους. Τα μικρά ταχύπλοα σκάφη των φρουρών της Επανάστασης συχνά κάνουν ελιγμούς μπροστά από τα μεγάλα αεροπλανοφόρα, κινούμενα επικίνδυνα κοντά τους.

ASSOCIATED PRESS

Το Ιράν απειλεί κατ′ επανάληψη να κλείσει τα στενά, εάν δεν είναι σε θέση να πουλήσει το δικό του αργό πετρέλαιο στην παγκόσμια αγορά ως αποτέλεσμα της αμερικανικής εκστρατείας πίεσης, μετά την απόσυρση της Ουάσιγκτον (πριν από ένα χρόνο) από την πυρηνική συμφωνία του 2015, μεταξύ Τεχεράνης και παγκόσμιων δυνάμεων.

Οποιαδήποτε διέλευση μέσω των στενών ενέχει επίσης τον κίνδυνο ενός καταστροφικού σφάλματος - και από τις δύο πλευρές -  που θα μπορούσε να θέσει την κατάσταση εκτός ελέγχου. Το 1988, ένα πολεμικό πλοίο των Ηνωμένων Πολιτειών κατέρριψε κατά λάθος ιρανικό εμπορικό αεροσκάφος, σκοτώνοντας το σύνολο των 290 επιβατών του.

ASSOCIATED PRESS

πηγή: Αssociated Press