Παρίσι: Κλειστό το Λούβρο, το προσωπικό συμμετέχει στις διαδηλώσεις για το συνταξιοδοτικό

Δεκάδες υπάλληλοι του Λούβρου απέκλεισαν την είσοδο, με αποτέλεσμα το μουσείο να ανακοινώσει ότι θα κλείσει προσωρινά.
via Associated Press

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι έκλεισε τις πύλες του για το κοινό τη Δευτέρα, καθώς οι υπάλληλοί του συμμετείχαν στο κύμα απεργιών στη Γαλλία ενάντια στα αντιδημοφιλή σχέδια μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης Μακρόν.

Δεκάδες υπάλληλοι του Λούβρου απέκλεισαν την είσοδο, με αποτέλεσμα το μουσείο να ανακοινώσει ότι θα μείνει προσωρινά κλειστό.

Οι διαδηλωτές σήκωσαν πανό και σημαίες μπροστά από τη διάσημη πυραμίδα του Λούβρου, όπου ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν γιόρτασε την προεδρική του νίκη το 2017. Απαίτησαν την κατάργηση του νέου συνταξιοδοτικού νόμου που αυξάνει την ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.

via Associated Press

Η απεργιακή κινητοποίηση σημειώθηκε την παραμονή μιας άλλης πανεθνικής διαμαρτυρίας που έχει προγραμματιστεί για την Τρίτη κατά του νομοσχεδίου - και καθώς ο Μακρόν έχει συνάντηση με την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν για να συζητήσει το μέλλον. Το Λούβρο είναι πάντα κλειστό κάθε Τρίτη, γι′ αυτό το προσωπικό διαμαρτυρήθηκε μια μέρα νωρίτερα.

Το Λούβρο είναι το πρώτο σε επισκεψιμότητα μουσείο στην Ευρώπη με 7,4 εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο απ′ όλο τον κόσμο.

Μερικοί τουρίστες ήταν στωικοί για τον αποκλεισμό ενώ άλλοι αντέδρασαν εκφράζοντας παράπονα.

«Αν πιστεύετε ακράδαντα ότι αυτό θα φέρει κάποια αλλαγή, υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα που μπορούμε να δούμε στο Παρίσι», είπε η Μπρίτνεϊ Tέιτ, μια 29χρονη διδακτορική φοιτήτρια από την Καλιφόρνια.

Άλλοι τουρίστες που είχαν διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα για να επισκεφθούν το διάσημο μουσείο ήταν πιο έντονοι για την ταλαιπωρία.

«Θα σεβαστούμε την απεργία τους αύριο, αλλά να το κάνουμε αυτό σήμερα, είναι απλώς αποκαρδιωτικό», είπε η Κάρμα Κάρντεν, επισκέπτρια από το Φορτ Μάγιερς της Φλόριντα. «Γνωρίζαμε ότι οι Βερσαλλίες δεν θα ήταν ανοιχτές λόγω της διαμαρτυρίας, αλλά νομίζαμε ότι το Λούβρο θα ήταν ανοιχτό.

MARCO TRUJILLO via Reuters

«Αυτό είναι γελοίο, ερχόμαστε απ′ όλο τον κόσμο με τα παιδιά μας για να επισκεφτούμε ένα μουσείο και είναι γελοίο που 20 άνθρωποι μπλοκάρουν την είσοδο», είπε ο Σάμουελ, ένας Μεξικανός τουρίστας που δεν έδωσε το επίθετό του.

«Καταλαβαίνω πραγματικά τα αιτήματά τους, και είναι αρκετά δίκαια. Αλλά όλοι θα θέλαμε να πάμε να δούμε έστω τη ”Μόνα Λίζα”, αλλά δεν πειράζει», είπε η Τζέιν, μια επισκέπτρια από το Λονδίνο.

via Associated Press

Πηγή: Associated Press, Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα