ΚΟΙΝΩΝΙΑ
01/11/2021 09:52 EET

Πέμπτος ισχυρός Μεσογειακός Κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016 ο «Νέαρχος»

Σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

meteo.gr
.

Αξιοσημείωτη είναι η συχνότητα εμφάνισης των βαρομετρικών συστημάτων με τροπικά χαρακτηριστικά στο Ιόνιο Πέλαγος τα τελευταία 6 χρόνια, καθώς από το 2016 έχουν σχηματιστεί 5 ισχυροί Μεσογειακοί Κυκλώνες με διάρκεια άνω των 24 ωρών – και οι 4 από αυτούς («Trixie», «Ζήνων», «Ξενοφών» , «Ιανός») επηρέασαν τη χώρα μας με καταστροφικά αποτελέσματα, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο «Νέαρχος» είναι ο πέμπτος ισχυρός Μεσογειακός Κυκλώνας στο Ιόνιο από το 2016.

Σύμφωνα με κλιματολογικές μελέτες, αυτού του είδους τα βαρομετρικά χαμηλά μπορούν να εμφανιστούν σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου με συχνότητα περίπου 1 ή 2 φορές ανά έτος, όμως από το 2011 δεν έχει εμφανιστεί Μεσογειακός Κυκλώνας στη Δυτική Μεσόγειο, δηλαδή δυτικότερα από την Ιταλία. Επιπροσθέτως, παρατηρείται μια αύξηση της έντασης των Μεσογειακών Κυκλώνων την τελευταία δεκαετία, σε συμφωνία με τις προαναφερθείσες μελέτες, οι οποίες όμως έδιναν το μέγιστο της εμφάνισής τους στη Θάλασσα των Βαλεαρίδων, στην Ισπανία.

H επιστημονική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr συμμετέχει σε μια διεθνή προσπάθεια μελέτης των Μεσογειακών Κυκλώνων και έκδοσης ενός επιστημονικού ορισμού τους, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Όπως τονίζουν οι ερευνητές, τα πρόσφατα καταστροφικά αποτελέσματα των Μεσογειακών Κυκλώνων, ιδιαίτερα στη χώρα μας, δείχνουν την επιτακτική ανάγκη εντατικής μελέτης τους.