Πέντε προϋποθέσεις για ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον

Τι θα πρέπει να προσφέρει η εργασία ώστε να αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε αξιοπρεπώς;
Τι θα πρέπει να προσφέρει η εργασία ώστε να αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε αξιοπρεπώς;
Τι θα πρέπει να προσφέρει η εργασία ώστε να αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε αξιοπρεπώς;

Ολοι μπορούμε να παραδεχτούμε ότι δεν υπάρχει η «τέλεια» δουλειά και κυρίως στις εποχές που ζούμε. Ακόμα και οι καριέρες που μοιάζουν σαν να προήλθαν από τα όνειρά μας και να προσγειώθηκαν στην καθημερινότητά, έχουν συχνά στιγμές απόγνωσης.

Κι ενώ μπορεί να μην αγαπούμε κάθε πτυχή της εργασίας μας, υπάρχουν μερικές αξίες που είναι απαραίτητο να αποκομίζουμε, πέρα από το οικονομικό κομμάτι. Επειδή περνούμε ένα μεγάλο μέρος της ημέρας μας στην εργασία και ξοδεύουμε ενέργεια και όλη μας την προσοχή σε συγκεκριμένα καθήκοντα και μια ρουτίνα, είναι λογικό και σημαντικό να απαιτούμε ένα υγιές εργασιακό περιβάλλον.

Τι θα πρέπει να προσφέρει όμως η εργασία ώστε να αισθανόμαστε ότι δουλεύουμε αξιοπρεπώς;

Ενα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον

Ας ξεκινήσουμε με τα βασικά. Αξίζουμε και με το παραπάνω να αισθανόμαστε ασφαλείς και υποστηριζόμενοι στο γραφείο. Θα πρέπει να μπορούμε να παρουσιάζουμε τον αληθινό επαγγελματικό μας εαυτό στην δουλειά και να μην ανησυχούμε γι′ αυτό, ούτε να δεχόμαστε μπούλινγκ. Θα πρέπει να αισθανόμαστε σίγουροι για το περιβάλλον που εργαζόμαστε. Κανείς κατά την είσοδό του στο γραφείο δεν πρέπει να φοβάται ότι κάτι άσχημο θα συμβεί ή θα τον κακολογήσουν οι εργοδότες και οι συνάδερφοί του για οποιοδήποτε λόγο.

Ενα αφεντικό που ενδιαφέρεται για την εξέλιξή μας

Οταν πρόκειται για την καριέρα μας, ο προϊστάμενος θα πρέπει να είναι ο σπουδαιότερός μας σύμμαχος. Να ακούει τις επιθυμίες και να ενδιαφέρεται για τα σχέδια που αφορούν την επαγγελματική μας εξέλιξη. Επιπλέον, θα πρέπει να παρέχει την απαραίτητη στήριξη και καθοδήγηση όποτε μπορεί. Οταν αισθανθούμε ότι ο προϊστάμενος συνεχώς υποβαθμίζει τις δεξιότητες και επιτεύγματα, κριτικάρει συνεχώς χωρίς στην ουσία να βοηθάει και δεν ενδιαφέρεται για την εξέλιξή μας, τότε σίγουρα χρειάζεται να απαιτήσουμε περισσότερα.

Ενα αφεντικό που ενδιαφέρεται για την εξέλιξή μας.
Ενα αφεντικό που ενδιαφέρεται για την εξέλιξή μας.

Κατανόηση της ζωής εκτός δουλειάς

Η δουλειά είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας, όμως μόνο ένα κομμάτι. Δεν είναι η ολότητα της ύπαρξής μας και ο προϊστάμενος θα πρέπει να κατανοεί αυτό το γεγονός. Ατελείωτα e-mails και κλήσεις την ώρα που βρισκόμαστε εκτός δουλειάς και μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές, παράπονα όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα επείγον οικογενειακό γεγονός και η αίσθηση ενοχής όταν είμαστε σε διακοπές, είναι μερικές αληθινές καθημερινές καταστάσεις προς αποφυγή.

Εκτίμηση για την συνεισφορά μας στη δουλειά

Υπάρχει αξιοπρέπεια σε όλες τις δουλειές. Ανεξαρτήτως από τα πόστα και τις εξειδικεύσεις, υπηρετούμε την εταιρεία για κάποιον σημαντικό λόγο. Αυτό σημαίνει να μην δεχθούμε ποτέ κανέναν να μας μειώσει ως επαγγελματίες και ανθρώπους. Μετά το τέλος της δουλειάς, χρειάζεται να αισθανόμαστε ότι μας σέβονται. Μπορεί να μην λαμβάνουμε επαίνους κάθε μέρα ή εβδομάδα, όμως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην αναγνώριση και το συναίσθημα της αξίας στο γραφείο.

Αίσθηση ικανοποίησης

Μπορεί η δουλειά να μην φέρει αλλαγή στον κόσμο, όμως ακόμα κι έτσι αισθανόμαστε μια δουλειά που να μας δίνει την αίσθηση ικανοποίησης και ένα κίνητρο να συνεχίσουμε. Η σημασία της δουλειάς είναι διαφορετική για όλους, όμως θα πρέπει τουλάχιστον να είστε ικανοποιημένοι με αυτό που κάνετε.

Η δουλειά δεν είναι πάντα διασκεδαστική ή λαμπερή, γι’αυτό το λόγο πληρωνόμαστε εξάλλου. Ομως το γεγονός ότι πληρωνόμαστε, δεν σημαίνει ότι συγχωρούνται όλα τα υπόλοιπα. Αξίζουμε πολλά περισσότερα για μια καλύτερη καθημερινότητα. Αξίζει να είμαστε ευτυχισμένοι.

Πηγή: The Muse