Πέντε συν μια υπερτροφές που σύμφωνα με την επιστήμη μας κάνουν χαρούμενους

Οι περισσότερες βρίσκονται ήδη στο ντουλάπι μας. Ας τις εκμεταλλευτούμε.
Catherine Delahaye via Getty Images

Ας το παραδεχτούμε. Το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας το περνάμε κυνηγώντας την ευτυχία. Δοκιμάζουμε συνεχώς νέα πράγματα για να βελτιώσουμε την ψυχική μας ευεξία, είται πρόκειται για θεραπείες, καινούργιες συνήθειες, νέα χόμπι ακόμα και διαλογισμό. Πόσοι από εμάς όμως, γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών είναι αρκετή, προκειμένου να μας φτιάξει τη διάθεση;

Σύγχρονες μελέτες που συνδέουν τη διατροφή με την ψυχική ευεξία υποστηρίζουν πως ορισμένα τρόφιμα σχετίζονται με την έκκριση αυξημένης σεροτονίνης στον εγκέφαλό μας. Η σεροτονίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας», είναι μια χημική ουσία που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συναισθημάτων μας. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκαλέσουν αστάθεια της διάθεσής μας.

Τροφές που σύμφωνα με την επιστήμη μας κάνουν χαρούμενους

Η Μαύρη σοκολάτα

Συστηματική έρευνα διαπίστωσε ότι η μαύρη σοκολάτα επηρεάζει θετικά τη διάθεση μας. Τρία κύρια συστατικά που βρίσκονται στη σοκολάτα, σχετίζονται με το αίσθημα της ευτυχίας: η τρυπτοφάνη, η θεοβρωμίνη και η φαινυλαιθυλαλανίνη.

Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που ενισχύει τον εγκέφαλό μας στην παραγωγή σεροτονίνης. Η θεοβρωμίνη είναι ένα διεγερτικό που βελτιώνει τη διάθεσή μας. Τέλος, η φαινυλαιθυλαλανίνη είναι ένα διαφορετικό αμινοξύ που χρησιμοποιείται από τον οργανισμό για την παραγωγή ντοπαμίνης, ουσία που δρα ως φυσικό αντικαταθλιπτικό.

Οι αγαπημένες μας Μπανάνες

Οι μπανάνες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσής μας. Το σώμα μας χρειάζεται βιταμίνη Β6 για να παράγει σεροτονίνη. Οι μπανάνες είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε αυτό το θρεπτικό συστατικό. Μάλιστα, μια μπανάνα μεσαίου μεγέθους περιέχει έως και 0,4 mg βιταμίνης Β6.

Η Καρύδα

Η καρύδα μεταφέρει τη διάθεσή μας σε μια τροπική κατάσταση. Είναι γεμάτη τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (τριγλυκερίδια τα οποία είναι ευκολότερο να διασπαστούν και να αξιοποιηθούν ως πηγή ενέργειας), τα οποία θα μας βοηθήσουν να ενισχύσουμε την απόδοση και τη διάθεσή μας. Επιπλέον, μελέτη με δείγμα ένα πλήθος ζώων διαπίστωσε ότι ουσίες που κρύβονται στο γάλα καρύδας δύνανται να περιορίσουν το άγχος.

DjordjeDjurdjevic via Getty Images

Ο Καφές

Έρευνα του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση καφέ σχετίζεται σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης. Μια μικρότερη μελέτη διαπίστωσε ότι ο καφές, τόσο ο κανονικός όσο και ο ντεκαφεϊνέ, βελτίωσε σημαντικά τη διάθεση των συμμετεχόντων που έπιναν καφέ σε σύγκριση με τη διάθεση εκείνων που κατανάλωναν άλλα ροφήματα.

Το Αβοκάντο

Τα αβοκάντο μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Αυτό το απαλό και κρεμώδες φρούτο είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της χολίνης, την οποία το σώμα μας χρησιμοποιεί, προκειμένου να ρυθμίσει το νευρικό σύστημα και τη διάθεσή μας. Μια μελέτη του 2020 διαπίστωσε ότι τα υγιή λιπαρά του αβοκάντο σχετίζονται με μειωμένο άγχος στις γυναίκες. Ένας επιπλέον λόγος για να καταναλώνουμε περισσότερα αβοκάντο είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Β, η οποία συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα στρες.

Westend61 via Getty Images

Τα Μούρα

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση όλτων των φρούτων συνδέεται με καλύτερη ψυχική υγεία. Ανάλυση του 2016 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών συσχετίστηκε σε μεγάλο βαθμό με την ευημερία και την καλή διάθεση.

Τα μούρα όμως κερδίζουν το προβάδισμα, καθώς είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, γνωστά και ως φλαβονοειδή, τα οποία μειώνουν τα συμπτώματα της κατάθλιψης. Μια άλλη μελέτη, κατά τη διεξαγωγή της οποίας δόθηκε στα άτομα χυμός βατόμουρου, έδειξε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα που συνέδεσαν την πρόσληψη μύρτιλου με βραδύτερη γνωστική έκπτωση που προκύπτει από τη γήρανση.

Πηγή:cnet.com