Περί ορέξεως, κολοκυθόπιτα

Είναι πολύ χορταστική, τραγανή και χωρίς καθόλου κόπο, είναι έτοιμη σχεδόν σε μισή ωρίτσα
.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Χωρίς φύλλο, πανεύκολη, οικονομική και πεντανόστιμη!

Υπέροχο σνακ, ορεκτικό σε οικογενειακά τραπέζια, πάει πακέτο μαζί σου στην εκδρομή ή στην δουλειά.

Είναι πολύ χορταστική, τραγανή και χωρίς καθόλου κόπο, είναι έτοιμη σχεδόν σε μισή ωρίτσα εάν έχεις τριμμένο κολοκύθι στην κατάψυξη!

Έχει ελάχιστα υλικά. Θα χρειαστείς κολοκύθια, αβγά, μπέικιν πάουντερ, και μερικές πινελιές γεύσης που θα κάνουν τον ουρανίσκο σου να πλημμυρίσει με νοστιμιά.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Υλικά για ταψί μεγέθους 35Χ25 cm

700 γρ. φρέσκο κολοκύθι στυμμένο (χωρίς τα υγρά του)

1 κ.σ. χοντρό αλάτι

4 μεγάλα αβγά

4 κ.σ. ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

1μιση κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο ή μαραθόσπορο

20 γρ. μπέικιν πάουντερ

6 - 8 κ.σ. καλαμποκάλευρο χοντρό

Επιπλέον λίγο ελαιόλαδο και περίπου 5 κ.σ. καλαμποκάλευρο για επάλειψη στο ταψί και στην επιφάνεια της πίτας

Προαιρετικά: καυτερή καπνιστή πάπρικα, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αλάτι

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Εκτέλεση

Βήμα 1ο: Τρίβουμε το κολοκύθι με τον τρίφτη από την πλευρά με τις χοντρές τρύπες. Αλατίζουμε και το αφήνουμε για 20΄ περίπου να κατεβάσει τα υγρά του. Στίβουμε με τις χούφτες μας ή με ένα τουλπάνι το τρίμμα κολοκυθιού για να αποβάλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά μπορούμε.

Βήμα 2ο: Ανακατεύουμε το στυμμένο κολοκύθι με τα αβγά να ομογενοποιηθούν πολύ καλά. Προσθέτουμε το τυρί θρυμματισμένο με τα χέρια μας και τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε. Τελευταίο προσθέτουμε το καλαμποκάλευρο ή όποιο άλλο υλικό της επιλογής σας (αλεύρι σταρένιο, τραχανά, φρυγανιά, κλπ) για να τραβήξει τα υγρά που θα αποβάλλει το κολοκύθι καθώς θα ψήνεται. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σταθεί για μισή ώρα ώστε να απλωθούν όλα τα αρώματα. Σε περίπτωση που το μείγμα αποβάλει και άλλα υγρά πριν το βάλετε στο ταψί προσθέστε λίγο ακόμη καλαμποκάλευρο.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Βήμα 3ο: Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με καλαμποκάλευρο και στρώνουμε το μείγμα της πίτας. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καλαμποκάλευρο και λίγο ελαιόλαδο. Η πίτα μας θα γίνει με ωραία κρούστα πάνω κάτω. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου, σε αντιστάσεις στην κάτω θέση του φούρνου περίπου για 30΄ μέχρι να πάρει χρυσοροδοκόκκινο χρώμα!

Σημαντικές επισημάνσεις

  • Για 700 γρ. φρέσκο κολοκύθι στυμμένο, χωρίς τα υγρά του, θα χρειαστείτε περίπου 1.200 γρ. φρέσκα κολοκύθια.

  • Επιλέξτε φρέσκα μεγάλα τρυφερά κολοκύθια. Εγώ την προτιμώ με φρέσκο γλυκοκολόκυθο ωστόσο μπορείτε να την φτιάξετε και με σάρκα κίτρινης κολοκύθας.

.
Μαρία Καλογεροπούλου
.

Αντί για καλαμποκάλευρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, αλεύρι σταρένιο, τραχανά ξινό ή λαχανικών ψιλοαλεσμένο ή φρυγανιά τριμμένη ή νιφάδες βρώμης κ.α.

  • Εάν το τυρί είναι αλμυρό δεν θα χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον αλάτι στο μείγμα.

Παρακολουθήστε την συνταγή:

Αναδημοσίευση από το magiacook.gr