Περίεργο κυκλικό σχήμα κάτω από τον ωκεανό σε εικόνες του Google Earth δεν ανήκει σε εξωγήινους

Αυτές οι μεγάλες ουρές είναι ορατές σε όλο τον πυθμένα του ωκεανού στο Google Earth και μερικές φορές μπερδεύονται ως σημάδια ενός χαμένου πολιτισμού.
.
.
Google Earth

Ένα κυκλικό σχήμα στον πυθμένα της θάλασσας ορατό στο Google Earth προκαλεί θεωρίες συνωμοσίας από τους λάτρεις των «UFO», αλλά το πιθανότερο είναι να μην ανήκει σε εξωγήινους.

Η παρατήρηση του περίεργου αυτού κυκλικού σχήματος έγινε από τον Σκότ Γαρινγκ, ιδιοκτήτη του UFOsightingsdaily.com και συχνά ανακαλύπτει αντικείμενα που ο ίδιος αποκαλεί «100% απόδειξη» των αρχαίων εξωγήινων.

Το σχήμα βρίσκεται στα ανοιχτά της ακτής της πόλης Νάσκα του Περού. Στην περιοχή συναντάμε τις περίφημες Γραμμές της Νάσκα. Πρόκειται για μία σειρά αρχαίων γεωγλυφικών του πολιτισμού των Νάσκα. Καλύπτουν μία έκταση μεγαλύτερη των 500 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ανάμεσα στις πόλεις της Νάσκα και της Πάλπα και αποτελούν Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας ισχυρίζονται ότι στις κατασκευές των γραμμών συμμετείχαν εξωγήινοι.

Λοιπόν, τι βρήκε ο Γαρινγκ; Έναν κύκλο, 6,8 χιλιόμετρα σε διάμετρο, ορατός περίπου 566 χιλιόμετρα από την ακτή της Λίμα. Ο κύκλος φαίνεται να υψώνεται από τον πυθμένα της θάλασσας σαν λόφος ή βουνό.

Πιθανότατα, όμως, αυτή η «κουκούλα» του βυθού του ωκεανού είναι ένα τεχνούργημα δεδομένων. Παράξενα σχήματα μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς λόγους στον πυθμένα του ωκεανού στο Google Earth. Η εταιρεία χρησιμοποιεί δεδομένα από πολλές πηγές για να χαρτογραφήσει τον πυθμένα της θάλασσας. Αυτές οι πηγές έχουν διαφορετικές αναλύσεις ή επίπεδα λεπτομερειών και όταν είναι συρραφές μεταξύ τους, μερικές φορές εμφανίζονται περίεργα σχήματα.

Σε μια ανάρτηση του 2016, οι προγραμματιστές της Google επεσήμαναν μια ιδιορρυθμία δεδομένων που μπορεί να οδηγήσει σε περίεργα τεχνουργήματα σε λόφους και κοιλάδες: Ο χάρτης φόντου του βυθού βασίζεται σε έναν χάρτη που φτιάχτηκε από το Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Σκίρπς, ο οποίος χρησιμοποιεί μετρήσεις βαρύτητας από δορυφόρους για να χαρτογραφήσουν χονδρικά τα σκαμπανεβάσματα του θαλάσσιου πυθμένα (γνωστή και ως βυθομετρία του ωκεανού).

Για πιο λεπτομερή χαρτογράφηση, η εταιρεία λαμβάνει δεδομένα από έρευνες σόναρ που βασίζονται σε πλοία. Αυτές οι έρευνες σόναρ στέλνουν παλμούς ήχου προς τον πυθμένα του ωκεανού και στη συνέχεια καταγράφουν τις ηχώ για να λάβουν μια εικόνα υψηλής ανάλυσης. Μερικές φορές, οι πρόχειρες δορυφορικές μετρήσεις και οι μετρήσεις του πλοίου δεν συμφωνούν και ένα μόνο σημείο δεδομένων από το ένα ή το άλλο μπορεί να οδηγήσει σε κάτι που μοιάζει με απότομο λόφο ή βουτιά.

Σημειωτέον, το «UFO» που εντόπισε ο Γαρινγκ βρίσκεται ακριβώς στη μέση μιας εγκάρσιας γραμμής όπου έχει περάσει ξεκάθαρα μια έρευνα σόναρ στο πλοίο, καθιστώντας πιθανό ότι το σχήμα είναι μια παρενέργεια της συρραφής πολλών πηγών δεδομένων. Αυτές οι μεγάλες ουρές είναι ορατές σε όλο τον πυθμένα του ωκεανού στο Google Earth και μερικές φορές μπερδεύονται ως σημάδια ενός χαμένου πολιτισμού.

Τα περίεργα σχήματα του βυθού των ωκεανών στο Google Earth δείχνουν πόσο λίγα είναι γνωστά για τον πυθμένα της θάλασσας. Οι δορυφορικές εικόνες που καλύπτουν σχεδόν ολόκληρο τον πυθμένα του ωκεανού μπορούν να επιλύσουν χαρακτηριστικά μέχρι περίπου 1,5 χμ., ενώ το σύγχρονο σόναρ βυθού μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες της τάξης των 100 μέτρων. Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), μόνο το 5% του πυθμένα των ωκεανών έχει χαρτογραφηθεί από σύγχρονο σόναρ.

Πηγή: Livescience

Δημοφιλή