Μαίνονται οι φωτιές σε Δερβενοχώρια- Λουτράκι

Μηνύματα μέσω 112 σε κατοίκους διαφόρων περιοχών.
.
.
Eurokinissi

Δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα συνεχίζει να δίνει η Πυροσβεστική με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εντοπίζεται στην μεγάλη φωτιά στα Δερβενοχώρια, με τη φωτιά να φτάνει ως τη Μάνδρα, ενώ δύσκολη είναι η κατάσταση στο Λουτράκι, όπου οι φλόγες βρίσκονται κοντά στα διυλιστήρια.

Σύμφωνα με την έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές από την Πυροσβεστική, μεγάλες διαστάσεις έχει λάβει η πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια, ενώ η φωτιά στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου δεν έχει ελεγχθεί ακόμη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος Βασίλης Βαθρακογιάννης.για την πυρκαγιά που μαίνεται από χθες στα Δερβενοχώρια, έχουν διαπιστωθεί ζημιές και οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

.
.
Eurokinissi

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους πολίτες βρίσκονται στην περιοχή «Γλυκιά Ζωή», της Κορινθίας ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κινηθούν προς τους Αγίους Θεοδώρους, καθώς και στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών». Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε επίσης στους κατοίκους της Νέας Περάμου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων από την Τρίτη και για έξι μήνες, προκειμένου, όπως ανακοινώθηκε από τον δήμο, «να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά». Την κήρυξη του Δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγίων Θεοδώρων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας αποφάσισε, σύμφωνα με τον Δήμο, «ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ύστερα από αίτημα της δημοτικής αρχής, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από την καταστροφική δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στις δημοτικές κοινότητες Λουτρακίου - Περαχώρας και Ισθμίας της δημοτικής ενότητας Λουτρακίου - Περαχώρας και της δημοτικής κοινότητας Αγίων Θεοδώρων».

Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Στο μεταξύ, ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας. Σημειώνεται, ότι όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη». Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

.
.
Eurokinissi

Στην πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια επιχειρούν 250 πυροσβέστες με 8 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 75 οχήματα, καθώς και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Όλυμπος». Από αέρος επιχειρούν 11 αεροπλάνα και 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ως συντονιστικό.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε επίσης σε δασική έκταση στην περιοχή Έμπωνας της Ρόδου. Για την αντιμετώπισή της έσπευδαν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις και εθελοντές ενώ ζητήθηκε και η συνδρομή εναέριων μέσων. Στην περιοχή επικρατούσαν ισχυροί άνεμοι που έκαναν δυσκολότερη την προσπάθεια των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση απ την Αστυνομία, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Νωρίτερα σε ανακοίνωση αναφέρονταν τα εξής: «Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην ‘Ιόνια Οδό’ και στην εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην νέα, αλλά και την παλαιά εθνική οδό, Πατρών - Κορίνθου, στο ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς την Κόρινθο και την Αθήνα μετά τον κόμβο Επιδαύρου να μην μετακινούνται προς τα προαναφερόμενα σημεία, λόγω της πυρκαγιάς».

.
.
Eurokinissi

Λόγω της πυρκαγιάς στα Δερβενοχώρια η αστυνομία προχώρησε νωρίτερα σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σε οδικά τμήματα των περιοχών της Μαγούλας και της Μάνδρας.

Επίσης ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής-Βοιωτίας και Κορινθίας (Λουτράκι), οι οποίες έχουν πληγεί από τις δασικές πυρκαγιές.

Περί τις 10:30 κάτοικοι περιοχών της Αττικής, και κυρίως της ευρύτερης περιοχής γύρω από τα Δερβενοχώρια, έλαβαν μήνυμα μέσω του 112 που τους καλούσε να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους και να κλείσουν πόρτες και παράθυρα λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα αναφέρει: «Εξελίσσεται δασική πυρκαγιά στην περιοχή Δερβενοχωρίων. Οι καπνοί κατευθύνονται στην περιοχή σας. Παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους, κλείστε πόρτες και παράθυρα (Οδηγίες αυτοπροστασίας για πυρκαγιές από την Πολιτική Προστασία).

Εκκενώθηκαν προληπτικά οι οικισμοί Νέα Ζωή, Νέος Πόντος, Πανόραμα, Πουρνάρι, Παλαιοχώρι και Άγιος Σωτήρας.

Χωρίς ρεύμα εξαιτίας των ζημιών που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, βρέθηκαν τμήματα της Σαρωνίδας, της περιοχής Όλυμπος στο Λαγονήσι, το Ολυμπιακό Χωριό Καλυβίων, μικρό τμήμα του χωριού Τιτάν στη Μάνδρα Αττικής και οι περιοχές Καλλιθέα, Πευκιάς όπως και ο οικισμός Ειρήνη στην ίδια περιοχή.

Λόγω της φωτιάς στο Λουτράκι έγινε προληπτική εκκένωση των οικισμών Αγιος Χαράλαμπος και Πανόραμα. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτιμάται ότι δεκάδες είναι τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, όπως επίσης αποθήκες και αγροικίες.

Υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο

Για πολύ υψηλή επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σήμερα και αύριο στο Αιγαίο, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τοπικά στη δυτική Πελοπόννησο προειδοποιεί η Πυρομετεωρολογική Ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Αιτία των πολύ δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών αποτελούν οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι (6-7 μποφόρ και τοπικά 8 μποφόρ) πάνω από το Αιγαίο και την ανατολική ηπειρωτική χώρα, σε συνδυασμό με τις πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την ευφλεκτότητα των δασικών καυσίμων. Συνολικά, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες σήμερα και αύριο αναμένεται να χαρακτηριστούν από τον ιδιαίτερα επικίνδυνο για την εκδήλωση και εξάπλωση δασικών πυρκαγιών, τύπο καιρού Hot - Dry - Windy.

Ειδικότερα, σήμερα αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική (κυρίως ανατολικά), κεντρική και νότια Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία, Νάξο και Κρήτη.

Για αύριο αναμένεται η υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο, δυτική και νότια Κρήτη. Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένεται, επίσης, σε δυτική Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ. όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τέλος, τα προγνωστικά στοιχεία που αυτήν τη στιγμή είναι διαθέσιμα υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Δημοφιλή