Περισσότερο εθισμένοι στο κάπνισμα όσοι προτιμούν το στριφτό τσιγάρο

Ένας λόγος είναι και το χαμηλό του κόστος
The Quint

Το κάπνισμα είναι η αγαπημένη συνήθεια πολλών ανθρώπων αναμφισβήτητα. Κάποιοι στρέφονται στο τσιγάρο για να ξεπεράσουν το άγχος τους, ενώ άλλοι προτιμούν να το συνδυάζουν με το ποτό ή τον καφέ. Όπως και να ’χει, σίγουρα οι επιπτώσεις που προκαλεί στην υγεία είναι σημαντικές και η επιστημονική κοινότητα συχνά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον εθισμό που προκαλεί. Έρευνα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αποδεικνύει πως όσοι προτιμούν να στρίβουν οι ίδιοι το τσιγάρο τους έχουν λιγότερες πιθανότητες να κόψουν το κάπνισμα στο μέλλον σε σχέση με αυτούς που αγοράζουν πακέτο από το περίπτερο.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου (UCL) με επικεφαλής την Σάρα Τζάκσον του Ινστιτούτου Επιδημιολογίας που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Open» κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μόνο το 15,9% των καπνιστών που κάνουν στριφτό τσιγάρο δηλώνει αποφασισμένο να το κόψει, σε σύγκριση με το 20,3% αυτών που καπνίζουν βιομηχανικά τσιγάρα.

Με βάση τα συμπεράσματα της μελέτης το χαμηλότερο κόστος των στριφτών είναι το βασικότερο κίνητρο για κάποιον ώστε μην κόψει το κάπνισμα. «Οι καπνιστές στριφτών τσιγάρων είναι πιο απίθανο να κάνουν προσπάθεια να το κόψουν, σε σχέση με τους καπνιστές εργοστασιακών τσιγάρων», ανέφερε η Τζάκσον.

Για την εκπόνηση της έρευνας συγκεντρώθηκαν στοιχεία για τις συνήθειες 38.000 Βρετανών όσον αφορά το κάπνισμα το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2008 μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ το ποσοστό των καπνιστών στη Βρετανία συνεχώς μειώνεται (ήταν 15% περίπου το 2017), η χρήση στριφτών τσιγάρων συνεχώς αυξάνεται. Μεταξύ 1900 - 2017 το ποσοστό τους αυξήθηκε από 2% σε 28% στις γυναίκες και από 18% σε 44% στους άνδρες.

Οι ερευνητές και η οργάνωση Cancer Research UK προτείνουν να αυξηθούν οι φόροι ειδικά στον καπνό για στρίψιμο τσιγάρου, ώστε να μπει «φρένο» στη χρήση του. Υπενθυμίζουν επίσης ότι το κάπνισμα - είτε εργοστασιακού είτε στριφτού τσιγάρου- αποτελεί την κυριότερη αιτία καρκίνου και θανάτου που θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Δημοφιλή