«Περίγελος»: «Εγκεφαλικά» στο Ισραήλ για το...«ανάπηρο» tweet του υπουργού Μπεν Γκβιρ

«Έκανε το Ισραήλ περίγελο από την Τεχεράνη ως την Ουάσινγκτον» είπε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ.
via Associated Press

Έντονα σχόλια εντός και εκτός Ισραήλ και...αμηχανία στην πολιτική της χώρας προκάλεσε μονολεκτικό tweet του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας, Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ, στον απόηχο της επίθεσης στο Ισφαχάν του Ιράν που αποδίδεται στο Ισραήλ.

Ο υπουργός, γνωστός για τις σκληρές του θέσεις ως προς μια ισχυρή απάντηση στην ιρανική επίθεση μια εβδομάδα πριν, έγραψε μια και μόνο λέξη στα εβραϊκά: «ανάπηρο» (στα αγγλόφωνα μέσα αναφέρεται ως «lame», που μεταφράζεται ως «χωλό», «κουτσό», «ανάπηρο», «αδύναμο», «ανόητο» κλπ) σε κάτι που εκλαμβάνεται ως σχόλιο πάνω στην περιορισμένης κλίμακας ενέργεια που ερμηνεύεται ως αντίποινα του Ισραήλ στην ιρανική επίθεση.

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε πως αξιωματούχοι του εσώτερου κύκλου του πρωθυπουργού Νετανιάχου αποδοκίμασαν έντονα τον Μπεν Γκβιρ επειδή έβλαψε την εθνική ασφάλεια του Ισραήλ, λέγοντας πως ο ακροδεξιός υπουργός «ήταν και παραμένει παιδαριώδης και άσχετος με κάθε συζήτηση».

Ο Γιαΐρ Λαπίντ, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργός, έκανε επίσης σκληρά σχόλια, γράφοντας πως «ποτέ ξανά ένας υπουργός δεν έβλαψε τόσο άσχημα την ασφάλεια, την εικόνα και τη διεθνή θέση της χώρας...σε ένα ασυγχώρητο, μονολεκτικό tweet, ο Μπεν Γκβιρ κατάφερε να κάνει το Ισραήλ περίγελο, ντροπιάζοντάς το από την Τεχεράνη ως την Ουάσινγκτον».

Οι ισραηλινές αρχές επισήμως σιωπούν για το συμβάν, ωστόσο δεν είναι λίγες οι αναφορές: Ο Νάταν Εσέλ, πρόσωπο εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού Νετανιάχου, φέρεται να είπε σε δημοσιογράφο πως κανείς δεν θέλει πόλεμο με το Ιράν αυτή τη στιγμή και «τους αποδείξαμε ότι μπορούμε να διεισδύσουμε και να χτυπήσουμε εντός των συνόρων τους ενώ αυτοί δεν μπόρεσαν να το κάνουν μέσα στα δικά μας. Τα μηνύματα είναι πιο σημαντικά από τις μεγάλες επιδείξεις. Αυτή τη στιγμή έχουμε πιο σημαντικές δουλειές στη Γάζα και στον Λίβανο».

Επίσης, η Τάλι Γκότλιβ, βουλευτής του Λικούντ, επίσης σκληροπυρηνική, έγραψε και αυτή στο Twitter πως το πρωί της Κυριακής ήταν ένα «που περήφανα υψώνουμε ψηλά το κεφάλι μας. Το Ισραήλ είναι μια ισχυρή χώρα».

Το Ισραήλ εδώ και χρόνια αποφεύγει να παραδέχεται επίσημα τις επιθέσεις του κατά στόχων ιρανικών συμφερόντων στη Συρία.

Δημοφιλή