Περιορισμένης κλίμακας το χτύπημα στο Ιράν: Σιωπή από το Ισραήλ, ενώ το Ιράν υποβαθμίζει

Και οι δύο πλευρές φαίνονται να επιθυμούν αποκλιμάκωση, εν μέσω διεθνών πιέσεων για αυτοσυγκράτηση
Anadolu via Getty Images

Εκρήξεις οι οποίες φέρονται να οφείλονται σε μια εν πολλοίς αναμενόμενη ισραηλινή επίθεση αντιποίνων για την ιρανική επίθεση της προηγούμενης εβδομάδας ακούστηκαν νωρίς την Παρασκευή κοντά στο Ισφαχάν, βαθιά μέσα στο Ιράν, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν και στον ουρανό της Ταμπρίζ- ωστόσο η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα κάτι, ενώ η ιρανική πλευρά υποβαθμίζει το περιστατικό, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως επιδίωξη αποκλιμάκωσης και από τις δύο πλευρές, εν μέσω διεθνών πιέσεων για αυτοσυγκράτηση.

Anadolu via Getty Images

Κρατικά ΜΜΕ στο Ιράν είπαν πως ενεργοποιήθηκαν αεράμυνες, υποβαθμίζοντας τις αναφορές. Ωστόσο Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν σε ΜΜΕ πως το Ισραήλ πραγματοποίησε πλήγμα, με τους New York Times να λένε ότι επλήγη στρατιωτική αεροπορική βάση στο Ισφαχάν.

Δεν είναι γνωστή η έκταση της ζημιάς από το περιορισμένης κλίμακας πλήγμα- ούτε τα μέσα με τα οποία πραγματοποιήθηκε. Αναφορές από ιρανικά μέσα κάνουν λόγο για λίγα drones. Εάν ισχύει αυτό – και δεν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι ή αεροπλάνα- και εφόσον οι ισραηλινές αρχές δεν έχουν επιβεβαιώσει επίσημα κάτι, τότε η ιρανική κυβέρνηση, παρά τις μεγαλοστομίες περί νέας επίθεσης κατά του Ισραήλ, θεωρείται πως θα έχει το περιθώριο ελιγμού για να αποφύγει να προβεί σε κάποια νέα ενέργεια που θα έφερνε περαιτέρω κλιμάκωση.

Κάποιου είδους απάντηση αναμενόταν από το Ισραήλ, μετά την επίθεση από ιρανικό έδαφος με 300 πυραύλους και drones το περασμένο Σαββατοκύριακο, που χαρακτηρίστηκε ως απάντηση σε ισραηλινό πλήγμα σε ιρανικό προξενείο στο Συρία όπου είχαν σκοτωθεί υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματικοί. Παρά τον όγκο μέσων που εξαπολύθηκαν, η επίθεση αποκρούστηκε με επιτυχία από το Ισραήλ, με το 99% τους να καταρρίπτονται- ελάχιστοι μόνο βαλλιστικοί πύραυλοι έφτασαν στο Ισραήλ, πρακτικά χωρίς να προκαλέσουν ζημιές.

Ωστόσο επρόκειτο για μια κίνηση άνευ προηγουμένου- την πρώτη απευθείας επίθεση μεταξύ των δύο χωρών- οπότε και η ισραηλινή ηγεσία αναμενόταν να προβεί σε κάποια ενέργεια αντιποίνων, αν και το περιστατικό της Παρασκευής φαίνεται να είναι μια πολύ συγκρατημένη/ περιορισμένης κλίμακας ενέργεια, ως αποτέλεσμα διεθνών πιέσεων για να μη συνεχιστεί η κλιμάκωση. Ενδεικτικά, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ίταμαρ Μπεν Γκβιρ, γνωστός για τη σκληρή στάση του ως προς τη στρατιωτική δράση κατά του Ιράν, έκανε στο Χ μονολεκτικό σχόλιο που μεταφράζεται ως «κουτσό». Ιρανικά ΜΜΕ έκαναν λόγο για τρία μικρά drones στον ουρανό του Ισφαχάν, που καταστράφηκαν μετά την ενεργοποίηση της αεράμυνας, ενώ η κατάσταση στην πόλη φαίνεται να είναι φυσιολογική. Ιρανός αναλυτής είπε στην κρατική τηλεόραση πως τα drones εξαπολύθηκαν από άτομα που είχαν διεισδύσει στο Ιράν. Παρόλα αυτά, Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στο CBS News ότι ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν.

Μια πηγή είπε στο Reuters πως οι ΗΠΑ δεν είχαν εμπλακεί μα είχαν ενημερωθεί από το Ισραήλ πριν την επίθεση. Επίσης, η επίθεση δεν φαίνεται να στόχευε ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις- η IAEA από πλευράς της επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχουν ζημιές στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, κάτι που αναφέρθηκε και από ιρανικής πλευράς, η οποία δεν φαίνεται να προτίθεται να απαντήσει. Ισραηλινός αξιωματούχος είπε στη Washington Post ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν επίθεση εντός του Ιράν, προσθέτοντας ωστόσο ότι σκοπός ήταν να δοθεί το μήνυμα πως το Ισραήλ μπορεί να χτυπήσει εντός του Ιράν. Δεύτερη πηγή, με γνώση περί ισραηλινού briefing για την επίθεση, είπε ότι το πλήγμα ήταν «προσεκτικά ρυθμισμένο». Αξίζει να σημειωθεί πως το συμβάν έλαβε χώρα την ημέρα των 85ων γενεθλίων του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.

Σημειώνεται πως συριακά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν νωρίς την Παρασκευή ότι το Ισραήλ εξαπέλυσε μια επίθεση τη νύχτα με πυραύλους κατά θέσεων αεράμυνας στο νότιο τμήμα της χώρας.

Με πληροφορίες από Times of Israel, BBC, Washington Post, New York Times, Associated Press

Δημοφιλή