Πέθανε ο ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ

«Αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση των άλλων και είχε σαν κίνητρο πάντα να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε».
|
Ματθαίος Γιωσαφάτ / facebook

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών, ο σπουδαίος ψυχίατρος και ψυχαναλυτής Ματθαίος Γιωσαφάτ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας.

Η είδηση του θανάτου του έγινε γνωστή μέσα από τη σελίδα του στο facebook:

«Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν είναι πια μαζί μας.

Το πνεύμα όμως, τα λόγια και το αποτύπωμα του πάνω σε χιλιάδες ανθρώπους θα είναι πάντα εδώ.

Αφιέρωσε τη ζωή του στην κατανόηση των άλλων και είχε σαν κίνητρο πάντα να βοηθήσει όσο περισσότερους μπορούσε με τη θεραπεία, τις διαλέξεις, τα βιβλία του…

Αφήνει πίσω του ένα έργο σημαντικό κ μια οικογένεια κ φίλους που νιώθουμε τυχεροί που τον είχαμε στη ζωή μας».

Ποιός ήταν ο Ματθαίος Γιωσαφάτ

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ είχε γεννηθεί στις 10 Μαρτίου 1937, στην Κατερίνη και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών το 1963 και απέκτησε την ειδικότητα του Νευρολόγου-Ψυχιάτρου το 1967. Μετέβη για περαιτέρω σπουδές στον Λονδίνο, όπου και παρέμεινε για δεκαπέντε χρόνια. Εκεί έλαβε μετά από εξετάσεις διάφορα διπλώματα στην Ψυχιατρική και Παιδοψυχιατρική ( Δίπλωμα Ψυχολ. Ιατρικής, ανώτατο Δίπλωμα Ψυχιατρικής του Κολλεγίου Ψυχιάτρων κ.λ.π.).

Εξελέγη διευθυντής στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Κέντρο Παιδικής και Οικογενειακής Ψυχιατρικής Finchley Λονδίνου). Δίδαξε στο Κέντρο Towistock και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Ιατρικό Μεταπτυχιακό Κέντρο) ως Επίκουρος Καθηγητής (Senior Lecturer). Έκανε επίσημη πενταετή εκπαίδευση στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία και τετραετή στην Ομαδική Ανάλυση και Οικογενειακή Θεραπεία. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εξελέγη διευθυντής του Παιδοψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής. Ίδρυσε με άλλους την Ελληνική Εταιρία Ψυχαναλυτικής Ψυχοθεραπείας, που εκπαιδεύει στην ατομική ψυχαναλυτική θεραπεία, και την Ελληνική Εταιρία Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής Θεραπείας, της οποίας είναι και πρόεδρος και διευθυντής του Εκπαιδευτικού της Ινστιτούτου.

Ήταν τακτικό μέλος πολλών διεθνών επιστημονικών Εταιριών, είχε μετάσχει στη συγγραφή πολλών επιστημονικών βιβλίων και πολυάριθμων άρθρων και είχε κληθεί να μιλήσει σε πολλά κέντρα του εξωτερικού (Παν/μιο Οξφόρδης, London School of Economics κ.α.) καθώς και σε πολυάριθμα νοσοκομεία, επιστημονικά κέντρα, στη σειρά διαλέξεων του Megaron Plus κ.λ.π.

Ήταν και ο ιδρυτής, με άλλους συναδέλφους, της Παιδοψυχιατρικής Εταιρίας Ελλάδος, της οποίας και εξελέγη ο πρώτος πρόεδρος.

Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες κυκλοφόρησε το βιβλίο «Γιατί Ψυχανάλυση, κύριε Γιωσαφάτ;» (εκδόσεις Αρμός), στο οποίο ο κορυφαίος ψυχίατρος απαντά στη Βίκυ Φλέσσα και αναλύει φλέγοντα θέματα όπως, γιατί παραμένουμε σε κακοποιητικές σχέσεις, που σκοντάφτουμε στην εφηβεία, είναι το Διαδίκτυο τοξικό, μαθαίνεται η αγάπη και εάν φθονούν οι γυναίκες τους άνδρες ή οι άνδρες τις γυναίκες.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα