Πετρέλαιο: ΟΠΕΚ και ΗΠΑ κινούν τα νήματα για αποκλιμάκωση των τιμών

Ο ΟΠΕΚ δεν υιοθετεί την πρόταση του Ιράν για εμπάργκο στο Ισραήλ, οι ΗΠΑ άρουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα (μέλος του ΟΠΕΚ) και η Ιαπωνία μιλά με τη Σ. Αραβία.
simonkr via Getty Images

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν σήμερα, μετά τις πρώτες ενδείξεις ότι ο ΟΠΕΚ δεν επιθυμεί να υιοθετήσει την πρόταση του Ιράν για εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ, ενώ και οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να χαλαρώσουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου πετρελαίου παγκοσμίως.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον Δεκέμβριο υποχωρούν σήμερα κατά 0,3%, ή 29 σεντς, στα 91,21 δολάρια το βαρέλι ενώ το Αμερικανικό αργό (WTI) παρέμεινε σχεδόν σταθερό στα 88,34 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 2 σεντς από την τιμή διακανονισμού του.

Η άνοδος των τιμών τις προηγούμενες ημέρες κατά 2-3% λόγω των συγκρούσεων στη Γάζα, δεν συνεχίστηκε καθώς ΟΠΕΚ και ΗΠΑ έπαιξαν το πολιτικό τους χαρτί στην γεωπολιτική σκακιέρα καθησυχάζοντας τις αγορές και απομακρύνοντας τον κίνδυνο για ελλείψεις.

Οι ΗΠΑ παίζουν το χαρτί της Βενεζουέλας

Άλλωστε το ενδεχόμενο ενός πετρελαϊκού εμπάργκο στο Ισραήλ από τις Αραβικές χώρες δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει σε βάρος του, καθώς το Ισραήλ εισάγει περίπου 250.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) πετρελαίου, κυρίως από το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν, το Ιράκ και τις αφρικανικές χώρες, σύμφωνα με αναλυτές της Citi.

«Το ενδεχόμενο το Καζακστάν και το Αζερμπαϊτζάν, που είναι ισχυροί σύμμαχοι του Ισραήλ, είναι απίθανο», ανέφεραν.

Ωστόσο καθοριστικό ρόλο στην αποκλιμάκωση των τιμών έπαιξε σύμφωνα με την αναλύτρια της CMC Markets, Τίνα Τενγκ, η επίσκεψη Μπάιντεν στο Ισραήλ που ολοκληρώθηκε χωρίς περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς, αν και η αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται υπό πίεση εν μέσω των γεωπολιτικών εντάσεων.

Την ίδια στιγμή, η απόφαση των ΗΠΑ να άρει τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα (μέλος του ΟΠΕΚ) για τους επόμενους έξι τουλάχιστον μήνες, οδηγεί σε μια ομαλοποίηση της αγοράς καθώς οι ροές πετρελαίου της Βενεζουέλας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου, όσο διαρκεί η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Ιαπωνία προς Σ. Αραβία για αύξηση της παραγωγής

Η Ιαπωνία, ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής αργού στον κόσμο, προέτρεψε σήμερα τη Σαουδική Αραβία και τις άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν την παραγωγή τους για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων εν μέσω της σύγκρουσης θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών.

Πληροφορίες από Reuters

Δημοφιλή