Πέτσας για Τουρκία: Παράνομες ενέργειες δεν έχουν καμία τύχη στο Διεθνές Δίκαιο

Επιστολές του Πρωθυπουργού προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τουρκική προκλητικότητα.
ASSOCIATED PRESS

«Η οποιαδήποτε κλιμάκωση από την Τουρκία, δεν θα προκαλέσει κρίση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αλλά μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε.», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και της πιθανότητας η Αγκυρα να ξεκινήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να ενημερώσει την ηγεσία της Ευρώπης.

«Κατόπιν προκλητικών και παράνομων συμπεριφορών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο με αποκορύφωμα τη δημοσίευση στο φύλλο της τουρκικής εφημερίδας της κυβέρνησης αιτήσεων για άδεια έρευνας και εξόρυξη υδρογονανθράκων από την κρατική τουρκική εταιρεία πετρελαίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε χθες επιστολές προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν», είπε συγκεκριμένα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτώμενος για τον Εβρο και το τι ακριβώς συμβαίνει στα χερσαία σύνορα καθώς υπάρχει έντονη φημολογία για συγκέντρωση μεταναστών, ο κ. Πέτσας δεν επιβεβαίωσε καμία διαφορετική κινητικότητα. Σύμφωνα με όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Αθήνα θα συνεχίσει τις διπλωματικές της πρωτοβουλίες σε διεθνές επίπεδο, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανότητα να γίνει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για το θέμα, διευκρίνισε ότι μέχρι τώρα υπάρχει συνεχής ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών. «Αν κριθεί σκόπιμο θα το δούμε», κατέληξε ο κ. Πέτσας, αφήνοντας «παράθυρο» για αυτό το ενδεχόμενο. Παράλληλα διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια προγραμματισμένη επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και ξεκαθάρισε ότι η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει να προασπίζεται τα ελληνικά συμφέροντα.

Στην συνέχεια της ενημέρωσης του ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στη νέα φάση επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας που είναι σε εξέλιξη και στον κυβερνητικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της ύφεσης, δίνοντας το στίγμα με τη φράση: «Άμυνα στην πανδημία, αντεπίθεση στην οικονομία».

Επίσης ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προχωρά, με σύμβαση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα στην ανάθεση της Διαχείρισης, της Λειτουργίας και της Συντήρησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας, καταλήγοντας με τη φράση «το νερό δεν πωλείται».

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην απογευματινή εκδήλωση για την παρουσίαση της καμπάνιας προώθησης του ελληνικού τουρισμού, όπου θα μιλήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς και στην αυριανή παρουσίαση του προγράμματος της κυβέρνησης για την ηλεκτροκίνηση, όπου επίσης θα παραστεί ο Πρωθυπουργός.

Δημοφιλή