Πιέρ Μπερζέ: Πωλήθηκε η τελευταία συλλογή έργων τέχνης

Aντί 27,5 εκατ. ευρώ
Instagram

Και τα 975 αντικείμενα της τελευταίας συλλογής έργων τέχνης του Γάλλου Πιέρ Μπερζέ πωλήθηκαν έως και σε τετραπλάσια τιμή από τις αρχικές εκτιμήσεις, σε 2.500 πλειοδότες από 72 χώρες: η διήμερη δημοπρασία στο Παρίσι απέφερε 27,5 εκατομμύρια ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων), ανακοίνωσε ο οίκος Sotheby’s.

O επιχειρηματίας που πέθανε στις 8 Σεπτεμβρίου 2017 σε ηλικία 86 ετών και συγκαταλεγόταν στους μεγαλύτερους συλλέκτες της εποχής του, διέμενε κατά περιόδους σε τέσσερις κατοικίες: ένα ιδιωτικό ξενοδοχείο στο Παρίσι, μια ντάτσα στη Νορμανδία, μια αγροικία στο Σεν-Ρεμί ντε-Προβάνς και στη Βίλα Μαμπρούκα στην Ταγγέρη. Ο Μάντισον Κοξ, σύζυγος και παγκόσμιος κληρονόμος του Μπερζέ, διέθεσε προς πώληση την Τρίτη και την Τετάρτη την επίπλωση και τη διακόσμηση των κατοικιών αυτών.

«Δεν πιστεύω ότι μπορεί κάποιος να κάνει κτήμα του τα έργα τέχνης. Η τέχνη ήταν πάντα για μένα και για τον Ιβ (Σεν Λοράν) υπό διαμετακόμιση. Όλα πρέπει μια μέρα να αλλάζουν χέρια», είχε πει ο Μπερζέ στην εφημερίδα Figaro μερικές εβδομάδες πριν πεθάνει.

Μέρος των εσόδων από την πώληση θα δοθεί στο ‘Ιδρυμα Πιέρ Μπερζέ-Ιβ Σεν Λοράν και στο ’Ιδρυμα Jardin Majorelle στο Μαρακές.

«Το ύστατο κεφάλαιο της τελευταίας μεγάλης πώλησης Πιέρ Μπερζέ/Ιβ Σεν Λοράν ολοκληρώθηκε σημειώνοντας πολλά παγκόσμια ρεκόρ. Ο Ιβ είχε πει ‘μια μέρα θα μιλάνε για γούστο Μπερζέ’. Ο θρίαμβος της πώλησης αυτής το βεβαιώνει πλήρως», δήλωσε ο Μάντισον Κοξ.

Τα οριενταλιστικά έργα ήταν από τα πιο περιζήτητα με τρία παγκόσμια ρεκόρ για τους καλλιτέχνες Τσαρλς Νάιτον Ουόρεν, Ζαν-Ζιλ-Αντουάν Λεκόντ ντι Νουί και Σαρλ-Εμίλ-Ιπολίτ Λεκόντ-Βερνέ.

Ο πίνακας «La Porte du serail, souvenir du Caire» του Ζαν-Ζιλ-Αντουάν Λεκόντ ντι Νουί πωλήθηκε αντί 2,4 εκατομμυρίων ευρώ, τετραπλάσια τιμή σε σχέση με τις υψηλότερες εκτιμήσεις.

Το μουσείο του Λούβρου απόκτησε αντί 369.000 ευρώ (τιμή τριπλάσια των εκτιμήσεων) τον πίνακα “David jouant de la harpe pour le roi Saul”, που είχε παραγγείλει στον Μπαρόν Αντουάν Ζαν Γκρο το 1821 ο τότε δούκας της Ορλεάνης Λουδοβίκος Φίλιππος και που απεικονίζει τον Δαβίδ να παίζει άρπα για τον βασιλιά Σαούλ.

Δώδεκα έργα του γάλλου εξπρεσιονιστή Μπερνάρ Μπουφέ, πρώτου συντρόφου του Πιέρ Μπερζέ μεταξύ 1950 και 1958, κατακυρώθηκαν αντί συνολικού ποσού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, τριπλάσιου των εκτιμήσεων.

Ένας καθρέπτης με περίτεχνο ορειχάλκινο πλαίσιο που είχε παραγγείλει ο μεγιστάνας στον Κλοντ Λαλάν ειδικά για την έπαυλη στην Ταγγέρη πωλήθηκε 909.000 ευρώ.

Λάτρης κάθε μορφής τέχνης, ο Μπερζέ είχε συλλέξει περίπου 40 αφρικανικές μάσκες που πωλήθηκαν 712.300 ευρώ, ενώ κατά τους εκτιμητές θα άγγιζαν τα 135.000 ευρώ.

Το 2009 ο Μπερζέ είχε πουλήσει μια σπουδαία συλλογή έργων τέχνης που εμπλούτιζε επί μισό αιώνα με τον Ιβ Σεν Λοράν. Η «πώληση του αιώνα» είχε αποφέρει 373 εκατομμύρια ευρώ.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή