Πιέσεις Μπάιντεν, Μπλίνκεν σε Τουρκία για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ – Ναι μεν αλλά από Ερντογάν

Συνάντηση με νόημα του αμερικανού προέδρου με τον σουηδό πρωθυπουργό, δήλωση μήνυμα προς Άγκυρα και επικοινωνία Μπλίνκεν με Φιντάν. "Κάνει βήματα, αλλά..." λέει ο τούρκος πρόεδρος.
Συνάντηση Μπάιντεν με Κρίστερσον
Συνάντηση Μπάιντεν με Κρίστερσον
via Associated Press

Λίγες ώρες πριν την σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Τουρκίας και Σουηδίας στις Βρυξέλλες με θέμα το βέτο της Άγκυρας στην ένταξη της Στοκχόλμης στο ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις για μια αίσια εξέλιξη στην Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βιλνιούς ενώ ο ΓΓ της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ που υποδέχεται τους υπουργούς επιμένει πως «Είναι εφικτή μια θετική απόφαση για τη Σουηδία στη Σύνοδο» όπως είπε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο Politico.

Καθώς όμως οι οιωνοί δεν είναι ιδιαίτερα θετικοί οι ΗΠΑ ασκούν πιέσεις στο παρά πέντε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε μια υψηλού συμβολισμού κίνηση υποδέχθηκε τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο και δήλωσε με νόημα, απευθυνόμενος προφανώς στην Άγκυρα πως περιμένει ”με ανυπομονησία” την ένταξη της χώρας στην Συμμαχία.

Έχοντας δίπλα του τον Κρίστερσον, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι ”υποστηρίζει πλήρως” το αίτημά της που επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία.

Ο δε Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν λέγοντας πως Σουηδία ”εκτιμά ιδιαιτέρως” την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της χώρας του στο ΝΑΤΟ. ”Και εμείς επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα να συνεισφέρουμε”.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη συμφωνούν πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. ″Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό. Αλλά και οι δύο γνωρίζουμε επίσης ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να λάβει τις δικές της αποφάσεις”, είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον.

Την ίδια στιγμή ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο Άντονι Μπλίνκεν, παρότρυνε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον τούρκο ομόλογό του, τον Χακάν Φιντάν, την κυβέρνηση στην Άγκυρα να ταχθεί υπέρ της ένταξης της Σουηδίας στην Συμμαχία.

Οι ενστάσεις όμως της Τουρκίας όμως φαίνεται πως παραμένουν στο τραπέζι.

Ερντογάν: Η Σουηδία κάνει βήματα, αλλά...

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρίνει πως η Σουηδία έχει κάνει μεν «βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση» για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας προς άρση του βέτο της, αλλά θεωρεί πως οι διαδηλώσεις υπέρ των κούρδων αυτονομιστών στη βορειοευρωπαϊκή χώρα τα «υπονομεύουν».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ερντογάν έκανε την τοποθέτηση αυτή κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε χθες Τετάρτη.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν κατέγραψε ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, τροποποιώντας την αντιτρομοκρατική νομοθεσία της», αναφέρει η ανακοίνωση.

«Όμως υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης (του PKK) συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στις οποίες εξυμνούν την τρομοκρατία, κάτι που εκμηδενίζει τα μέτρα που λήφθηκαν» από τη Στοκχόλμη.

Η Στοκχόλμη υπογραμμίζει πως εφάρμοσε όλα όσα της αναλογούσαν δυνάμει συμφωνίας με την Άγκυρα που κλείστηκε στη Μαδρίτη πέρυσι και είχε σκοπό να καθησυχαστούν οι τουρκικές ανησυχίες, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης νέας αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Και επικοινωνία Ερντογάν – Ρούτε

Ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας, «συζητήθηκαν η διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι διμερείς σχέσεις, οι προκλητικές ενέργειες κατά του Κορανίου στην Ευρώπη και περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα».

Ο πρόεδρος Ερντογάν επανέλαβε ότι παρά το γεγονός ότι η Σουηδία έχει κάνει βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, οι υποστηρικτές των οργανώσεων PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να οργανώνουν ελεύθερα διαδηλώσεις στη σουηδική επικράτεια.

Επανέλαβε επίσης ότι οι επιθέσεις κατά του Κορανίου στη Σουηδία, «υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της σκέψης», δεν μπορεί να γίνουν αποδκτές και ότι αυτό που έχει γίνει είναι «ξεκάθαρα έγκλημα».

Κατά τη συνομιλία, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης ότι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου, θα είναι ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

Πηγή: Reuters

Δημοφιλή