Πληθωρισμός: Ανάσα στην Ευρώπη από τη μείωση σε Γερμανία και Γαλλία τον Ιανουάριο

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία έπεσε στο 3,1% τον Ιανουάριο από 3,8% ενώ στη Γαλλία έφτασε στο 3,4%, το χαμηλότερο επίπεδο από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
picture alliance via Getty Images

Στα χαμηλότερα επίπεδα από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Γερμανία και Γαλλία, ανοίγοντας τον δρόμο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε μειώσεις επιτοκίων πιθανότατα νωρίτερα από τον Ιούνιο και δίνοντας μια ανάσα στην οικονομία της ΕΕ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο πληθωρισμός στη Γερμανία έπεσε στο 3,1% τον Ιανουάριο από 3,8% τον Δεκέμβριο του 2023, δημιουργώντας θετικό κλίμα για την πορεία της οικονομίας στην Ευρωζώνη.

,
,
Euronews

Στη Γαλλία ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή μειώθηκε στο 3,4%, από 4,1% τον Δεκέμβριο, και έναντι 3,6% που ήταν η αρχική πρόβληψη. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κάτω από το ανώτατο 7,3% που σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.

.
.
Euronews

Σύμφωνα με την στατιστική υπηρεσία Insee, η συγκράτηση του πληθωρισμού σε χαμηλό δύο ετών οφείλεται στην επιβράδυνση του κόστους της ενέργειας, των τροφίμων και των βιομηχανικών προϊόντων.

Ο Άντριου Κένινγχαμ, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, εκτιμά ότι «δεν υπήρχαν σημαντικές εκπλήξεις στα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν για τη Γαλλία σε αντίθεση με αυτά για την Γερμανία που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

«Υπάρχει ακόμη μια έκλυση πληθωρισμού που πρέπει να ληφθεί υπόψη πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο, αλλά οι αριθμοί για τον Ιανουάριο μας κάνουν πιο σίγουρους για την πρόβλεψή μας ότι η πρώτη μείωση επιτοκίων θα γίνει τον Απρίλιο» ανέφερε.

Δημοφιλή