ΠΟΥ: Μετονομάζει την ευλογιά των πιθήκων λόγω ανησυχίας για στιγματισμό

Προς αποφυγή πρόκλησης προσβολής σε οποιαδήποτε ομάδα και για να ελαχιστοποιήσει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό.
Φωτογραφία αρχείου.
Φωτογραφία αρχείου.
via Associated Press

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει πως διοργανώνει ανοιχτό φόρουμ για να μετονομάσει την ευλογιά των πιθήκων, αφού ορισμένοι επέκριναν το όνομα της ασεθένειας ως υποτιμητικό και εξέφρασαν ανησυχίες ότι ενδεχομένως φέρει ρατσιστικούς υπαινιγμούς.

Σε δήλωσή της την Παρασκευή, η υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ είπε ότι μετονόμασε επίσης δύο οικογένειες, ή «κλάδους», του ιού, χρησιμοποιώντας λατινικούς αριθμούς αντί για γεωγραφικές περιοχές, προκειμένουν να αποφύγει τον στιγματισμό.

Η εκδοχή της νόσου που παλαιότερα ήταν γνωστή ευλογιά «της λεκάνης του Κονγκό(κεντροαφρικανική)» θα είναι τώρα γνωστή ως «Κλάδος ένα» ή «Ι» και η κλάδος της Δυτικής Αφρικής θα είναι γνωστή ως «Κλάδος δύο» o ή «II».

Ο ΠΟΥ είπε ότι η απόφαση ελεήφθη μετά από μια συνάντηση επιστημόνων αυτή την εβδομάδα και σύμφωνα με τις τρέχουσες βέλτιστες πρακτικές για την ονομασία ασθενειών, οι οποίες στοχεύουν στην «αποφυγή πρόκλησης προσβολής σε οποιαδήποτε πολιτιστική, κοινωνική, εθνική, περιφερειακή, επαγγελματική ή εθνοτική ομάδα και να ελαχιστοποιήσει αρνητικό αντίκτυπο στο εμπόριο, τα ταξίδια, τον τουρισμό ή την καλή διαβίωση των ζώων».

Πολλές άλλες ασθένειες, όπως η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα, ο ιός Marburg, η ισπανική γρίπη και το αναπνευστικό σύνδρομο της Μέσης Ανατολής έχουν ονομαστεί από τις γεωγραφικές περιοχές όπου πρωτοεμφανίστηκαν ή εντοπίστηκαν. Ο ΠΟΥ δεν έχει προτείνει δημόσια να αλλάξει κανένα από αυτά τα ονόματα.

Η ευλογιά των πιθήκων κατονομάστηκε για πρώτη φορά το 1958 όταν παρατηρήθηκε ότι οι πίθηκοι στη Δανία είχαν μια ασθένεια που μοιάζει με ευλογιά, αν και δεν πιστεύεται ότι είναι η προήλθε από τα ζώα.

Ο ΠΟΥ δήλωσε μεταξύ άλλων ότι ανοίγει έτσι έναν δίαυλο επικοινωνίας για το κοινό να προτείνει νέα ονόματα για την ευλογιά των πιθήκων, αλλά δεν είπε πότε θα ανακοινωθεί κάποιο νέο όνομα.

Μέχρι σήμερα, έχουν εντοπιστεί περισσότερα από 31.000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων παγκοσμίως από τον Μάιο, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται εκτός Αφρικής.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι ενδημική σε περιοχές της κεντρικής και δυτικής Αφρικής για δεκαετίες και ήταν γνωστό ότι πυροδότησε μεγάλα κύματα μετάδοσης πέρα ​​από την ήπειρο μέχρι τον Μάιο.

Ο ΠΟΥ κήρυξε την παγκόσμια εξάπλωση της ευλογιάς των πιθήκων ως διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης τον Ιούλιο και οι ΗΠΑ κήρυξαν τη δική τους επιδημία ως εθνική έκτακτη ανάγκη νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Εκτός Αφρικής, το 98% των περιπτώσεων αφορά άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες. Με περιορισμένο μόνο παγκόσμιο απόθεμα εμβολίων, οι αρχές αγωνίζονται για να σταματήσουν την ευλογιά των πιθήκων προτού εδραιωθεί ως νέα ασθένεια.