ΠΟΥ: Ζητά απαγόρευση γεύσεων ατμοποιητών και μέτρα ανάλογα με αυτά για τον καπνό

Κίνδυνοι για την υγεία και ανεπαρκείς οι "αποδείξεις" πως βοηθούν στο κόψιμο του τσιγάρο. Μείζον θέμα οι έφηβοι: Περισσότεροι οι χρήστες 13 ως 15 ετών από τους ενήλικες.
bymuratdeniz via Getty Images

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) καλεί τις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα όπως τον καπνό και να απαγορεύσουν όλες τις γεύσεις, απειλώντας έτσι τις καπνοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει σε εναλλακτικές επιλογές για το κάπνισμα.

Ο οργανισμός του ΟΗΕ δηλώνει πως χρειάζονται «επείγοντα μέτρα» για τον έλεγχο των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των ατμοποιητών (vapes), παρόλο που κάποιοι ερευνητές, ακτιβιστές και ορισμένες κυβερνήσεις τα θεωρούν σημαντικό εργαλείο για τη μείωση των θανάτων και των ασθενειών που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Επικαλούμενος μελέτες, ο ΠΟΥ αναφέρει πως οι αποδείξεις ότι οι ατμοποιητές βοήθησαν καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ανεπαρκείς, ότι αυτοί είναι επιβλαβείς για την υγεία και ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν εθισμό στη νικοτίνη σε μη καπνιστές, ιδιαίτερα σε παιδιά και νέους ανθρώπους.

Περισσότεροι έφηβοι 13 ως 15 ετών χρησιμοποιούν ατμοποιητές απ′ ό,τι ενήλικοι σε όλες τις περιφέρειες του ΠΟΥ χάρη στο επιθετικό μάρκετινγκ, συνέχισε.

«Παιδιά στρατολογούνται και παγιδεύονται σε νεαρή ηλικία για να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα και μπορεί να εθιστούν στη νικοτίνη», λέει ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, και καλεί τις χώρες να εφαρμόσουν αυστηρά μέτρα.

Υψηλή φορολογία και απαγόρευση σε δημόσιους χώρους

Ο ΠΟΥ έκανε έκκληση για αλλαγές, οι οποίες να περιλαμβάνουν την απαγόρευση όλων των αρωματικών παραγόντων όπως το μεντόλ, και για την εφαρμογή στους ατμοποιητές μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο του καπνού. Αυτά περιλαμβάνουν υψηλή φορολογία και απαγόρευση χρήσης σε δημόσιους χώρους.

Ο ΠΟΥ δεν έχει εξουσία στις εθνικές νομοθεσίες και εκδίδει μόνο κατευθυντήριες οδηγίες. Ωστόσο οι συστάσεις του συχνά υιοθετούνται εθελουσίως.

Μεγάλες καπνοβιομηχανίες ελπίζουν να δημιουργήσουν νέα έσοδα από εναλλακτικές επιλογές έναντι των τσιγάρων, καθώς οι κανονισμοι που απαγορεύουν το κάπνισμα γίνονται όλο και αυστηροί και η μείωση των καπνιστών πιέζει τις παραδοσιακές επιχειρήσεις τους σε μερικές αγορές.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι ατμοποιητές παράγουν ουσίες, μερικές από τις οποίες είναι γνωστό ότι προκαλούν καρκίνο, και δημιουργούν κινδύνους για την υγεία της καρδιάς και των πνευμόνων. Μπορούν επίσης να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε νεαρά άτομα, αναφέρει ο ΠΟΥ επικαλούμενος μελέτες.

(Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ)

Δημοφιλή