Πόλεμος Ισραήλ- Χαμάς: Μάχες κοντά στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Γάζας- αναφορές πως δεν έχει ρεύμα

Ο ισραηλινός στρατός εκτιμά ότι εκεί κρύβεται το κύριο αρχηγείο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης. Αναφορές για απελπιστική κατάσταση στο νοσοκομείο.
via Associated Press

Σκληρές μάχες λάμβαναν χώρα μέσα και γύρω από την πόλη της Γάζας ανάμεσα σε στρατεύματα των ισραηλινών δυνάμεων (IDF) και ενόπλους το Σάββατο, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις πλησίαζαν στο νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Γάζας, όπου θεωρείται πως βρίσκεται το κύριο αρχηγείο της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς.

Εικόνες από την περιοχή δείχνουν σφοδρές συγκρούσεις, με πυρά, εκρήξεις και καπνούς στην περιοχή. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι δεν υπάρχει πλέον ρεύμα, καθώς η τελευταία γεννήτρια ξέμεινε από καύσιμα. Χειρουργός στο νοσοκομείο είπε ότι έχει ξεμείνει επίσης και από νερό και τρόφιμα. Το Ισραήλ από πλευράς του λέει πως η Χαμάς έχει μεγάλα αποθέματα καυσίμων για να τροφοδοτεί με ρεύμα το τεράστιο δίκτυο σηράγγων της, αφήνοντας τους αμάχους σε απελπιστική κατάσταση και χρησιμοποιώντας το νοσοκομείο ως «ανθρώπινη ασπίδα», κρυβόμενη πίσω από τους ασθενείς και το προσωπικό του για να καλύψει τα καταφύγια και τα τούνελ της.

Οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν πει ότι δεν ανοίγουν πυρ κατά νοσοκομείων, ωστόσο σήμερα ανέφεραν πως όντως λαμβάνουν σκληρές συγκρούσεις εναντίον της Χαμάς στην περιοχή. Άλλα τρία νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη γραμμή.

Ο εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, είπε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες διαμεσολάβησης για να απελευθερωθούν Ισραηλινοί όμηροι στη Γάζα και ελπίζει πως θα επιτευχθεί ανθρωπιστική εκεχειρία σύντομα. Ο εμίρης μίλησε κατά τη διάρκεια κοινής ισλαμικής- αραβικής συνόδου στο Ριάντ. Ο Ιρανός πρόεδρος, Εμπραχίμ Ραΐσι, επιδοκίμασε τη Χαμάς και ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν κυρώσεις σε πετρέλαιο και αγαθά προς το Ισραήλ. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος από το να αντισταθούμε στο Ισραήλ, φιλάμε τα χέρια της Χαμάς για την αντίστασή της κατά του Ισραήλ» είπε, σύμφωνα με το Reuters.

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Ρόμπερτ Μαρντίνι, είπε ότι ο οργανισμός του είναι σοκαρισμένος από τις εικόνες που έρχονται από το νοσοκομείο, κάνοντας λόγο για «αόρητα απελπιστική κατάσταση» που πρέπει να τερματιστεί άμεσα. Εκπρόσωπος του ελεγχόμενου από τη Χαμάς υπουργείου Υγείας είπε ότι η λειτουργία του νοσοκομείου είχε ανασταλεί την Πέμπτη λόγω εξάντλησης καυσίμων.

Από πλευράς του ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν είπε στο BBC πως στη Γάζα βομβαρδίζονται και σκοτώνονται μωρά, γυναίκες και ηλικιωμένοι, καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει. Παράλληλα τόνισε πως η Γαλλία καταδικάζει τις τρομοκρατικές ενέργειες της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς και αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Από πλευράς του το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω τον αριθμό των νεκρών από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, από 1.400 σε 1.200. Σύμφωνα με τις ελεγχόμενες από τη Χαμάς αρχές της Γάζας, πάνω από 11.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Γάζα, μεταξύ των οποίων πάνω από 4.500 παιδιά.

Δημοφιλή