Πορτογαλία: Νόμος απαγορεύει στα αφεντικά να καλούν τους υπαλλήλους εκτός ωραρίου

Κομμένα τα τηλέφωνα και τα μηνύματα μετά τις ώρες εργασίας, αλλιώς θα πέφτει πρόστιμο.
Daniel Balakov via Getty Images

Ενας νόμος που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Πορτογαλίας καθιστά παράνομη την επικοινωνία των εργοδοτών με τους εργαζομένους μετά το πέρας του ωραρίου της εργασίας.

Πρόκειται για ένα σπουδαίο βήμα που κάνει η ιβηρική χώρα για να προωθήσει την υγιέστερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής εν μέσω αύξησης των εργαζομένων στο σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, στη νομοθεσία που εγκρίθηκε, οι εργοδότες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οικονομικές κυρώσεις για επαφή με τους εργαζομένους εκτός των ωρών εργασίας, συμπεριλαμβανομένων αυξημένων λογαριασμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος.

«Η πανδημία έχει επιταχύνει την ανάγκη να ρυθμιστούν αυτά που πρέπει να ρυθμιστούν», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Πορτογαλίας, Ανα Μέντες Γκοντίνιο, κατά τη διάρκεια μιας διάσκεψης στη Λισαβόνα την περασμένη εβδομάδα.

«Η τηλεργασία μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι, εάν επωφεληθούμε από τα πλεονεκτήματα και μειώσουμε τα μειονεκτήματα. Θεωρούμε την Πορτογαλία ένα από τα καλύτερα μέρη στον κόσμο για αυτούς τους ψηφιακούς νομάδες και τους απομακρυσμένους εργαζόμενους να επιλέξουν να ζήσουν εδώ, θέλουμε να τους προσελκύσουμε στην Πορτογαλία», εξήγησε.

Πρόσθετοι κανόνες πρόκειται, επίσης να εφαρμοστούν, για την ενίσχυση των εργαζομένων από το σπίτι. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μέτρα για να αντισταθμιστεί η μοναξιά, όπως υποχρεωτική πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με το αφεντικό κάθε λίγους μήνες, και άλλα για να βοηθήσουν τους γονείς μικρών παιδιών, δίνοντάς τους το δικαίωμα να εργάζονται από το σπίτι αν έχουν παιδιά έως 8 ετών χωρίς να χρειάζεται να συνεννοηθούν εκ των προτέρων με τους εργοδότες.

Δεν πέρασαν, όμως, όλες οι προτάσεις από το κοινοβούλιο. Για παράδειγμα, δεν εγκρίθηκε νόμος για το «δικαίωμα αποσύνδεσης», που θα παρείχε στους εργαζόμενους τη δυνατότητα να απενεργοποιούν τις συσκευές εργασίας.

Δημοφιλή