ΔΙΕΘΝΕΣ
19/02/2021 07:12 EET

Πώς αφοπλίζουν οι αστυνομικοί τους βομβιστές αυτοκτονίας

Αποκαλυπτικό βίντεο από την εκπαίδευση των ενστόλων για την εξουδετέρωση των ταλιμπάν.

Associated Press

Το μέλλον των 10.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν είναι ψηλά στην ημερήσια διάταξη της απομακρυσμένης συνάντησης των υπουργών Αμυνας της συμμαχίας αυτής της εβδομάδας.

Ηδη έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την προγραμματισμένη αποχώρησή τους την 1η Μαΐου, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΗΠΑ-Ταλιμπάν που υπεγράφη πέρυσι υπό την κυβέρνηση Τραμπ - αλλά τώρα αναθεωρείται από τον Πρόεδρο Μπάιντεν.

Οι Ταλιμπάν επανέλαβαν τις τελευταίες ημέρες το αίτημά τους να φύγουν τα στρατεύματα από τη χώρα, αλλά πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι η κατάλληλη στιγμή να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης έχουν σταματήσει και η βία έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.

Μια πρόσφατη έκθεση προς το Κογκρέσο των ΗΠΑ προειδοποίησε για έναν εμφύλιο πόλεμο στο Αφγανιστάν εάν τα στρατεύματα φύγουν μέχρι την 1η Μαΐου. Υπάρχει όμως σαφής κίνδυνος ότι εάν παραμείνουν, τότε η βία των Ταλιμπάν θα αυξηθεί.

Η επικεφαλής διεθνής ανταποκρίτρια του BBC, Λάις Ντουσέ, είχε σπάνια πρόσβαση σε μια αστυνομική εκπαίδευση για την αντιμετώπιση των επιθέσεων από βομβιστές αυτοκτονίας.

Οι σκηνές είναι αποκαλυπτικές.

Πηγή: BBC