ΔΙΕΘΝΕΣ
21/03/2019 07:21 EET

Πώς η «κουλτούρα» των χιμπατζήδων απειλείται από τον άνθρωπο

Kάθε κοινότητα έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά, που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Barcroft via Getty Images

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε πως οι χιμπατζήδες, είδος που βρίσκεται πιο κοντά στον άνθρωπο, είναι ιδιαίτερα έξυπνοι. Αυτό που δεν είναι ευρέως γνωστό, είναι πως κάθε κοινότητα έχει τα δικά της ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Με άλλα λόγια, παρατηρούμε διαφορετικές κοινωνικές συμπεριφορές ανάμεσα τους, συμπεριφορές που περνάνε από γενιά σε γενιά.

Μία πρόσφατη έρευνα, κατέληξε στο συμπέρασμα, πως οι ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως αυτές που επηρεάζουν την κλιματική αλλαγή, είναι πολύ πιθανά να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον αφανισμό των διαφόρων κοινωνικών  συμπεριφορών των χιμπατζήδων.

Οι επιστήμονες που καταγράφουν την συμπεριφορά τους, την προσδιορίζουν χρησιμοποιώντας την λέξη«κουλτούρα», όταν αναφέρονται στο συγκεκριμένο θέμα. Οπως δηλώνει η ανθρωπολόγος Εϊμι Καλάν, στο Associated Press, με την χρήση του όρου κουλτούρα αναφερόμαστε, σε όλες τις κοινωνικές ιδιαιτερότητες που τους κάνουν να ξεχωρίζουν και που δεν θα είχαν εάν και εφόσον μεγάλωναν σε διαφορετική κοινότητα.

Για παράδειγμα, έρευνα του βρετανικού περιοδικού, «New Scientist», αναφέρει πως κοινότητα χιμπατζήδων χρησιμοποιεί βρύα εν είδη σφουγγαριού καθώς και για να πίνουν νερό, κάτι που δεν έχει παρατηρηθεί σε άλλες κοινότητες.

Αυτό που προκαλεί όμως εντύπωση, είναι το αποτέλεσμα της μελέτης του περιοδικού «Science», πάνω σε 31 παραδοσιακές συμπεριφορές, σε δείγμα 144 χιμπατζήδων σε ολόκληρη την Αφρική. Προέκυψε πως, οι κοινότητες που βρίσκονταν πιο κοντά σε ανθρώπινη δραστηριότητα, παρουσίαζαν λιγότερες κοινωνικές συμπεριφορές σε σχέση με αυτές που ζουν σε πιο απομακρυσμένα από τον άνθρωπο μέρη.

Κατακερματισμένα εδάφη δυσχεραίνουν την εξάπλωση αυτών των ιδιαίτερων συμπεριφορών, όπως και το γεγονός πως η ανθρώπινη παρουσία οδηγεί τους χιμπατζήδες να ζούνε σε πολύ μικρές ομάδες. 

Παράλληλα οι κλιματικές αλλαγές είναι ένας πολύ βασικός παράγοντας στην συμπεριφορά των ζώων καθώς επηρεάζει τους βιότοπους σημαντικά. Χαρακτηριστικό στοιχείο της συμπεριφοράς τους είναι ο τρόπος που τρώνε τους ξηρού καρπούς. Τα χαμηλά ποσοστά βροχοπτώσεων μειώνει την παραγωγή των καρπών με αποτέλεσμα να χάνεται και η αντίστοιχη έκφραση.

Ο ανθρωπολόγος Κατ Χομπάιτερ, μιλώντας στο  αμερικάνικο περιοδικό «The Atlantic»   ξεκαθαρίζει πως «ένα τέτοιο γεγονός μπορεί μεν να έχει μικρή επίπτωση στον γενικότερο πληθυσμό των χιμπατζήδων, ταυτόχρονα όμως μπορεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη κοινότητα, μία ολόκληρη κουλτούρα».

Πηγή: HuffPost US