22ΟΣ ΑΙΩΝΑΣ
06/04/2021 15:02 EEST | Updated 06/04/2021 15:18 EEST

Πώς θα διαπιστώσετε αν ο λογαριασμός σας στο Facebook ήταν μεταξύ αυτών που παραβιάστηκαν

Εχουν διαρρεύσει προσωπικά στοιχεία 500 εκατ. χρηστών παγκοσμίως, εκ των οποίων οι 617.000 στην Ελλάδα.

SOPA Images via LightRocket via Getty Images
.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο αποκάλυψαν ότι παραβιάστηκαν περίπου μισό δισεκατομμύριο προσωπικές πληροφορίες χρηστών του Facebook - ένας θησαυρός δεδομένων που περιλαμβάνει πλήρη ονόματα, γενέθλια, αριθμούς τηλεφώνων και τις τοποθεσία τους.

Το Facebook είπε ότι η μαζική διαρροή προέρχεται από ένα ζήτημα το 2019, το οποίο έκτοτε έχει διορθωθεί. Ακόμα, δεν υπάρχει επιστροφή αυτών των δεδομένων. 

Σύμφωνα με την καταγραφή του ιστότοπου Hackread, στην Ελλάδα διέρρευσαν στοιχεία από 617.722 λογαριασμούς, όμως η εταιρεία δεν διευκολύνει να μάθετε εάν τα δεδομένα σας συμπεριλαμβάνονται στην παράβαση.

Ωστόσο, ένας ιστότοπος τρίτου μέρους, το hasibeenpwned.com, διευκολύνει τον έλεγχο αυτό. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βάλετε το email σας στο κατάλληλο πλαίσιο και αμέσως θα φανεί αν ανήκετε στην κατηγορία με τους παραβιασμένους λογαριασμούς.

Ο δημιουργός του HaveIBeenPwned και ειδικός ασφαλείας Τρόι Χαντ ανέφερε στο Twitter ότι εξετάζει μήπως προσθέσει στον έλεγχο και τους αριθμούς τηλεφώνου.

Αν και αυτά τα δεδομένα προέρχονται από το 2019, θα μπορούσαν να έχουν αξία για τους χάκερ και εγκληματίες στον κυβερνοχώρο.

Το Facebook ( FB ) δεν απάντησε στο CNN τη Δευτέρα σχετικά με το αν θα δημιουργήσει έναν τρόπο για να βλέπουν οι χρήστες εάν οι πληροφορίες τους έχουν διαρρεύσει.

Πηγή: CNN