Προς επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού στους άνω των 50 ετών

Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις.
Eurokinissi

Την πρόθεση της κυβέρνησης να ανακοινώσει τις επόμενες μέρες το χαμήλωμα των ηλικιακών ορίων στο μέτρο της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, ώστε να συμπεριληφθούν οι πολίτες άνω των 50 ετών, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.

«Η απόφαση να μπουν ηλικιακά κριτήρια στην υποχρεωτικότητα του εμβολίου απέδωσε και ενδεχομένως αν χρειαστεί να χαμηλώσουν κι άλλο τα ηλικιακά όρια. Αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες μέρες. Οχι σε επαγγελματικές κατηγορίες, αλλά σε ηλικιακές», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ξεκαθαρίζοντας ότι το πρόστιμο των 100 ευρώ μηνιαίως για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα εφαρμοστεί κανονικά μετά τις 16 Ιανουαρίου.

Διεύρυνση των σημείων ελέγχων για PCR και rapid test

Παράλληλα, έκανε λόγο για διεύρυνση των σημείων ελέγχων για τη διενέργεια PCR και rapid test παραπέμποντας σε σχετικές ανακοινώσεις μέσα στο επόμενο διήμερο. «Υπάρχει μια προσπάθεια να διευρυνθούν τα σημεία αυτά είτε μέσω του ΕΟΔΥ είτε με άλλους τρόπους και μέσα στις επόμενες 1-2 μέρες θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά εκτιμώντας ότι αυτές τις ημέρες θα κορυφωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων λέγοντας ότι «τα 50.000 νομίζω ότι είναι λίγα».

Πρόσθεσε δε ότι η ανάγκη για testing θα πολλαπλασιαστεί τώρα που θα ανοίξουν και τα σχολεία, ενώ σχολιάζοντας την απόφαση να μην τροποποιηθεί το πρωτόκολλο για το κλείσιμο των τμημάτων, υπογράμμισε ότι «αν το ποσοστό μειωθεί από το 50%+1 στο 30%+1 ή και χαμηλότερα μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο των σχολείων».

Για τη λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου λόγω της διασποράς ανέφερε ότι αναμένει «διαταραχή στην παραγωγική διαδικασία και στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα τις επόμενες δύο εβδομάδες» και ότι το υπουργείο εκπονεί σχέδιο έκτακτης ανάγκης. «Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην υπάρχουν σημαντικές διαταραχές ή να τις περιορίσουμε στο μικρότερο δυνατό επίπεδο», είπε.

(με πληροφορίες από ΕΡΤ, ΣΚΑΪ)

Δημοφιλή